»

Domena Sun.com bo kmalu vodila v neznano

vir: engadget
engadget - Z Oraclovim prevzemom Sun Microsystems se je začel konec te znamke (na podoben način, kot je konec vzela znamka ATI pod AMD-jem), čeprav je vseeno domena www.sun.com še vedno delovala. Že dolgo je bila sicer zgolj preusmeritev na Oraclovo domačo stran, a je vseeno služila nekemu namenu. Po 1. juniju se bo to spremenilo, saj bo Oracle dokončno opustil uporabo domene www.sun.com. Preostalo vsebino, ki je sicer domovala na domeni www.sun.com, ki je bila povezana z BigAdmin, OpenSolaris.com, in deli SAP Developer Network (SDN), so že prestavili na Oraclovo domačo stran.

Po 25 letih delovanja se tako iz aktivne rabe zaenkrat poslavlja ena izmed prvih domen na spletu, ki je uporabnike na prave naslove IP začela usmerjati kot 12. po vrsti.

1 komentar

Oracle predstavil rekordno hiter SPARC Supercluster

Larry Ellison

vir: Ars Technica
Ars Technica - Oracle je ta teden predstavil svoj nov SPARC Supercluster, ki sestoji iz 108 čipov SPARC T3 oziroma skupno 1.728 jeder, 13 TB pomnilnika, 246 TB bliskovnega pomnilnika in 1,7 PB vsega prostora za shranjevanje podatkov. Poganja ga Solaris, za shranjevanje podatkov pa se uporablja ZFS.

Na sistemu so pognali obdelavo podatkovne baze in po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona dosegli rekordne vrednosti. Sistem zmore 30 milijonov transakcij po bazi v minuti, kar je trikrat hitreje od dosedanjega rekorderja IBM-ovega DB2 na gruči P7. Sicer naj bi bil nov Oraclov sistem tudi 27 odstotkov boljši v razmerju cena/zmogljivost od IBM-ovega.

8 komentarjev

IBM nagrajuje prebežnike s Suna

Information Week - IBM se je odločil izkoristiti trenutne nejasnosti, ki se glede Sunove prihodnosti po Oraclovem prevzemu kopičijo, tako da so podvojili nagrade, ki jih prejmejo dezerterji. Tako bodo odslej podjetja v sklopu programa Power Rewards migration za vsak Sunov strežnik (Sparc, UltraSparc, Sparc 64) ali Fujitsujev sistem, ki teče na čipih Sparc, in ga bodo zamenjali za IBM-ovega, prejeli 8000 dolarjev na procesor. Tako bo na primer podjetje za en sam osemprocesorski strežnik Sparc bogatejše za 64.000 dolarjev. Ta denar seveda lahko porabijo zgolj za IBM-ove programe in storitve. Program se očitno kar izplača, saj je IBM s temi limanicami v prvem letošnjem četrtletju pritegnil 1640 uporabnikov.

6 komentarjev

Oracle bo prevzel Sun

ComputerWorld - Prejšnji mesec so na internetu vzniknile govorice, da kani IBM prevzeti obubožani Sun. IBM je kmalu tudi javno potrdil, da se zanimajo za prevzem in formiral posebno skupino ljudi, ki je natančno preučila Sun in ocenila, da je podjetje preveč potratno za IBM, tako da je kupčija odpadla.

Našel pa se je že novi rešitelj. To bo Oracle, ki bo, kot kaže, za 7,4 milijarde dolarjev gotovine (9,50 dolarja za delnico) prevzel Sun (v resnici bo prevzel stal 5,6 milijarde dolarjev, če upoštevamo Sunovo gotovino), s čimer bodo postali konkurenčnejši IBM-u in Hewlett-Packardu. Spomnimo, da je ponudba IBM-a sprva znašala 9,55 dolarja, kasneje pa so jo znižali na 9,40 dolarja za delnico. Skladno z napovedmi je delnica Suna na borzi danes poskočila za tretjino in se zavihtela do vrednosti 9,15 dolarja.

Glavna razloga, zakaj bi Oracle prevzel Sun, sta po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona Java in Solaris. Kot pravi, bo Java najpomembnejša programska obogatitev, ki so jo...

16 komentarjev

IBM ne bo prevzel Suna

The New York Times - Prejšnji mesec so se na spletu pojavile špekulacije, da se IBM zanima za prevzem Suna. Govorilo se je o ceni med 6,5 in 7 milijardami dolarjev, kar bi pomenilo, da bo IBM plačal kar konkretno premijo glede na Sunov tečaj na borzi - trg jo je seveda takoj po objavi vračunal v ceno in ceno delnice skoraj podvojil, kasneje pa so se začela resna pogajanja. S tem nakupom bi dobili pravega mastodonta, ki bi obvladoval 42 odstotkov celega strežniškega trga in skoraj dve tretjini strežnikov na Unixu. Žal ne bo nič.

Včeraj je IBM objavil, da umika ponudbo za prevzem podjetja Sun Microsystems. IBM je imel skupino več kot sto pravnikov, ki je natančno analizirala Sun (due-diligence) in njegove tegobe ter sprva znižala prevzemno ceno z 9,55 dolarja na 9,40 dolarja, s čimer Sunova uprava v nedeljo na sestanku ni bila preveč navdušena. IBM je imel še nekaj drugih pomislekov. Motila ga je denimo prevelika radodarnost do vodilnih. V škripcih je sedaj Sun, ki se že dlje časa otepa rdečih številk...

4 komentarji

Vsaka tri leta nov prenosnik

The Register - Padanje prodaje očitno kaže zobe, saj Fujitsu Siemens Computer v Veliki Britaniji ponuja zanimivo akcijo za nakup prenosnikov. Ob nakupu prenosnika Fujitsu Lifebook z dodatno triletno garancijo v sklopu programa Lifebook4Life je kupec vsaka tri leta upravičen do brezplačne zamenjave prenosnika s takrat aktualnim (starega bo torej treba dati nazaj). Fujitsu se je zavezal upoštevati desetodstotno inflacijo v treh letih, tako da vam bo vsakokrat zamenjal izdelek z deset odstotkom dražjim od vašega pri nakupu. V čem je trik? Fujitsu trdi da, ga ni, saj je edini dodatni strošek razširjena garancija, ki stane 50 funtov. Akcija je omejena na rezidente Velike Britanije. Drobni tisk.

13 komentarjev

UltraSparc T1 aka Niagara: prvi rezultati

SUN - Ste že slišali za nov Sunov procesor Ultrasparc T1 s kodnim imenom Niagara? Zasnovan je bil z namenom bolj učinkovitega izkoristka spletno-strežniškega programja, saj je znano, da imajo pri tem običajni procesorji težave zaradi čakanja na podatke (latenca pomnilniškega sistema). Očitno so pri Sunu zadeli v črno, saj njihov nov čip pri poslih, za katere je bil narejen, pometa s konkurenco.

UltraSparc T1 ima 8 jeder, vsako ima 24 KB L1 predpomnilnika (16 KB za inštrukcije in 8 KB za podatke); za vseh 8 je na voljo 3 MB L2 predpomnilnika. Vsako od njih lahko naenkrat izvaja 4 programske niti, torej skupaj kar 32 na procesor. Jedra so razmeroma preprosta; zaradi tega in zaradi majhnega L1 predpomnilnika so tudi majhna in porabijo zelo malo energije. Vsak procesor ima za vsak slučaj tudi eno enoto za operacije s plavajočo vejico, ki je precej počasna, vendar pozor - procesor ni namenjen superračunalnikom in igranju igric, saj teče pri za današnja merila precej nizkih 1,2 GHz.

V...

24 komentarjev

Konkurenca HyperThreadingu

X-Bit Labs - IBM in SUN Microsystems bojda razvijata procesorje, ki bodo sposobni izvajanja več programskih niti v enem jedru -- skratka gre za konkurenco Intelovemu HyperThreadingu.
  • IBM že ponuja svoj dvojedrni Power4 procesor, ki trenutno lahko simulatno procesira dve niti. Naslednje leto nameravajo pri IBM predstaviti njegovega naslednika, Power5, ki bo takisto dvojedrni, dasiravno bo lahko procesiral štiri simultane niti. Procesor bo grajen v 0.13-mikronski tehnologiji; tiktakal bo pri poldrugem gigahercu.
  • SUN trenutno razvija dvojedrni UltraSparc IV, ki bo zmogel obdelovati le eno nit. Leta 2005 bodo izdali še H različico svojih procesorskih sistemov. Zgrajen bo iz osmih prirejenih UltraSparc II, s čimer bo moč poganjati do 32 simultanih niti.
Dodatne informacije in izvirna novica.

7 komentarjev

Sun osvaja z novostmi

SUN - Podjetje Sun ni poznano samo po Javi in že skorajda legendarnem operacijskem sistemu Solaris, ampak tudi po zelo dobrih grafičnih karticah in odličnih delovnih postajah, na katere je lahko vsak lastnik ponosen. Pred kratkim so bogati ponudbi dodali še novo delovno postajo z imenom Sun Blade 2000. Delovna postaja se lahko pohvali z najnovejšo tehnologijo, ki jo predstavljata dva 900 ali 1050 MHz procesorja UltraSparc III in kup koristnih dodatkov. Procesorja si lahko pomagata tudi z do 8 GB pomnilnika in do 146 GB diskovnega prostora, kolikor ga računalnik podpira. Vključena je tudi podpora raznim zunanjim enotam, kot so bralniki kaset za arhiviranje podatkov, optične enote in disketniki. Za kartice bo poskrbelo zmogljivo vodilo PCI, za druge naprave pa še vodilo USB in Firewire. Postaja pa je pripravljena na delovanje s široko paleto Sunovih grafičnih kartic. Več o Bladu izveste tukaj.

0 komentarjev

Sun predstavil strežnike Starcat

CNet - Podjetje Sun, ki se je proslavilo s svojimi UltraSparc procesorji, operacijskim sistemom Solaris, ter odličnimi strežniki in delovnimi postajami dokazuje, da še ni za v staro šaro in še vedno popolnoma upraviči eno izmed vodilnih mest na področju strežnikov. To so pred kratkim potrdili s predstavitvijo strežnikov Starcat, ki se bodo prodajali v 16 in 72 procesorskih izvedenkah in bodo stali 1.4 in 4.1 milijona $. Vsi ti strežniki bodo uporabljali 900 MHz UltraSparc III procesorje, ki so narejeni na osnovi bakrenih povezav in predstavljajo hudo konkurenco Intelovim Itaniumom. Po poročili Suna, so prvi morebitni kupci teh novih strežnikov: Boeing, GE Capital, NTT Data, PSA Peugeot, Epson in San Diego Supercomputing Center. Vsekakor se tudi sam ne bi branil take zverine ;).

5 komentarjev

Sunovi novi UltraSparci

Reuters - Morda je Intel res velika bwana na področju desktop, laptop in srednje zmogljivih strežnikov, vendar pa mu zaenkrat še ni uspelo prodreti na področje ultrazmogljivih (ultra high-end) računalnikov. Ta trg obvladajo podjetja kot so IBM, HP, Sun, Silicon Graphics (SGI) ter še kakšno, ki pa se ga trenutno ne spomnim. Vendar Intel niti nima namenov, da bi konkuriral kakšnim Cray računalnikom, ki še danes veljajo za najbolj zmogljive primerke na svetu. Intel bi si s svojimi 64 bitnimi Intaniumi rad priboril samo delež v zmogljivih strežnikih, vendar naloga ne bo tako lahka, saj tukaj kraljuje Sun s svojimi UltraSparc procesorji, ki imajo že kar lepo tradicijo. No, Sun je Intelu nalogo še otežil, saj se bodo morali Itaniumi oktobra spopasti z izboljšanimi 900 MHz UltraSparc III procesorji, ki bodo izdelani v 0.15 mikronski tehnologiji ter z bakrenimi povezavami. Tukaj pa je še en majhen problem - 64 bitna arhitektura. Intel je na tem področju še bolj začetnik, medtem ko Sun tako...

0 komentarjev