»

"Šorterji" bi s Teslo lahko zadnje dni vendarle dobro zaslužili

vir: Wikipedia
Slo-Tech - T. i. zapiralci kratkih pozicij oz. šorterji, torej vlagatelji, katerih interes je kratkoročen padec vrednostnega papirja, so lahko od trenutka, ko je Elon Musk tvitnil zdaj že razvpito idejo o umiku delnic podjetja z borze, zaslužili 1,2 milijarde dolarjev, trdijo analitiki podjetja S3 Partners. Ob tem je treba dodati, da je delnica Tesle najbolj popularna za tovrstno špekuliranje na ameriškem trgu vrednostnih papirjev.

...

37 komentarjev

Napaka v računalniškem algoritmu investitorje stala 217 milijonov dolarjev

BuisnessWeek Online - Ker je vedno več trgovanja z vrednostnimi papirji algoritemskega, se pojavi vprašanje, kdo je odgovoren, če je algoritem napisan slabo, površno ali celo napačno. V ZDA so se ta teden v precedenčnem primeru tri enote francoskega finančnega giganta Axa Group pred ameriško Agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC) poravnala z oškodovanimi vlagatelji zaradi napačnega modela. Axa je namreč vodila kvantitativni investicijski sklad, ki je trgoval na podlagi algoritmov.

Njihov model je namreč imel od aprila 2007 programsko napako, saj je bila možnost uravnavanja tveganja izključena. Napako so programerji odkrili lanskega junija. Namesto da bi jo popravili, so jo menedžerji prikrili in vlagateljem dejali, da je za slabe rezultate kriva visoka...

6 komentarjev

Hewlett-Packard odpušča

CNet - Hewlett-Packard bo odpustil 9000 zaposlenih oz. približno tri odstotke po vsem svetu in za reorganizacijo in prestrukturiranje porabil milijardo dolarjev. Večino denarja bodo vložili v skupino komercialnih podatkovnih centrov, ki bodo strankam nudili bolj integrirano platformo. Poleg tega bodo izvedli še konsolidacijo podatkovnih centrov, omrežij in aplikacij, ki jih uporabljajo v podjetju. S prestrukturiranjem naj bi prihranili med 500 in 700 milijoni dolarjev letno.

Hewlett-Packard želi razširiti Converged Infrastructure v oblak, s čimer bi odjemalcem ponudili prilagodljivejšo in integrirano tehnološko storitev. Prav tako bodo dokončali integracijo EDS, ki jo vlečejo že zadnji dve leti od 13,9 milijard dolarjev vrednega prevzema. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi na koncu tega postopka nazaj zaposlili 6000 ljudi, tako da bo celotna izguba delovnih mest trikrat manjša od danes napovedane.

1 komentar

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

ATI Radeon 4770 končno na police

vir: engadget
engadget - Skoraj 2 meseca je že minilo, odkar smo poročali o testu prvega 40 nm grafičnega čipa, ATijevega RV740. ATi Radeon HD 4770, kot je poimenovan celoten paket srednjega razreda z načrtovano ceno okrog 100 $ (oz. €), je navdušil predvsem s hitrostjo, saj se je uvrstil med modela 4850 ter 4830, z nižjo ceno od slednjega. Ob času testiranja datum izida seveda ni bil znan, končno pa je ta dan blizu.

Novinec bo na police prišel v maju, kar sicer še vedno ni povsem točno, a ne tako daleč. Za pribižno 100 € boste dobili 512 MB GDDR5 pomnilnika na 128 bitnem vodilu, ki bo tekel pri 800 MHz, jedro s frekvenco 750 MHz in podporo DX 10.1 standardu, za povrhu pa bo le-to proizvodno najbolj napredno...

28 komentarjev

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje

bit-tech.net - Prehod na 32 nm bo očitno prvi začel Intel, ki naj bi to naredil že letošnjo jesen z jedrom Westmere. Zato pa IBMova tehnološka aliansa (poleg IBMa so v njej še Samsung, Globalfoundries oz. bivši AMD, itd.) cilja na prehod na 28 nm, še preden bo Intel pomanjšal svoje 32 nm čipe. Standardi nove tehnologije so že postavljeni, zdaj pa je potreben le še razvoj. Pomanjšan proces bo uporabljal že znane, High-K metal tranzistorje, ki obljubljajo, kot vedno, več zmogljivosti in manjšo porabo. V primerjavi s 45 nm procesorjem naj bi 28 nanometraš porabil do 20 % manj energije, a obenem dodal 40 % zmogljivosti. Pomanjšanje seveda pomeni tdui manjše velikosti samih čipov, tako bo ena SRAM celica merila 0,12 mikrona, celica v 32 nm proizvodnem procesu pa meri 0,15 mikrona.

Prvi prodajni primerki naj bi bili na voljo v drugi polovici leta 2010, redna prodaja naj bi stekla v leto kasneje, še letos pa bo proces na voljo proizvajalcem za testiranje. Glavni cilj novega procesa je zaradi majhne...

68 komentarjev

Govorice o 4890 X2

bit-tech.net - Čeprav je dandanes že stalnica, da so najhitrejše grafične kartice dvojedrne, pa AMD sprva oz. uradno še vedno nima načrtov, da bi izdelali X2 različico svojega novega paradnega konja, 4890. Problem skoraj zagotovo tiči v porabi energije, saj je TDP enojedrne kartice kar 190 W. Pakiranje dveh takih čipov, pomnilnika in vseh ostalih komponent na približno 10 cm x 30 cm in obenem hladiti 400 W razgretega silicija je namreč vse prej kot lahko. A vseeno se je AMD odločil pustiti proste roke svojim partnerjem. Uradnega, referenčnega modela X2 torej ne bo, govori pa se o zaenkrat anonimnem partnerju, ki že riše tiskano vezje za novega monstruna. Le-ta bo seveda vseboval 2 gigaherčni RV790 jedri, odločajo pa se še med 2 oz. 4 gigabajti GDDR5 pomnilnika, oz. 1 ali 2 GB na jedro.

V novici je naveden tudi vir govoric, videointervju s Sašo Marinkovicem, uslužbencem AMDja, ki pa ne potrdi govoric o novi kartici. Le-to je moč z nekaj obračanja besed razbrati iz njegove trditve, da bi, podobno...

11 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Cybersquatting lani na rekordnih ravneh

TG Daily - Kot poroča TG Daily, je bila praksa, ki je v angleščini poznana pod izrazom cybersquatting, leta 2008 v skokovitem porastu. Cybersquatting je izpeljanka iz besed cyber (kiber) in squatting, ki pomeni nezakonita nastanitev v opuščenem poslopju, označuje pa registracijo domen, ki so podobne ali zatipkane verzije priljubljenih naslovov - denimo gogle.com ali windwos.com. Z njihovo uporabo poskuša lastnik pridobiti premoženjsko korist z izkoriščanjem poznanosti znamke. UN WIPO je izračunala, da je bilo leta 2008 vloženih rekordno število pritožb zoper te domene. Lani so tako prejeli 2329 zadev, kar je osem odstotkov več kot leto prej, od začetka delovanja leta 2000 pa kar 14.000. Nekatere take zatipkane domene registrirajo "pravi" upravičenci že prej, druge pa pridobijo po pravnih bitkah. Pri nas za tovrstne spore skrbi ARNES.

16 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

IBM pomaga AMD

X-Bit Labs -

Še lanskega junija je AMD na Tajvanu trdil, da s svojo proizvodnjo x86-64 procesorjev nimajo težav. Nato težave niso bile več omenjane vse do oktobra, ko je AMD moral pojasniti, zakaj je izid Hammerjev ponovno preložil. Še vedno so trdili, da ni kakšnih večjih, pojavljala so le namigovanja na težave pri doseganju višjih frekvenc delovanja. No, danes so v BusinessWeek objavili, da je AMD že lanskega novembra plačal IBM-u celih 46 milijonov dolarjev za pomoč pri rešitvi težav s SOI proizvodnjo, kar je tudi razlog za prestavljanje izida procesorjev. AMD uradno zadeve ni predstavil.

Dejstvo je, da so analitiki tovrstne težave napovedali že ob samem začetku, ko je AMD objavil to vrsto proizvodnje, medtem ko so nas pri AMD prepričevali v nasprotno. Zdaj je jasno, da so težave podcenjevali in da so morali za rešitev iz te zagate IBM-u odšeti lepe denarce.

Vendar srž problema ni v denarju, temveč v AMD-jevem reagiranju, saj so reagirali šele, ko je bila situacija že kritična. Inženirji so...

6 komentarjev

WB bo ponudil svoje filme preko interneta

SiliconValley.com - Vse bolj se zdi, da se bodo tudi razni filmski studii začeli posluževati podobnih taktik, kot jih uporablja glasbena industrija - svoje izdelke bodo začeli ponujati preko interneta v zameno za nekaj dolarjev. Kot poroča SiliconValley.com, bo Warner Bros preko interneta ponudil nekaj svojih velikih uspešnic, kot so Harry Potter and the Sorcerer's Stone in Mars Attacks, preko servisa CinemaNow.

Na žalost pa za nekaj dolarjev ne bomo dobili "polne različice" filma, ampak tako, ki bo po 24-ih urah prenehala delovati. 700 megazložni filet, ki smo ga prenesli iz interneta pa bo po izteku 24-ih ur le neuporaben skupek ničel in enic, ki bo odžiral dragocen prostor na disku, dokler ne bomo ponovno plačali licenčnine. Kako se bo WB-jeva ponudba filmov obnesla preko interneta bo pokazal čas, ampak če vprašate mene, boste za precej manj denarja še vedno odnesli več, če si film ogledate na DVD-ju ali v kinu.

4 komentarji