»

Nvidia kupuje Arm

vir: Nvidia
Nvidia - Nvidia in SoftBank sta sklenila dogovor, po katerem bodo Američani od Japoncev prevzel Arm Holdings. Višina posla celokupno znaša 40 milijard ameriških dolarjev, kar je največji prevzem v tej branži doslej in bo - če se bodo strinjali tudi regulatorji - pod eno streho združil največje snovalce grafičnih procesorjev z najpomembnejšimi načrtovalci varčnih sistemskih čipov, ki se nahajajo v veliki večini mobilnih naprav.

Ko je pred štirimi leti japonski investicijski konglomerat SoftBank prevzel najpomembnejše svetovno podjetje za načrtovanje sistemskih čipov, britanski Arm Holdings, se je prenekateri analitik popraskal po glavi. To je bil prvi SoftBankov nakup na področju industrije polprevodnikov in čeprav Japoncem informacijska tehnologija gotovo ni tuja - njihov Vision Fund je največji svetovni investicijski sklad za visoko tehnologijo - pa ni bilo videti, da so natančno vedeli, kaj naj z Britanci v resnici počno. Po štirih letih truda, da bi okoli tega nakupa zgradili strategijo...

27 komentarjev

Novice iz nVidie

bit-tech.net - Očitno se stvari z nVidiino platformo Ion premikajo na bolje, saj je po izidu miniITX plošč in nettopov zdaj na vrsto še mobilni del. Govorice pravijo, da bo junija na tajvanskem sejmu Computex moč videti več modelov netbookov osnovanih na platformi Ion, nič pa še ni znano o proizvajalcih in modelih. Po govorici sodeč naj bi bili vključeni tudi glavni proizvajalci prenosnikov (skoraj zagotovo bo med njimi Acer, sodeč po preteklih dogodkih), na trg pa naj bi prenosniki lahko prišli že v začetku julija.

Po težavah z licenami za Core i7 in i5 procesorje bo nVidia očitno ostala na suhem tudi pri AMDju. Od leta 2010 naprej naj bi bili AMDjevi Opteroni na voljo le z AMDjevimi veznimi čipovji, kar pomeni, da bo odpadel tudi Broadcom. Sodeč po novci naj bi to veljalo za novo platformo (verjetno podnožje G34 z DDR3 podporo), ni pa jasno, kaj to pomeni za namizne (in mobilne) procesorje. nVidia ima vezna čipovja, ki so že kompatibilna tudi z AM3 podnožjem, prav tako pa ima licenco za stara...

7 komentarjev

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev

Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

PC Perspective - Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na...

49 komentarjev

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev