»

FDA odobrila tipkovnico, ki se sama dezinficira

Slo-Tech - Kot smo na naši strani že večkrat poudarjali, so tipkovnice eden izmed najbolj umazanih predmetov, s katerimi dnevno stopamo v stik. Tipkovnica predstavlja pravo gojišče bakterij, ki jim z dotikanjem nenehno dodajamo nove bakterije - vsak uporabnik seveda svoje, saj niti dva človeka nimata enakega kožnega ekosistema bakterij - ostanki hrane in druga umazanija pa jim zagotavljajo hranilne snovi za razvoj. Na večini tipkovnic najdemo stafilokoke, mikrokoke, bacile in druge vrste mikroorganizmov. Tipkovnice je priporočljivo čistiti, a jih zaradi oblike zelo težko detajlno očistimo. Zato je start-up podjetje Vioguard, v katerem je zaposlenih nekaj nekdanjih Microsoftovih strojnih inženirjev, sestavilo tipkovnico, ki sama izvede...

61 komentarjev

Microsoft vložil patent za tipkovnico na zaslonu

Skica patenta

vir: Gizmodo
Gizmodo - Microsoft tokrat na srečo nima namena patentirati dvojnega klika oz. običajne tipkovnice na za dotik občutljivem zaslonu, ki jo uporabljajo naprave brez fizične tipkovnice. Njihova ideja je pravzaprav zelo prebrisana in rešuje težavo slepega tipkanja na zaslonih, ki podpirajo več hkratnih dotikov. Do sedaj je bilo gledanje pod prste nujno, daj na zaslonu ni fizičnih meja med posameznimi tipkami, ki, poleg rebrc oz. pikic na črkah F in J, omogočajo slepo tipkanje. Tipkovnica je v stilu Microsoftovih naravnih tipkovnic razdeljena na dva dela, od katerih je vsak namenjen tipkanju s prsti ene roke. Postavitev vsakega od dveh delov na zaslonu je med...

34 komentarjev

Prisluškovanje tipkovnicam na daljavo

Schneier.com - Da elektronske naprave oddajajo elekromagnetno valovanje, vsakič ko so prižgane, je jasno verjetno vsakomur z vsaj približnim znanjem srednješolske fizike, vendar pa verjetno srednješolska fizika ne zadošča za izvajanje napadov, ki so jih opisali švicarski znanstveniki in ki jih bomo kratko opisali spodaj.

Slednjim je tako uspelo iz elektromagnetnega valovanja običajnih tipkovnic, ki so bile priključene ali na PS/2 ali na USB-vodilo ter tudi tipkovnic, ki jih imajo vgrajene prenosniki, razbrati podatke tudi na razdalji do 20 metrov od računalnika in čez zidove. Tekom svoje raziskave jim je uspelo razviti kar štiri načine napadov in med enajstimi tipkovnicami (kupljene med leti 2001 in 2008), na katerih so testirali svoje napade, niso našli niti ene, ki bi bila odporna na vse napade.

Razen tega da so morali znanstveniki za uspešno razbitje zaščite poslušati celoten elektromagnetni spekter in ne samo določene frekvence, podrobnosti napada zaenkrat še niso znane saj je njihovo delo...

38 komentarjev

Tipkovnica, ki sveti v temi

SubZero Tech - Moram priznati, da so tipkovnice, kar se novic tiče, zadnje čase kar malce zapostavljene, vendar upravičeno, saj proizvajalci že dolgo časa niso ponudili nič revolucionarnega. No, če si preberemo test tipkovnice Bytec Zippy El-610, se utegne v prihodnosti še marsikaj spremeniti. Na prvi pogled povsem običajna tipkovnica, je nekaj posebnega, saj je elektroluminescentna, kar pomeni, da električno energijo pretvarja v svetlobno in posledično prav lepo žari v temi.

Še en dokaz, kako tehnologija, ki je bila razvita za potrebe vojske, postaja vse bolj dostopna tudi drugim.

17 komentarjev

Infrardeča tipkovnica

Infosync - Se spominjate infrardeče tipkovnice, ki jo je Siemens predstavil na CeBitu? Nekaj podobnega je sedaj začelo proizvajati kalifornijsko podjetje Canesta. Tipkovnico se lahko uporablja na dlančnikih, mobilnih telefonih in drugih prensosnih napravah, kjer primankuje prostora. Sestavljajo jo oddajnik, ki projecira IR svetlobo na površino in sprejemnik, ki zazna, če ste se dotaknili projecirane tipke. Delež napak pa je podoben deležu pri običajni tipkovnici.

Upajmo, da bomo tako tipkovnico kmalu zagledali vgrajeno v kakšen dlančnik. Klik!

9 komentarjev

Test tipkovnic

PC Stats - Tipkovnica je ponavadi najbolj pozabljeni del računalnika (poleg disketnika, najbrž). Ponavadi se nanjo spomnimo, ko nas boli zapestje ali pa prsti.

Da je prava tipkovnica za pravega računalničarja pomembna, se zavedajo tudi na Pc Stats, kjer so se lotili testa treh tipkovnic, namenjenih predvsem zahtevnejšim uporabikom, ki rabijo več kot 104 tipk. Tako so jim v roke prišli trije primerki, vsak s svojimi pomanjkljivostmi in prednostmi.
Če ne zaradi drugega, članek se splača pogledati zaradi samega designa dveh testiranih modelov.

4 komentarji

Alternativa tipkovnici in miški

PC World - Na PC Worldu sem zasledil zanimivo novico o raznih pomagalih, ki bi v prihodnosti utegnili vsaj delno nadomestiti miško in tipkovnico. Vsaj na papirju naprave izgledajo zanimivo, vendar ne smemo pozabiti, da smo take pripomočke videvali že v ne tako bližnji preteklosti, pa ogromna večina uporabnikov še vedno najraje uporablja klasično miško in tipkovnico. In kakšni umotvori se nam obetajo v prihodnosti?
Po mojem skromnem mnenju ponuja najuporabnejši pripomoček podjetje Essential Reality, ki je naredilo posebno rokavico, s katero se lahko sporazumevamo z računalnikom. V osnovi je sicer namenjena igranju iger (na misel mi pride Black&White, kjer je ta pripomoček kar lepo nadomestilo miški, saj krmilimo božjo roko), lahko pa jo bomo uporabljali tudi v Wordu. Rokavica pride v prodajo kmalu (če ni že v prodaji ;)), njena cena pa bo/je 129 $.
Drug izdelek nam pripravljajo pri podjetju Thrustmaster. Izdelek se bo imenoval Fighting Arena in bo namenjen uporabi v pretepačinah - točneje,...

0 komentarjev

Cruise Cat

Radeonic - Človek kar ne more verjeti, koliko različnih računalniških pripomočkov pride na trg. Vendar ima večina (razen redkih izjem) teh pripomočkov eno skupno slabo lastnost; povsem zadovoljivo jih nadomestijo predvsem standardizirane stvari (npr. miška in tipkovnica). Tudi Cruise Cat ne prinaša nobene revolucije, ki bi miški ali tipkovnici snela krono z glave, pripomore pa precej k dobremu počutju. Cruise Cat je neke vrste na dotik občutljiva podlaga (touchpad), po kateri drgnemo s posebnim pisalom. Cruise Cat je mišljen kot nadomestilo za miško, namenjen pa je predvsem tistim, ki veliko časa preživijo na internetu in preklinjajo nad okornostjo miške. No ja, kljub ne vem kakšni za internet prirejeni zasnovi, pa bo še vedno treba občasno uporabiti tipkovnico za tipkanje URL-jev. Test.

1 komentar

Čudne tipkovnice

več strani - Ni minilo dolgo časa od objave združka miške in tipkovnice, ko sem spet zasledil novice o dokaj čudnih tipkovnicah (no v bistvu je čudna samo ena, druga pa je dokaj normalna. Gremo lepo po vrsti:

Na Gaming in 3D so stestirali miniaturno tipkovnico, ki je namenjena bolj raznim prenosnim računalnikom, dlančnikom in podobnim stvarem. Vendar pa ima eno posebnost. Večina vas bo opazila iz slike, da je to v bistvu samo polovica običajne tipkovnice. Kje je druga polovica, povprašate. Proizvajalec je v tipkovnico vgradil zanimivo rešitev. S preprostim pritiskom na tipko lahko menjavate razpored tipk. Tako je enkrat v rabi ena polovica običajne tipkovnice, drugič pa druga polovica običajne tipkovnice. Sliši se zapleteno, vendar vam bo po ogledu strani že v prvo vse skupaj jasno.

Drug primer je popolno nasprotje prvemu in spada bolj v rubriko "Saj ni res, pa je". Če je prva tipkovnica v trdi obliki, potem je ta v mehki. Ne verjamete? Poglejte si slike na tej strani). Čeprav stvar izgleda...

5 komentarjev