»

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov....

6 komentarjev

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

AU Optronics terja prepoved prodaje LG-jevih LCD-jev

PC World - Tajvansko podjetje AU Optronics želi v ZDA doseči prepoved prodaje zaslonov s tekočimi kristali južnokorejskega proizvajalca LG, saj naj bi ta kršil štiri njihove patente. Zgodba s tožbo in protitožbo je trajala skoraj štiri leta. Decembra 2006 je LG vložil tožbo zoper AUO zaradi domnevne kršitve njihovih patentov, ki ji je AUO kmalu odgovoril s protitožbo. LG je zahteval 690 milijonov dolarjev odškodnine. Primer se je zaključil v petek, ko je ameriško sodišče odločilo, da AU Optronics ni kršil LG-jevih patentov. Ker je AU Optronics februarja že dobil protitožbo zoper LG, v kateri so dokazali kršitve patentov, zgodba sedaj dobiva epilog. Ker LG dobavi četrtino vseh panelov za LCD-je na svetu, je prepoved prodaje težko pričakovati. Bržkone se bo zgodba zaključila s poravnavo.

9 komentarjev

Odmor v sporu med Applom in Nokio na sodišču

X-Bit Labs - Obširno smo že poročali o tožarjenju med Applom in Nokio, kjer eden drugega obtožujeta kršitve patentov in terjate odškodnine. Zadnjo potezo je januarja storil Apple, ki je poleg postopkov na sodišču vpletel še ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC). S pritožbo, ki so jo vložili pri USITC, želijo doseči prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA.

Poleg tega so tekli tudi postopki na sodišču v Delawaru, ki jih je prejšnji teden prekinil sodnik. Ta je odločil, da se bo sodni proces nadaljeval šele po tem, ko bo svojo odločitev sprejel USITC. To pomeni, da lahko naslednje dejanje pričakujemo šele leta 2012, sam spor pa se bo vlekel dosti dlje od načrtovanih dveh let. Odvetniki si že manejo roke.

10 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Nokia toži Apple, drugič

CNet - Pravni ping-pong med Nokio in Applom se nadaljuje. Oktobra je servirala Nokia, ki je obtožila Apple kršitve patentov, povezanih s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih. Udarec je Apple vrnil sredi tega meseca, ko so Nokio obtožili kopiranja tehnologije iz iPhona, in sicer kršenje 13 patentov, poleg tega pa so bili nezadovoljni z licenčninami, ki jih je za svoje patente terjala Nokia. Žogica je spet pri Nokii.

Ta je včeraj vložila uradno pritožbo pri ameriški komisiji za mednarodno komisijo (USITC), kjer trdijo, da Apple krši sedem Nokiinih patentov v "praktično vseh svojih mobilnih telefonih, prenosnih predvajalnikih glasbe in računalnikih". Ti so povezani s ključnimi lastnostmi teh izdelkov, kot so uporabniški vmesnik, kamera, antena, upravljanje z energijo in podobno. Z njimi, tako pravi Nokia, Apple izboljšuje uporabniško izkušnjo, znižuje proizvodne stroške, zmanjšuje velikost in daljša avtonomijo izdelkov. Paul Melin iz Nokie pojasnjuje: "Medtem ko je naša...

9 komentarjev

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Rambus odstopil od postopka zoper Nvidio

CNet - Lanskega novembra je Rambus sprožil postopek pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino, ker naj bi Nvidia kršila štiri njihove patente. Trdili so, da so spore poskušali rešiti v zadnjih šestih letih, a se je Nvidia vztrajno izmikala, zaradi česar so zahtevali prepoved prodaje njihovih izdelkov v ZDA. Sedaj si je Rambus očitno premislil, ali pa so uvideli, da jih bo pravdanje stalo preveč in da ga naposled verjetno ne bodo dobili. Komisiji so sporočili, da so ugotovili, da Nvidia ne krši njihovih patentov, zaradi česar umikajo vse zahteve in postopke. Že lanskega junija je ameriški patentni urad zavrnil 41 zahtev v sedmih patentih, ki jih je Rambus navajal v svojem procesu zoper Nvidio pri komisiji.

27 komentarjev

N97 pod drobnogledom FCC

vir: engadget
engadget - FCC je ameriška komisija za komunikacije in dodobra pregleda vsako napravo, ki ima opraviti z radijskimi valovi. Sem recimo spadajo mobilni telefoni, dlančniki in zaradi brezžičnih mrežnih kartic tudi prenosniki. N97 s kar štirimi testiranimi načini povezljivosti (mobilna telefonija, WLAN, Bluetooth in FM radio sprejemnik) tako ni izjema, kljub ameriški organizaciji pa so uporabili model, ki v ZDA ne bo naprodaj. Zanimivi so predvsem pdf dokumenti, ki jih je pregled sproduciral. Tako si je mogoče slike težko pričakovane Nokie N97 ogledati z vseh strani od zunaj in od znotraj, priloženi pa so...

24 komentarjev

Rambus toži nVidio

EETimes - Tako dolgo že nismo poročali o kakšni tožbi Rambusa, da se je vse skupaj zdelo že skoraj sumljivo, a se podjetje spet vrača na stara pota. To pot je v škripcih nVidia. Poleg tožbe, ki so jo vložili že julija, so sedaj podali še pritožbo pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC). V njej Rambus trdi, da nVidia in njeni partnerji kršijo devet njihovih patentov, ki zajemajo pomnilniške standarde DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 in GDDR3, zaradi česar zahtevajo takojšnjo prepoved uvoza in prodaje nVidiinih izdelkov v ZDA. Rambus trdi, da je nVidii pravice poskušal prodati že zadnjih šest let, a je ta to odklanjala in še vedno namenoma kršila njihove patente, zato so prisiljeni ukrepati. V nVidii se še niso uradno odzvali. Odločitev USITC-a se pričakuje v 30 dneh. The Register, The Inquirer, Electronista, EE Times.

45 komentarjev

Hočete zbirateljsko verzijo Quakea?

eBay - V tem primeru kaj hitro odklikajte na ta naslov, kjer si lahko kupite še neodprto škatlo igrice Quake III: Team Arena, s podpisi razvijalske ekipe ID Software po celi škatli. Imate še dobrih devet dni, trenutna cena se giblje okoli osemdesetih dolarjev, je pa res -- da morate biti Američan. Predpogoj prodajalca je pošiljanje samo v ZDA.

Sedaj pa k resnim novicam [:D].

3 komentarji

Precej luštna modifikacija

Mikhailtech - Iz vsake slabe stvari se na koncu izcimi kaj dobrega. To je uvidel tudi urednik Mikhail Techa, ko je po nesreči uničil motor svojega Blue Orba (odlomljena plastika ter nedelujoč motor, hehe ). Odstranil je nedelujoč motor, očistil izmenjevalno površino ter hotel iz Blorba naredili nekakšen pasiven hladilnik, ko je v predalu zagledal že dolgo več neuporabljen 50x50 milimetrski ventilator. Razstavil ga je ter motor njega vgradil v Blorba. Seksi.

1 komentar

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji

Kmalu cenejši RDRAM?

The Register - Samsung je objavil, da bo kmalu začel proizvajati RAMBUS RAM z 0.17 mikronsko tehnologijo, kar posledično pomeni manjše jedro in tako tudi nižjo ceno, pa še pri višjih hitrostih bo lahko deloval - do 1 Ghz. Lepo slišat, da se bo tudi RAMBUS pocenil, ampak ali se ga splača kupiti glede na to, da je DDR za zdaj boljši?

0 komentarjev