»

Nemški urad za varstvo konkurence nad Google

Slo-Tech - Nemški urad za varstvo konkurence (Bundeskartellamt) je Googlu poslal uradni opomin zaradi kršitev nemške zakonodaje pri obdelavi podatkov strank. Gre za nova določila v Zakona o varstvu konkurence, ki podjetjem s prevladujočim tržnim položajem nalaga dodatne omejitve. BKA tolmači, da je Google zavezanec po tem členu, zato nasprotuje njegovi nepregledni obdelavi osebnih podatkov uporabnikov.

Preiskava teče že od leta maja 2021, prvi izsledki pa so pokazali utemeljeni sum, da Google zakonodajo krši, zato mu je BKA izrekel opomin, s katerim terja spremembo delovanja. Bistvena težava je zbiranje podatkov uporabnikov v različnih storitvah (iskanje, Gmail, zemljevidi, YouTube itd.), ki jih Google potem združuje v profil in uporablja za prikaz ciljanih oglasov. Google formalno uporabnikov daje možnost izbire, a so pogovorna okna oblikovana tako, da je najenostavneje poklikati Strinjam se. Sporno je, da je izbira ene možnosti enostavnejša od izbire druge možnosti.

Google je opomin dobil...

0 komentarjev

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi...

0 komentarjev

Digitalno založništvo in filmski krasni novi val

Utrinek s Pipinega odprtega termina

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa vas v tem tednu vabi v svoje prostore na Spletne urice, ki bodo to sredo namenjene prihodnosti - prihodnosti digitalnega založništva. Amazonov e-bralnik Kindle je na pohodu (tudi kot aplikacija za PC, Mac in iPhone), iPad prihaja 3. aprila, konkurenca na področju e-bralnikov pa bo velika. O tem, kako so na (r)evolucijo založništva pripravljeni založniki in kaj nove platforme pomenijo za razvijalce, kdo od slovenskih založnikov bo prvi stopil na digitalni trg, bo govora v obliki diskusije oziroma okrogle mize v sredo ob 19. uri. Za tiste, ki ne boste utegnili priti v Kiberpipo, bo kot običajno na voljo neposredni prenos v Kiberpipinem videoarhivu.

Torkovi Pipini odprti termini...

0 komentarjev

8 let Kiberpipe in otvoritev 9. sezone

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa v četrtek, 1.10.2009, ob 8. uri zvečer proslavlja 8 let svojega delovanja in vstop v 9. programsko sezono. Namesto novosti in predavanj s področja računalništva vas ta večer vljudno vabimo na večer v znamenju 8-bitnega druženja in zabave z računalniškimi navdušenci. Za glasbeno kuliso v slogu osmic bo poskrbel legendarni DJ Pero Fotar Čaka vas tudi posebno odprtokodno sladko presenečenje. Vljudno vabljeni in povabite tudi svoje prijatelje :)

6 komentarjev

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Kiberpipa vabi na...

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu vas ljubljansko središče odprte kode Kiberpipa vabi kar na pet dogodkov. Na Pipinem odprtem terminu bo prikazan hekerski napad na izmišljeno podjetje. Matej Kovačič, asistent in raziskovalec na FDV in član strokovnega sveta Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij, in Gorazd Žagar, ki je diplomiral na FRI z diplomo "Metode in tehnike napadov na informacijsko komunikacijske sisteme", trenutno pa je zaposlen kot sistemski inženir v podjetju Pro Plus d.o.o., bosta prikazala, kako lahko napadalec prevzame nadzor nad tarčo, predstavljen pa bodo različne hekerske tehnike od popisovanja omrežja in uporabnikov, dumpster diving, phreaking, socialni inženiring, napad na...

9 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev

Nekaj vzorčnih primerov z mize varnostnega centra SI-CERT

Slo-Tech - V torek 11. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Gorazd Božič predstavil vzorčne primere z mize varnostnega centra SI-CERT.

Poleg nekaj hitrih statističnih in tehnično usmerjenih podatkov o obdelanih varnostnih incidentih zadnjih nekaj let, bo avtor skušal opisati ozadje nekaterih vdorov in zlorab. Kdo "dosa" po naših omrežjih in zakaj?

Gorazd Božič je vodja varnostnega centra SI-CERT na Arnesu.

15 komentarjev

Pipin odprti termin: GORI.Node Garden II

Slo-Tech - V torek 14. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Jee Hyun Oh podrobneje predstavila tehnološko delovanje projekta GORI.Node Garden II - vrta v katerem se odseva virtualni svet.

Tehnologije, ki jih je povezala med seboj segajo od mikrokontrolerjev z ethernet vmesnikom, ki skrbijo za dejansko cvetenje vrta do posebne Flash aplikacija in strežnika, ki skrbijo za medsebojno komunikacijo uporabnikov.

2 komentarja

Pipin odprti termin: Ubuntu

Kiberpipa - Iz Afrike z ljubeznijo, Ubuntu! Torek 3. maj ob 19.00 v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu. Predava Matjaž Horvat.

"Ubuntu" je starodavna afriška beseda, ki pomeni "prijaznost do drugih". Distribucija Linuxa z enakim imenom širi duh Ubunta na področje programske opreme, zato je najbolj priljubljena med uporabniki Linuxa na namizju. Odlikujejo jo preprosta namestitev, učinkovita nastavitev, inovativne programske rešitve in široka skupnost uporabnikov, ki si zagotavljajo medsebojno podporo. Bo razviti svet začel prisegati na tehnologijo s črne celine?.


Vabljeni!

30 komentarjev

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

Deutsche Telekom: konec monopola

Finance -

V naslovu omenjena družba je podpisala pogodbo, po kateri bo omogočala uporabo svojega omrežja 19 konkurenčnim podjetjem. Nemška zakonodaja, ki je zelo podobna naši, namreč zahteva, da nacionalni operater telekomunikacij ponudi svoje omrežje v uporabo tudi konkurenci, po zmernih cenah, seveda, ki jih bo določal regulator.

Se lahko kaj tega zgodi tudi pri nas? Spomnimo se, da se je podobna zgodba pri nas zgodila s Telemachom, ki je bil zaradi odločitve oblasti v zvezi z varstvom konkurence prisiljen oddati svoje kapacitete večjemu številu ponudnikov. Izvirna novica.

2 komentarja