»

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

Dvojedrniki v mobilnih telefonih

vir: engadget
engadget - Po besedah ARMa bi že naslednje leto lahko dobili prvi telefon, v katerem bo počival dvojedrni procesor. Trenutno aktualni ARM Cortex A8 je že osnova Applovega iPhone-a in Palm Pre, naslednik A8, ARM Cortex A9, pa bo poleg arhitekturnih popravkov še modularen, saj bo v fizično jedro lahko vgrajen eden, dva oz. celo več ločeni procesnih jeder. Kljub precej višjim zmogljivostim bo poraba A9 dvojedrnika zelo podobna porabi enojedrnega Cortex A8, saj bo namesto v 65 nm izdelan v 45 nm proizvodnem procesu. V obliki namenskega čipa Texas Instruments...

24 komentarjev

Windows 7 ne bo povečal prodaje računalnikov, netbooki odžirajo tržni delež prenosnikom

bit-tech.net - Z vsem razburjenjem in pričakovanjem okrog izida Windows 7 bi ljudje mislili, da bodo prodali na milijone kopij ter da mnogi čakajo z nakupom novega računalnika na izid, da bodo Windows 7 dobili priložen. A po besedah Billa Veghteja, enega izmed vodilnih mož Microsoftove divizije Windows, temu ne bo tako. Kljub vsemu navdušenju meni, da bo zaznati dvig prodaje računalnikov, a le-ta ne bo velik, kot je bilo pri vsakem izidu nove verzije Windows do sedaj. Obenem bodo kupcem računalnikov, ki jih bodo kupili po 26. juniju, ponudili poceni oz. morda celo zastonj nadgradnjo z Windows Vista na Windows 7, medtem ko bo Apple vsem, tudi že obstoječim uporabnikom ponudil nadgradnjo Leoparda na Snow Leoparda za le 30 $.

Prodajo računalnikov je še posebej zadušila gospodarska kriza, saj je upad za 6,8 % najvišji po 3. četrtini leta 2001. Netbooki, ki so bili sprva namenjeni državam v razvoju, kasneje pa dvigu prodaje računalnikov, so edini doživeli velik dvig prodaje, a so se obenem močno...

5 komentarjev

Asus Eee PC T91 'tablet', multitouch v Windows 7

engadget - Microsoft je že nekaj časa nazaj z veseljem razglašal, da bo Windows 7 podpiral tudi multitouch oz. več hkratnih dotikov na na dotik občutljivem zaslonu. To je na Computexu potrdil Asus Eee PC T91, ki je še eden izmed netbookov. A kakšen netbook! Pod 8,9 palčnim pokrovom se skriva z LED osvetljen na dotik občutljiv zaslon (z multitouch podporo), vgrajen je tudi 3G modem ter GPS, vse pa poganja ročnim napravam namenjen Atom Z530.

Kot dokaz, da Windows 7 (in Eee PC) res podpira multitouch, je priložen video posnetek, kjer so zmogljivosti prikazane v Microsoft Paint (risanje s prsti) ter v Internet Explorerju, kjer je s 'ščipanjem' mogoče oddaljiti stran, z razširjanjem pa približati.

17 komentarjev

Microsoft prepovedal netbooke s hibridno hrambo podatkov, zanikal ARM podporo

MSI Wind U115

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po zaostritvi pogojev, po katerih se prenosnik kvalificira kot netbook, so za nakup cenejše licence Windows XP Home dodali še en pogoj, ki pravi, da prenosnik ne sme imeti vgrajenega mehanskega in SSD trdega diska. Pri slednjem je na slabšem sicer le en netbook, MSIjev Wind U115, ki že uporablja kombinacijo obeh, o podobnih načrtovanih modelih pa ni podatkov. Vseeno je to precejšna izguba, saj je bil MSIjev hibridnež rekorder po delovanju na bateriji. Ločena diska sta imela vsak svoje naloge, saj je na SSDju tekel operacijski sistem, mehanski trdi disk pa je skrbel za hrambo najrazličnejših podatkov. Z ugašanjem mehanskega diska...

58 komentarjev

Ali Microsoft pritiska na proizvajalce netbookov?

Slo-Tech - Po tem, ko je Asus na Computexu prikazal Eee PC zasnovan na ARM arhitekturi z Google Android operacijskim sistemom, pa so se predstavniki Asusa včeraj opravičili, ker so ta izdelek sploh prikazali.

Tik pred tem je bil predstavnik Asusa na tiskovni konferenci s predstavnikom Intela in Microsofta in seveda so se pojavila ugibanja ali morda Microsoft ni pritisnil na Asus glede ARM netbookov.

Predstavnik Asusa pravi da ne, zanimivo pa je, da je britanska veriga trgovin PC World prav tako napovedala, da ne bo prodajala Linux netbookov. Odločitev Asusa je nadvse nenavadna, saj gre pri novem Eee PCju za zrel izdelek, ki ga je mogoče relativno hitro uvesti v proizvodni proces.

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Linux že popolnoma pripravljen na ARM platformo (Ubuntu je svojo kodo na ARM arhitekturo prenesel že lansko leto), Microsoft pa pač ne.

Kljub trditvam nekaterih, da so netbooki z Linuxom doživeli neuspeh, pa ne smemo spregledati da je bila večina privzetih Linux distribucij na...

17 komentarjev

HP načrtuje ARM netbooke, odpušča

vir: Wikipedia
TG Daily - Za ARM stvari očitno končno izgledajo malo boljše, saj uporabo njihovih procesorjev preučuje en največjih izdelovalcev računalniških sistemov, HP. Zaradi pogoste uporabe v mobilnih oz. prenosnih napravah in jasnega cilja o prodoru na trg netbookov bodo seveda uporabljeni prav v malih prenosnikih. Prav z obilico izkušenj na mobilnem trgu bi bil ARM lahko nevaren, čeprav se Intel brani, da je njihov Atom veliko bolj primeren za internetno in multimedijsko uporabo. Vseeno se ARMovci branijo, da naj bi že do konca leta na trg prišlo 6 netbookov, v katerem bo tekel ARM procesor.

Žal se HP pripravlja tudi na veliko odpuščanje, saj bo zaradi zmanjšanega povpraševanja v sklopu svetovnega varčevalnega programa v poslovalnicah v...

32 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev