»

Android teče na Palm Pre

Slo-Tech - Na precentral.net poročajo o dosežku svojega člana z vzdevkom k3dar, ki je uspel namestiti delujočo verzijo operacijskega sistema Android na Palmovo napravo Pre, ki sicer poganja webOS. Uporabil je klasični AOSP (Android Open-Source Project) brez vsakršnih dodatkov, ki ga je moral nekoliko prilagoditi. Tako se tipka glasnost povezuje z menijem, medtem ko je E bližnjica do zavihka Domov. Android ne povozi obstoječega programja, ampak se poganja ločeno prek možnosti dual-boot.

Na njihovem forumu je dostopna skripta, ki jo je potrebno prenesti v napravo in zagnati, da lahko nanjo namestimo Android, ter navodila za to početje. Velja biti previden, saj nekateri uporabniki poročajo o težavah na nepodprti strojni opremi (recimo Palm Pre...

0 komentarjev

Acerjevi netbooki bodo imeli Windows in Android

DigiTimes - Acer je na sejmu v tajvanskem Tajpeju napovedal, da bo na nekatere svoje prihodnje netbooke (prvi tak primer bo Acer Aspire One AOD255) naložil tako Windows kot tudi Android. AOD255 bo tako imel 10,1-palčno diagonalo, procesor Atom N450, 1 GB pomnilnika DDR2 in 160 GB velik trdi disk ter naložena Windows XP za aplikacije, kot sta Word in Excel, ter Android za branje e-pošte, brskanje po spletu in druga lahka opravila. Sejemska cena tega modela je 9500 tajvanskih dolarjev (220 evrov), sicer pa bo v redni prodaji stal 11.900 tajvanskih dolarjev (okoli 280 evrov). Ker namestitev Googlovega sistema Android ne stane veliko, bo v prihodnosti večina njihovih netbookov imela nameščena oba, je dejal predsednika Acerja Taiwan Scott Lin. Dodaja, da naj bi Acer letos prodal 30 milijonov prenosnikov in 10 milijonov netbookov.

10 komentarjev

Izšla razvojna različica LiveAndroida za PC-je

LiveAndroid

Slo-Tech - Na spletni strani code.google.com se je pojavila ISO slika operacijskega sistema LiveAndroid.


ISO sliko je mogoče zagnati v virtualnem stroju (npr. VirtualBox) oziroma zapeči na računalnik in iz CD-ja zagnati LiveAndroid operacijski sistem ter si ogledati kako bo izgledal Android na vašem mobilnem telefonu. Gre za razvojno različico (.02) Googlovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki temelji na Linuxu.



Žal iz računalnika še ni mogoče klicati...

18 komentarjev

Dell pokazal netbook z Androidom

X-Bit Labs - Nekako smo se navadili na telefone, ki jih poganja Android, čeprav so se proizvajalci sprva kar nekako obotavljali. Evolucija gre dalje in Android se seli tudi na nekoliko večje naprave - na netbooke. Večina dandanes prodanih netbookov ima naložene Windows XP, Visto so bolj ali manj družno preskočili, ker je prepožrešna, nestrpno pa že pričakujejo Windows7. Dell pa je pokazal, da gre tudi alternativno, in na napravici Mini 10v demonstriral delovanje Androida. To še ne pomeni, da bodo dejansko na prodajne police poslali modele z naloženim Androidom, je pa to indic, da razmišljajo tudi v tej smeri. Poleg Androida so pokazali še isti Mini 10v, na katerem prede Ubuntu Linux. Mini 10v sicer vsebuje Intel Atom N270 (1,60 GHz), grafiko serije...

4 komentarji

Pohitrite igre na svojem netbooku

UMPCPortal - Intelov GMA 950 grafični čip, ki se nahaja v vseh veznih čipovjih serije 945 (ter 943 in 940), je precej pogost v svetu prenosnikov (in namiznih, pisarniških PCjev), a je v kombinaciji s procesorjem Atom rahlo odvit. V standardni različici teče pri 400 MHz, netbooki pa zavoljo manjše porabe energije (in posledično daljšega delovanja z uporabo baterije) dobijo nizkonapetostno verzijo, ki tiktaka z le 166 MHz. Prek UMPCPortala pa je zdaj na voljo programček, ki deluje v treh večjih operacijskih sistemih, Linuxu, Windowsu kot tudi v Applovem OS Xu, v katerem enostavno izberete frekvenco, s katero naj deluje grafični čip. Poleg standardnih 166 MHZ in standardnih 400 MHz je na voljo še opcija 200 in 250 MHz, z najhitrejšo opcijo pa bo prenosnik dosegel okrog 20 % več točk v Crystal Marku.

Nekih gromozanskih preskokov v zmogljivostih tako programček ne prinaša, vseeno pa lahko prevesi tehtnico iz neigralnega v igralno. V vsakem primeru pa bo prenosnik na bateriji obratoval manj časa.

25 komentarjev

Acer AspireRevo zlahka nadgradljiv

notranjost

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na novinarski predstavitvi prvega Ion PCja v Londonu so bit-techovci potrdili, da ga bo zlahka nadgraditi. Enega od Revov so vzeli v roke in odkrili, da je za odpiranje treba odviti le en vijak, nato pa s ploščatim orodjem dvigniti pokrov. Menjava pomnilnika in trdega diska je trivialna, saj uporablja prenosniške dele, DDR2 SODIMM pomnilnik (skupaj do 4 GB) in 2,5 palčne SATA diske, zamenjati pa je moč tudi kartico v mini-PCI slotu. Tovarniško je nameščena WLAN kartica standarda g, s preprostim opravilom pa Revota nadgradite v predlagan 802.11n standard.

Poročajo še, da računalnik pride s pladnjem, ki ga montirate na zadnjo stran LCDja (na VESA montirne točke), vanj...

38 komentarjev

T-Mobile z milijonom prodanih G1 v ZDA

bit-tech.net - Milijon prodanih aparatov v pol leta je lep dosežek za popolnoma novo platformo, sploh pa za prototipni izdelek, namenjen prvemu okušanju in raziskovanju Androida. Z milijonom aparatov to pomeni kar dve tretjini vseh aktivnih naprav 3. generacije na T-mobileovih omrežjih v ZDA in 6 % delež trga za Android. 11 % delež, ki ga zaseda Windows Mobile, je še relativno daleč, a z razvojem Androida verjetno zlahka dosegljiv, sploh s prihajajočo poplavo Android mobilnikov (in nekaj prenosnikov).

Obenem nemški del T-Mobile-a sporoča, da bo kolaček, verzija 1.5 Androida, na voljo že maja, na mobilnik G1 pa se bo namestila popolnoma avtomatsko, brez da bi to opazil uporabnik. O popravkih, dodatkih in spremembah pa smo že poročali.

5 komentarjev

Prihaja HTC Magic, Sony Ericsson brez Androida

engadget - T-Mobile-ov G1, prvi mobilnik, na katerem teče Android, bo končno dobil množic vrednega naslednika. HTC Magic (oz. T-Mobile G2), na katerem bo tekel kolaček, je na voljo za prednaročilo pri Vodafone-u v Združenem Kraljestvu. Za 30 funtov mesečne naročnine bo aparat popolnoma zastonj, fizično pa bo na voljo 5. maja.

Obenem so pri Sony Ericssonu najavili, da ne razmišljajo o aparatu, na katerem bi tekel Googlov Android. Čeprav pravijo, da je to zelo pomemben operacijski sistem in da je izdelava telefona, na katerem bo tekel, skorajda nujna, zaenkrat še nimajo načrtov za izdelavo. Verjetno je to posledica zelo slabih poslovnih rezultatov (sredi prejšnega leta so povedali, da skorajda niso imeli dobička v prvi polovici leta 2008), saj so tak telefon že napovedali za letošnje leto.

16 komentarjev

Prihaja Android 1.5

bit-tech.net - Za vse uporabnike, ki preizkusijo prve beta verzije programske opreme, in navdušence nad platformo Android, je novica, da je Google izdal predogledni razvijalski kit za prihajajoči sistem, verjetno razveseljiva. Nova verzija sistema Android bo s seboj prinesla mnogo izboljšav, od skorajda nujnih, do kozmetičnih. Od slednjih sta primera obračanje aplikacij iz portretnega v ležeč način in obratno z uporabo vgrajenega senzorja pospeškov, podobno kot na iPhone in Symbian napravah, premikanje oz. upravljanje z okni pa bo po novem animirano. Slednje bo sicer v tovarniških nastavitvah izključeno, saj bi na kolena lahko spravilo počasnejše naprave. Pospešili so delovanje samega sistema, kamera oz. fotoaparat se zažene in slika hitreje, GPS uporablja informacije o lokaciji iz baznih postaj in tako dobi realno pozicijo hitreje (A-GPS), hitrejše in bolj gladko pa je tudi premikanje po straneh v internetnem brskalniku.

Obenem pa je Google poslušal uporabnike in izpolnil njihove želje. Po...

16 komentarjev

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Canonical proti Microsoftu, vojna za netbooke

the VAR guy - Pisali smo že o raziskavi, katere ugotovitev je, da kar 96 % netbookov danes uporablja Microsoftov operacijski sistem, kar je velika zmaga za Microsoft in njegov Windows. Podobno kot Microsoft je tudi Canonical, razvijalec Linux distribucije Ubuntu, spisal blog prispevek (priporočamo branje), v njem pa med drugim trdi, da Microsoft širi neresnice, da bi prevladal na trgu Netbookov. Članek je, zanimivo, naslovljen Microsoft, FUD in trg netbookov.

Avtor novice, the VAR guy pa je izpostavil večji problem tega trga. Lepo je, da se z bojem izboljšujejo operacijski sistemi in postajajo bolj prijazni uporabnikom, večji problem teh malih in poceni prenosnikov pa je prav poceni oprema, npr. podstandardne tipkovnice, ki samega uporabnika prizadanejo precej bolj, kot uporaba sistema, ki mu ni popolnoma po volji. Ti prenosniki so namreč namenjeni za pregledovanje interneta in elektronske pošte na poti, kjer slaba tipkovnica pride še veliko bolj do izraza, kot drugačna postavitev ikone za...

17 komentarjev

Primerjava baterij v netbookih

engadget - Na avstralskem Netbook Review so si dodobra ogledali baterijske zmogljivosti kar trinajstih netbookov. Testirali so 5 EeePCjev, 2 MSIjeva 10 in 11 palčna Winda, 10 palčne HP Mini, Toshiba NB100, Lenovo IdeaPad S10 in Acerjev Aspire One ter Dellova mini Inspiriona v 9 in 12 palčni verziji. Podatke o zmogljivosti so dobili iz občiajnih testov samih naprav in uporabljajo baterije, ki so bile na voljo ob izidu (za nekatere modele so danes na voljo že močnejše baterije). Za test so uporabili namenski program, spisan prav za testiranje zmogljivosti baterij prenosnikov pri avstralski reviji PC User. Le-ta nadzoruje baterijo in, dokler je polna, predvaja WMV posnetek, obenem pa drži prižgan zaslon in trdi disk. To naj bi predstavljalo najslabše možne pogoje, zaradi česar so številke precej mizerne v nekaterih in naravnost osupljive v drugih primerih.

Daleč pred vsemi je bil hibridni (SSD in mehanski disk) 11 palčni MSI Wind z le 4 minutami manj od sedmih ur. Na drugo in tretje mesto sta...

8 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows

Slashdot - Microsoft se je sklicujoč na številke, ki jih mesečno objavlja podjetje za analizo trga NPD, pohvalil, da so na netbookih (NPD mednje šteje računalnike z zaslonom, manjšim od 10,2 palca, ki so cenejši od 500 dolarjev) s svojim operacijskim sistemom dosegli 96-odstotno penetracijo. Takšne številke so se še pred enim letom zdele znanstvena fantastika, saj je imel Microsoft v prvem polletju lanskega leta v tem segmentu manj kot 10-odstotni tržni delež. Zajeten delež rasti gre na Linuxov račun, ki so ga spričo vitkosti, poskočnosti in brezplačnosti uporabljali prvi netbooki. Dandanašnji želijo uporabniki okolje, ki je podobno tistemu, ki so ga vajeni na namiznikih, zato raje posegajo po Windows. Še več, mnogi vrnejo netbooke z Linuxom, ker so razočarani nad uporabniško izkušnjo (preokoreli, da bi se priučili česa novega).

Zanimiva pa je Microsoftova lastna statistika, po kateri so v izteklem se četrtletju prodali osem odstotkov manj Windows kot v tistem poprej. Slabši rezultat so...

108 komentarjev

HP razmišlja o Android netbooku

X-Bit Labs - HP je pred nekaj dnevi povedal, da ocenjujejo Android kot potencialno platformo za netbooke. Pravijo, da hočejo kot največji proizvajalec osebnih računalnikov razumeti in poznati vse možnosti za operacijske sisteme na njihovih napravah in tako ali odgovoriti konkurenci, ki bi rešitev uporabila prva oz. sami kot prvi lansirati novost.

Vsekakor bi bil prenosnik z izključno Googlovo programsko opremo velik prelom za giganta, saj bi s tem postal močan rival Microsofftu ne le na področju internetnega iskanja, temveč tudi pri ponudbi programske opreme. Google Android bi s pomočjo internetnih aplikacij za pisarniško rabo lahko nadomestil Microsoftov Windows in njegov Office (oz. Linux in npr. OpenOffice), vseeno pa je pomembno vedeti, da je to le raziskava potencialnega trga in uradno še ni znano, če bo do te povezave sploh prišlo. Vseeno pa HP ne razmišlja le o Androidu na netbookih, temveč tudi o bolj klasični uporabi na mobilnih telefonih/dlančnikih.

Android gor, Android dol, vseeno...

1 komentar

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Linux napada - tudi v letu 2002

Linux World - Linuxaši niso znani samo po tem, da vedno znova lezejo Microsoftu v zelje, ampak tudi po tem, da že dalj časa lahko poslušamo njihove napovedi o tem, kako bo Microsoftu odbila zadnja ura, kako bo Linux postal alfa in omega sveta in kako bo vesoljska srenja končno rešena monopolskega velikana, ki razvoj programske opreme pelje v napačno smer. Kljub rahlo nostradamusovskemu tonu teh napovedi, se lahko pro-Microsoftovsko usmerjeni kar upravičeno bojite, saj Linux ni iz trte izvit, njegovi programerji pa tudi niso ravno neki bleferji, ki samo veliko govorijo in nič ne naredijo. Ja, ja Microsoft, črno se ti piše, vsaj če si ogledate teh 10 Linux napovedi za leto 2002, v katerih se omenja, da se bodo v svetu OEM računalnikov počasi začeli pojavljati prvi primerki z dvema operacijskima sistemoma (eden bo obvezno Linux), Linux se bo začel pojavljati v poslovnih računalnikih (to se že zdaj), nekatera podjetja bodo popolnoma odpovedala poslušnost M$-ju, itd.
Upajmo, da ne bo ostalo vse le...

7 komentarjev

Napaka na Razorju

Slo-Tech - Na razor.arnes.si (ARNESov najbolj izpostavljen strežnik) se je čas premaknil nazaj. Tiste novičke na desni strani so namreč stare kot sam Kurešček - iz februrarja letošnjega leta. Kaj je vzrok temu ne vem. Napaka v sistemu, napaka administratorja ali celo kak hacker (ok cracker :)? Zanimivo je to, da se na tej strani pokažejo tudi sveže novice.
Zadeva ni nič kaj kritična, a vseeno...

6 komentarjev