»

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev

Slike Nokie RX-51

Nokia RX-51 prototip

vir: engadget
engadget - O Nokiinem projektu s kodnim imenom Rover smo na Slo-Techu že pisali, saj se pod kodnim imenom skriva naslednik dlančnikov N800 in N810, ki naj bi bil poimenovan kar Nokia N900. Pred kratkim je skozi FCC validacijo za T-Mobile USA prijadral zanimiv Nokiin aparat, RX-51. Zanimiva je prav oznaka ter oblika. Običajni Nokiini modeli imajo oznako, ki se začne z RM, obenem pa je obris aparata (in postavitev FCC nalepke na njem) močno podoben obliki Nokiinih dlančnikov. Dodatno gorivo na ogenj so prilile v divjini posnete slike RX-51 prototipa (slednje dokazuje tudi nalepka na škatli), ki ima velik na dotik občutljiv zaslon, pod njim trivrstično QWERTY tipkovnico, pod baterijo pa prostor za SIM...

0 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Nokia predstavila E72

TG Daily - E71 je z eno boljših polnih, QWERTY tipkovnic v svojem razredu, priročno obliko in visoko kvaliteto izdelave zelo priljubljen poslovni (in geekovski) telefon in je pogosta izbira uporabnikov, ki ne želijo poseči po iPhone-u oz. Blackberryjih. A vseeno aparat ni popoln, zaradi česar se je Nokia odločila izdati popravljeno in izboljšano verzijo, E72. Novinka obdrži vse stare in dobre lastnosti, kot so tipkovnica, oblika in velikost (ter resolucija) ekrana, ostaja pa tudi 3. različica Symbian S60 operacijskega sistema. Po novem bodo...

61 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Nokia z novim internet tabletom

MobileCrunch - Govoric, da Nokia dela na nasledniku internetnih tabletov N800 in N810, je na spletu polno. Čeprav tudi ta novica ni uradna, vseeno pisci navajajo, da so skupaj z informacijami dobili tudi nekaj pravih slik naprave, ki pa jih raje niso objavili v prvotni obliki. Vseeno je iz njihove karikature mogoče prepoznati obliko, ki močno spominja na prihajajoči Symbian mobilnik N97.

Nokia za interno poimenovanje nove naprave uporablja oznake Maemo Flagship, Rover oz. N900, ki bo zavoljo konsistenčnosti v uporabi tudi tukaj. Razen podpore mobilnim omrežjem, ki je N800 in N810 nimata (povezovanje je mogoče le prek Wi-Fi), na prvi pogled N900 ni tako zelo drugačen od N810. QWERTY tipkovnica...

1 komentar

Intel in Nokia sodelujeta pri projektu za Linux

bit-tech.net - S precej zanimivo potezo sta se odločila sodelovati mobilni giggant Nokia ter gigant izdelave mikročipov, Intel, sodelujeta pa pri projektu vgradnje komunikacijskih zmožnosti v Linux. Z izdelavo programskega vmesnika bi bilo enostavno izdelati aplikacije, ki bi omogočale pošiljanje tekstovnih sporočil ter glasovno in/ali video telefonijo.

oFono je sicer prvenstveno namenjen vključevanju v Linux operacijska sistema obeh sponzorjev, Nokie (Maemo, ki temelji na Linuxu, uporabljajo v internetnih tabletih, vmesnik pa nakazuje zmožnost običajne mobilne telekomunikacije, saj slednje manjka modeloma N800 in N810) in Intela (Moblin, s katerim morda ciljajo na z Atomom opremljnene telekomunikacijske naprave), a ker bo celoten projekt odprt, omejitev pri uporabi telekomunikacijskih zmožnosti na praktično katerikoli napravi ni.

Še ena zmaga odprtokodne skupnosti v mobilnem svetu.

4 komentarji

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Nokia bo konkurirala App Storu

Forbes - Spletne trgovine, kjer lahko uporabniki snamejo aplikacije, imajo že Research in Motion, Apple ter Google, sedaj pa se jim bo pridružila še Nokia. Svojo trgovino bodo poimenovali Ovi Store po finski besedi ovi, ki pomeni vrata. Že na samem začetku naj bi vsebovala več kot 20.000 izdelkov, kar je občutno več od začetnih količin pri konkurentih. Tako velika številka bo posledica dejstva, da ne bodo ponujali zgolj aplikacij, temveč tudi večpredstavnostne vsebine.

Orodja za dostop do Ovi Stora bodo že nameščena na telefonih N97 in vseh prihodnjih, lastniki obstoječih modelov pa si jih bodo lahko prenesli s spleta. Nokia je vključila še nekaj dobrih zamisli, na primer recommendation engine, ki bo uporabnikom predlagal vsebino glede na njihove preference in preference prijateljev ter družinskih članov. Ker imajo mnoge nokie vgrajen čip GPS, bo storitev uporabnikom predlagala najbolj relevantne aplikacije tudi s tega vidika. Ko boste, denimo, potovali v London, boste lahko poiskali...

4 komentarji

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih...

14 komentarjev

Resnična resničnost 114.

Slo-Tech - Referendumi gor ali dol, resničniki se ne damo. Jutri (ponedeljek) ob 20:30 bomo zopet na drugem programu TVS.

Tokrat si bomo na dolgo in široko pogledali kako na internetu komunicirati eden na enega, vse od običajnega trenutnega sporočanja, preko strojnih dodatkov za telefonijo in video telefonijo preko IP, do zloglasnega Skype, ki v internetno telefonijo zopet uvaja klasične telefonske slušalke. Edino vprašanje bo le še s kom se sploh pogovarjati, a pri tem vam ne moremo pomagati.

Slo-techerji že veste, preostala vesoljna Slovenija pa še ne, da se je v Kopru odvijal bistven dogodek za nadalnji razvoj pisarniškega paketa OpenOffice.org. Seveda smo ob tej priložnosti zaslišali razvijalce, Marko pa bo v trikih in nasvetih predstavil nekaj novosti, ki jih prinaša različica 2.

Manjkale ne bodo niti igre, niti Linux kotiček v katerem se bo Gašper spominjal svojih šolskih let in nepozabnih miselnih vzorcev, na katere uporabnost smo itak že vsi pozabili. Se gledamo!

27 komentarjev

RC5-64 sporočilo razbito

Distributed.Net - "Some things are better left unread" (slo. "Nekatere stvari je bolje pustiti neprebrane") je sporočilo, skrito za z RCA-64 kodirnim algoritmom zakodiranim skupkom znakov, katerega so po 1.757 dneh ter 58,747,597,657 poskusih končno razbili. Uporabljen je bil način surove moči, in sicer preko projekta Distributed.net. Zadeva je podobna SETIju, le da v paketih podatkov dobite kodirano sporočilo ter načine, na katerega ga poskusite dekriptirati. Tokijskemu Pentiumu III 450, ki je bil srečnež v tem procesu gredo vse čestitke, za več informacij pa klik!

4 komentarji