»

Intel in Nvidia z novim dogovorom o navzkrižnem licenciranju zakopala bojno sekiro

vir: Intel
Intel - Intel in Nvidia sta objavila, da sta zaključila vse medsebojne pravne spore, saj sta se uspela sporazumeti o novem licenčnem dogovoru. Včeraj sta podpisala novo šestletno pogodbo, ki Intelu dovoljuje komercialno rabo vseh Nvidiinih patentov, Nvidii pa večino Intelovih patentov. V zameno bo Intel plačal poldrugo milijardo dolarjev licenčnin v petih letnih obrokih, začenši z 18. januarjem letos. Iz dogovora so izvzeti nekateri Intelovi lastni procesorji (x86), bliskovni pomnilnik in nekaj veznih naborov, do katerih Nvidia ne bo pridobila pravice uporabe. Trenutna pogodba o navzkrižnem licenciranju se izteče 31. marca letos (dober članek o Intelovih in Nvidiinih peripetijah je lani...

3 komentarji

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

ATi R800 šele konec leta

4870 X2, morda tudi 5870 X2?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Čeprav je bil po prvih govoricah izid načrtovan že za poletje, bo serija Radeon HD 5000 začela izhajati šele proti koncu leta, kjer naj bi se pokrila z izidiom nVidiine nove arhitekture, GT300. Kot prve bodo izšle tri kartice, katerih osnova bo najhitrejši čip, 40 nm RV870, ki bo počival, glede na dosedanje izkušnje s poimenovanjem modelov, na Radeon HD 5850, HD 5870 ter kot čip R800 (sestavljen iz dveh RV870) na Radeon HD 5870 X2. V družini bosta izšla še vsaj 2 čipa, RV840 za srednji razred (HD 5600) in RV810 za najšibkejše modele (HD 5300). Detajli RV840 (ki prav tako izide še letos) in RV810 še niso znani, a se ve, da bo RV870 sestavljen iz 1200 stream procesorjev, na HD 5870 X2 pa bosta...

24 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev

Nvidia okrcala Intel zaradi nelojalne konkurence

Reuters - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsung Huan je v intervjuju označil Intelovo prakso kot umazano, poroča Reuters. Nvidia namreč proizvaja grafične čipe, ki sodelujejo z Intelovimi procesorji Atom v nizkocenovnih netbookih, sporna pa je cenovna politika. Intel posamezen Atom prodaja za 45 dolarjev, medtem ko je cena za Atom v celotnem paketu s čipovjem in grafiko zgolj 25 dolarjev, kar je po Huanovem mnenju nelojalna konkurenca. Spomnimo, da je Intel prejšnji teden prejel udarec Evropske komisije, ki ga je olajšala za 1,06 milijarde evrov zaradi umazanega boja proti AMD-ju. Intel jasno odvrača, da ne kršijo nobenih zakonov, saj nikogar k ničemur ne silijo. Se jim pa zdi logično, da kupcem celega paketa ponudijo boljšo ceno ali popust, če hočete. Nvidia se ne strinja, a po besedah izvršnega direktorja ne bo šla tožit.

11 komentarjev

AMD se ne boji Intela

CNet - Po razdelitvi AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del je Intel hitro povzdignil glas, da se navzkrižne licence nanašajo strogo na AMD in ne morebitna druga podjetja. Po njihovem tolmačenju je namreč Globalfoundries, ki se je oddelil od AMD-ja, novo podjetje in ne podružnica, zato nanj ne morejo prenesti licenc. Intel je AMD-ju pošteno zagrozil, da bodo prekinili vse pogodbe, če v 60 dneh ne najdejo rešitve. Rok se je iztekel včeraj opolnoči, zgodilo pa se ni nič.

AMD pravi, da se žuganja ne boji. Njihov podpredsednik Benjamin Williams je v intervjuju za ZDNet Asia mirno izjavil, da so Intelove poteze zgolj predstava za javnost, in da bo težava počasi zamrla. Kot pravi, je licenca dvosmerna, tako da bi s prekinitvijo izgubil tudi Intel, ki je od AMD-ja dobil nekaj Nehalemove tehnologije in integriran pomnilniški krmilnik. Intel se še ni odzval.

23 komentarjev

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Zanimive novičke iz AMD-ja

X-Bit Labs - Iz AMD-ja so spet pricurljale zanimive novičke glede AMD-jeve strategije. Izvedelo se je namreč, da naj bi AMD to leto izdelal kar 30 milijonov procesorjev, kar je za kar 40 % večja proizvodnja od načrtov lanskega leta. Na žalost pa večja proizvodnja še ne pomeni večjih prihodkov, saj se povprečna prodajna cena procesorjev še vedno nezadržno niža. Poleg tega se je izvedelo, da bo AMD izdal Athlon XP z oznako 2000+ že v januarju. Datum izdaje novega procesorja zaenkrat še ni znan, vendar pa nekateri viri navajajo, da naj bi to bil kar 7. januar. Novičk iz AMD-ja pa s tem še ni konec: nekatera analitična podjetja napovedujejo, da bo AMD s koncem tega leta (leta 2001) obvladoval kar 27 % tržišča. To je kar logična napoved, saj številna podjetja godrnjajo zaradi pomanjkanja procesorjev Pentium4, ki jih Intel ne more in ne more izdelati v dovolj velikih količinah. Kar spodbudna novica za AMD, kajne? No, malce manj spodbudno je slišati, da nekateri napovedujejo, da bo AMD teh 7 % hitro...

1 komentar

Intervju z Intel Italia

The inquirer - Morda se intervju z italijanskim oddelkom Intela zdi malce zgrešen, vendar ni tako, saj imajo dokaj redne zveze z matičnim podjetjem in vedo veliko podatkov o prihodnjih projektih. V nedavnem intervjuju, ki si ga lahko ogledate tukaj, je tekla beseda predvsem o finančni uspešnosti podjetja, rivalstvu z AMD-jem, prehodu na 0.13 mikronsko tehnologjijo, ... Pač nič posebnega, porečete. No, glavno so nam prihranili za konec, saj je direktor Intelovega italijanskega oddelka povedal tudi nekaj o prihodnosti Alpha tehnologije. Vsi namreč vemo, da je skrb za Alpha procesorje prešla na Intela. Vendar pa do sedaj nismo vedeli, kako bo Intel uporabil novo tehnologijo (lahko smo samo špekulirali). Potem, ko sem prebral intervju ne morem reči nič obetavnega, saj bodo Alpha procesorji čez 3 leta samo še lep spomin. Intel se je odločil, da vso Digitalovo tehnologijo vgradi v svoje Intanium procesorje in navaja, da leta 2004 Alph ne bo več mogoče dobiti. Vsi prejšnji kupci se bodo morali...

1 komentar