»

Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Richard Stallman

vir: Wikipedia
TechCrunch - Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so...

102 komentarja

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Firefox vrača udarec

Slo-Tech - V sredo 3. novembra ob 19.00, le nekaj dni pred uradnim izzidom Firefox 1.0 bo Matjaž Horvat v Kiberpipi predstavil zmožnosti najnovejše različice (na enem od neuradnih predbuildov).

Si sploh upate predstavljati svet, v katerem je vojna boljša izbira kot mir? Če ne, potem izvolite nadaljevati svoje življenje z Internet Explorerjem, virusi, glavoboli in zgago. Če pa si tak svet lahko predstavljate, morate vsekakor spoznati nov spletni brskalnik Firefox, ki je zakuhal drugo svetovno vojno brskalnikov.

Zdaj zdaj bo izšel Firefox 1.0, ki bo odprl odločilno fronto. Izkrcala se bo celotna specialna enota, v kateri se še posebej učinkovito borijo zavračanje reklamnih oken, brskanje z zavihki, poudarek na varnosti in zasebnosti, vgrajeno iskanje in živi zaznamki. Tudi vi se lahko pridružite najmanj šestim milijonom pehotnikov, ki tvegajo svoje življenje za dobrobit spleta. Se vidimo v Kiberpipi!


Prisotni bodo tudi drugi prevajalci Mozille, po predavanju seveda sledijo čaj, mandarine in...

58 komentarjev

EU pripravlja ukrep za zaznavanje skeniranih bankovcev

Guardian - The Observer poroča, da EU namerava sprejeti zakonodajo, s katero bi od razvijalcev programja za obdelavo bitnih slik zahtevala, da v svoje programe vgradijo programsko kodo za zaznavanje skeniranih slik bankovcev. S tem naj bi otežili ponarejanje, koda pa seveda ne bi bila odprta, pač pa tim. 'black-box'.
Seveda bo vgrajevanje takšne kode obvezno tudi za odprto programje.

Če bo taka rešitev sprejeta v EU bo veljala tudi v Sloveniji. Čeprav se verjetno marsikdo s tako odločitvijo ne bo strinjal, pa smo lahko srečni, saj smo člani najbolj elitne in demokratične združbe držav na svetu...

13 komentarjev

Predavanje: Intelektualna lastnina v informacijski družbi

Kiberpipa - V četrtek 25.3 ob 19.00 bo v Kiberpipi potekalo predavanje o vlogi intelektualne lastnine znotraj novonastajajoče informacijske družbe. Predaval bo Andraž Tori.

Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Mar ni vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Copyleft in prosto programje kot njegovo najbolj učinkovito udejanjenje sta...

0 komentarjev

Ogrožena vrsta vrača udarec

SFGate - To, da se (predvsem v ZDA) policaji v internetu izdajajo za trinajstletnice, da polovijo pedofile, je splošno znano dejstvo. Pri tem očitno tudi niso kdovekaj uspešni, ker se je resnemu odraslemu človeku pač težko vživeti v vlogo z internetom zasvojene mlajše najstnice. Previdni pedofili zato hiitro spoznajo, s kom imajo v resnici opravka, in se praviloma izmuznejo roki pravice. Ta problem so začeli izvirno reševati v Baltimoru. Najeli so tri štirinajstletnice, da podučijo za ta namen ustanovljeni FBIjev oddelek, kako se morajo čim bolj punčkasto obnašati v internetu. Po novem se tovrstnim spolnim deviantom težka piše [>:D]. Klik!

10 komentarjev

Intervju Richarda Stallmana

več strani - Richard Stallman (na kratko RMS) je dal še en zelo zanimiv intervju. Ata je za openoffice.org povedal, da je velik svetovni problem, ker vedno več moči prehaja iz (vsaj okvirno) demokratično izvoljenih teles kot so parlamenti in vlade, na organizacije, ki so izjemno nedemokratične, saj imajo v njih moč le korporacije, ki se trudijo zmonopolizirat trg, zmanjšat pravice delavcev itd. Kot najbolj kritičen primer tega je navedel WTO (svetovno trgovinsko organizacijo), ki redno vsiljuje zakone posameznim državam. Očitno vidi grožnjo prostem programju in Linuxu tudi s strani patentov in ostalih stvari, ki jih skuša uveljavlat WTO, zato ni čudno, da je proti.
Na fronti prostega programja ni povedal nič novega. Pravi, da mora biti v življenju prostor tudi za posel, vendar posel ne sme dominirati celega življenja. Govori o tem, kako imajo podjetja preveliko politično moč. IOb tem pokaže na zanimivo stran, ki promovira oba kandidata na prejšnjih ameriških volitvah. Gre za to, da je itak...

4 komentarji

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev

FBI vrača udarec

MSNBC - Zaradi vedno večjega nezadovoljstva nad nemočjo in pomanjkanjem volje nekaterih tujih držav v boju proti spletnemu kriminalu je ameriška oblast prvič prešla svoje državne meje in vdrla v računalnike dveh osumljenih ruskih računalniških kriminalcev, da bi dobila obremenilne dokaze.
FBI agenti so privabili dva osumljenca v ZDA s ponudbami za delo, ki naj bi jih ponudilo (navidezno) podjetje za varnost, in jih potem aretirali v Seattlu, ter vdrli v njuna računalnika v Rusiji.
Odločitev, da vdrejo v računalnike, katere sta osumljenca uporabljala za vdore v računalnike ameriških podjetij in za poskuse izsiljevanja, so sprejeli šele po tem, ko je Moskva ignorirala prošnje za pomoč od ameriške oblasti.
Podrobnosti o tem si lahko ogledate tukaj.

6 komentarjev

LAME vs Frauenhofer

Jaz - Tine mi je poslal nadvse zanimiv e-mail, v katerem govori o svojih ugotovitvah glede uporabe različnih MP3 kodekov. Preberite kar njegov e-mail:

Živjo, danes sem se malo igral in pogledal različne MP3je (kodirane s Frauenhofer-jem -constant rate in LAME-om, variable rate) v Cool Edit-u 2000. Pregledoval sem na Spectral view. Ugotovitev? LAME očitno "odreže" zvok nekje pri 16kHz. Frauenhofer pa NE. Že res boste rekli, da človek skoraj ne sliši nad 16kHz, sam to ni čist res. Ljudje naše starosti (tja do 30 let) načeloma nimajo problemov s slišnostjo vse do 18500Hz. Lame nas torej oskubi za nekje 2500Hz.
Mnenja???
LP
Tine.
PS: prva slikca je LAME, druga pa Frauenhofer, mogoče bo zanimivo za vse bralce Slo-techa. Pa prijazen pozdrav vsem!

Lame

Frauenhofer

18 komentarjev