»

nVidia pripravlja prenosnik Tegra

Expreview.com - Čeprav bo ena izmed prvih naprav na trgu, v kateri bo počival nVidiin sistem na čipu, Tegra, Microsoftov Zune HD, lahko računamo tudi na prenosnike s Tegra čipovjem. Napovedala jih je kar nVidia, ki jih bo izdelovala sama. Trenutni predstavitveni modeli za operacijski sistem uporabljajo Windows CE, a nVidia pravi, da bodo ob izidu uporabniki na namizju pozdravili Googlov Android. Izid se bo zgodil tik pred Črnim Petkom, torej pred ameriškim Zahvalnim dnem, ki bo letos 26. novembra (Črni petek pa 27. novembra). Poleg procesorja z ARM arhitekturo in nVidiinega mobilnega grafičnega čipa bo v mini prenosniku z diagonalo zaslona 8,9 palca moč najti tudi Wi-Fi povezljivost ter UMTS modem, manjkati pa seveda ne sme webcam....

6 komentarjev

Pineview Atom že oktobra?

vir: engadget
engadget - Intel Atom N450, prvi predstavnik druge generacije platforme Atom, naj bi po nekaterih govoricah uradno lahko izšel že novembra. Novinec, ki grafično jedro in pomnilniški krmilnik prestavi na isto jedro, kot sam procesor, enodelno vezno čipovje pa skrbi le za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami, nosilci podatkov in razširitvenimi karticami, obljublja mnogo več zmogljivosti kot trenutna platforma, ki zelo varčen procesor spari z zastaranim in prevročim veznim čipovjem iz 945 družine. Če se bodo govorice uresničile, bomo prve naprave, osnovane okrog druge generacije Atomov, lahko ugledali že pred koncem leta, ko naj bi na trg prišli tudi nekateri netbooki, osnovani na procesorjih ARM v...

9 komentarjev

nVidia GT300 je revolucija

engadget - Do sedaj je bila vsaka grafična arhitektura bolj ali manj evolucija, razen prehoda na DirectX 10, kjer sta tako ATi kot nVidia prešla na Unified Shader arhitekturo. Po dveh evolucijah, nVidia pripravlja nekaj popolnoma novega. GT300 naj bi se tako popolnoma razlikoval od trenutno uporabljane SIMD arhitekture, ki je stalnica pri današnjih grafičnih (in deloma tudi pri centralnih) procesorjih, uporabljal pa naj bi MIMD arhitekturo. Znano je, da nVidia že nekaj let cilja na centralne procesorje, govorice o tem so se začele že leta 2006, z zamenjavo arhitekture pa so korak bližje k resničnemu združevanju CPUjev in GPUjev.

Spremembe pa so si bolj podrobno ogledali na Bright Side of News.

In čakanje na GTX 380 se je začelo.

102 komentarja

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev