»

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

vir: ZDNet
ZDNet - Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove...

47 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Intelove 64-bitne skrivalnice

X-Bit Labs - Dejstva, da je AMD-jeva splavitev 64-bitnih Athlonov Intelu predala žogico na njegovo stran, mi verjetno ni potrebno posebej poudarjati. In logična posledica, kot je predvidevala večina tujih strani, naj bi bil Intelov odgovor s 64-bitnimi procesorji na osnovi x86. Vendar se to ni zgodilo.

Sedaj pa na X-bit Labs poročajo, da se pri velikanu iz Santa Clare nekaj pripravlja, saj je bilo možno v izjavi predstavnika za javnost jasno razbrati, da Intel sledeče procesorje razvija, in da naj bi se na trgu pojavili, ko bo le-ta to tudi zahteval. Izjava je bila sicer kmalu demantirana, saj naj bi "bil predstavnik napačno interpretiran".

Kakorkoli, naj se v Intelu kaj pripravlja ali ne, je več kot jasno, da se bo moral Inteli priključiti 64-bitni tehnologiji za širše množice v relativno kratkem času. Cene 64-bitnih Itanuimov in Itaniumov2 se namreč gibljejo med 2.000 in 3.000 dolarji, kar je cena, ki je povprečni uporabnik ne bo plačal.

Sicer pa si lahko analizo Intelovih načrtov do leta...

16 komentarjev

Prihodnost hlajenja procesorjev

Overclockers.com - Z manjšanjem velikosti jeder in višanjem frekvenc ter porabe toka procesorji oddajajo vse več toplote. Kaj kmalu se nam obetajo primerki, ki bodo izžarevali kar 200 W/cm2, kar jih postavi že skoraj ob bok jedrskim reaktorjem. Za nas je pomembnejše dejstvo, da takšna koncentracija toplote predstavlja nepremagljivo oviro za današnje bakrene hladilnike in celo heat-pipe.

Več kot očitno je čas za nove pristope k hlajenju. Inženirji pri HP tako razvijajo hladilni sistem, ki bo uporabljal inkjet glave v povezavi s temperaturnimi senzorji, s katerim bodo brizgali hladilno tekočino neposredno na dele procesorja, ki se v danem trenutku najbolj grejejo. Klik!

A to so le začasne rešitve, pravi odgovor leži v zmanjšanju rabe energije in posledično oddane toplote. Intel predvideva, da bo 100 W omejitev za namizne procesorje in v tem duhu išče nove materiale in tehnologije delovanja procesorjev samih (naprimer hyperthreading), ki bodo omogočili tudi nadaljne pokoravanje Moorovemu zakonu.

10 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

IBM predstavil Itanium delovno postajo

The inquirer - Z Pro, kakor se bo delovna postaja imenovala, bo vsebovala dva 800 MHz Itanium procesorja, grafično kartico z Nvidia Quadro 2 Pro grafičnim čipom ali Matroxovo klasiko G450, ki se bo v tej postaji znašla predvsem zaradi Dual-heada. V delovni postaji bodo še Ultra 160 SCSI disk, CD-RW enota, integrirana Ethernet kartica, 8 rež (gotovo za razne kartice), 9 ležišč za trde diske in 800 W (!) napajalnik. Delovna postaja se bo odlikovala tudi s 16 režami, v katere bomo lahko stlačili kar 16 GB SDRAM pomnilnika. Kaj pa operacijski sistem? Windows XP, vendar pa bodo le-ti imeli bolj preizkusno vlogo, saj se bo velika večina kupcev raje preselila na bolj resne operacijske sisteme, kot so razni Unixi in Linux .

3 komentarji

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar

Intel Itanium kmalu

X-Bit Labs - Intel že zelo dolgo načrtuje izdajo 64bit-nega procesorja. Nameraval ge je izdati že pred letom, a je ugotovil, da programska oprema še ni pripravljena na tak tehnološki skok. Vsi današnji procesorji so namreč 32bit-ni in jih podpira naša programska oprema (Windowsi?). 64bit-ni procesorji bi torej potreboval svoje programe, da bi lahko normalno delovali.
Očitno je čas za izdajo pravi, saj bo Intel (verjetno) izdal Itanium procesor 29. maja. Procesor bo seveda namenjen predvsem strežnikom in delovnim postajam. Na začetku bo izšel v štirih verzijah:
  • 800MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 800MHz z 2MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 2MB L3 predpomnilnika
Cena 4MB L3 800MHz Itaniuma bo vrtoglava. Tam okoli $4227. Cena 2MB različice bo malo bolj normalna. Čeprav bo na začetku okoli $3500, bo kmalu padla na $1000 - $2000.
Kmalu po izidu Itaniuma bodo izšli tudi prvi strežniki s temi procesorji. Izdelovali jih bodo Dell, HP in IBM, izšli pa bodo v 2, 4 in 16 procesorskih...

0 komentarjev