»

Instagram prihaja na Android

Mashable - Mobilna aplikacija za deljenje fotografij Instagram, ki jo veselo žuli že 27 milijonov iPhone uporabnikov, bo kmalu na voljo tudi za Android. Bila naj bi še boljša od iOS verzije in odlično podpirala večje zaslone, je je na pravkar trajajoči konferenci SXSW v Austinu povedal soustanovitelj Kevin Systrom.

Aplikacija uporablja telefonovo kamero za zajem fotografij, potem pa jih obreže v kvadratno obliko (z nekaj bele obrobe, podobno kot svojčas popularne polaroidne kamere) in čez vrže katerega od več deset filtrov. Nastale, vizualno precej značilne sličice potem romajo naprej na Twitter,...

33 komentarjev

Analiza slovenskih gesel

Infosec.si - Gorazd Žagar je na svojem blogu Infosec.si tokrat objavil zanimiv prispevek o geslih, ki jih za različne internetne storitve izbiramo uporabniki.

Na spletu najdemo kar nekaj analiz gesel, vendar gre večinoma zgolj za gesla iz angleškega govornega področja. Gorazd Žagar pa je tokrat pripravil analizo gesel slovenskih uporabnikov. Seznam zajema skupno 55.096 gesel, pridobljenih v letih od 2001 do 2006 iz različnih virov.

Najpogostejše slovensko geslo je 123456, precej pa jih vsebuje tudi lastna imena. Vsekakor gre za zanimivo analizo, ki kaže na pogoste napake uporabnikov pri izbiri gesel, zato si jo vsekakor velja ogledati.

39 komentarjev

Preživeti v obdobju elektronskih komunikacij?

vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Seveda, in da bo še bolj zanimivo, Kiberpipa na vabi na niz dogodkov v tem tednu. Odločitev je na vas, ali jih boste spremljali oddaljeno s klikom na neposredni prenos ali se boste odločili za offline obisk in druženje v Kiberpipinih kletnih prostorih na Kersnikovi 6.

Z izjemo torkovega Pipinega odprtega termina, kjer predavanje ne bo snemano. O tem, kako brez težav v Sloveniji nabijati YouTube, poslušati last.fm radio in zijati CBS serije, o sestavljanju celih PDF-jev Dela, Slovenskih novic in Poleta, scrappanju rabim.info in podobno. Male in preproste heke, ki se jih lahko z malo znanja programiranja in mrežologije loti vsakdo, bo demonstriral Igor Kolar. S sabo prinesite DIY mentaliteto.

Kako preživeti v obdobju...

12 komentarjev

Kako zlomiti konkurenco in odnesti celo kožo?

Kiberpipa - Zadnji torek v marcu bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu predaval Boris Horvat iz podjetja ABM d.o.o, ki je pred kratkim doseglo pomembno zmago v desetletje trajajočih sporih z nacionalnim telekomunikacijskim operaterjem. Vrhovno sodišče Slovenije se je prvič izreklo o varstvu konkurence in razsodilo da operater s prevladujočim tržnim položajem le-tega ne sme zlorabljati in na kakršenkoli način diskriminirati drugih operaterjev. Predavanje bo imalo krajši teoretični uvod o varstvu konkurence, temu pa bo sledila podrobna analiza konkurenčnih sporov med Telekomom Slovenije in tako imenovanimi alternativnimi ponudniki interneta, ki so pripeljali do današnjega stanja na trgu. Več o dogajanju si preberite tukaj. Vabljeni v Kiberpipo v torek, 31.3. ob 19. uri!

Spletne urice na Dan norcev odpadejo. Vljudno vabljeni!

0 komentarjev

Kiberpipa vabi na...

Cross/Hibrid

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu vas ljubljansko središče odprte kode Kiberpipa vabi kar na pet dogodkov. Na Pipinem odprtem terminu bo prikazan hekerski napad na izmišljeno podjetje. Matej Kovačič, asistent in raziskovalec na FDV in član strokovnega sveta Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij, in Gorazd Žagar, ki je diplomiral na FRI z diplomo "Metode in tehnike napadov na informacijsko komunikacijske sisteme", trenutno pa je zaposlen kot sistemski inženir v podjetju Pro Plus d.o.o., bosta prikazala, kako lahko napadalec prevzame nadzor nad tarčo, predstavljen pa bodo različne hekerske tehnike od popisovanja omrežja in uporabnikov, dumpster diving, phreaking, socialni inženiring, napad na...

9 komentarjev

O dinozavrskem robotu Pleo, tipografiji in JRuby v Kiberpipi

Pleo (Image by Mrs. Gemstone via Flickr)

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V novem tednu v Kiberpipi bo na Pipinem terminu Tomaž Šolc razkril skrivnosti drobovja avtonomnega robota Pleo in zdravilne recepte ob bolezni ali poškodbi priljubljene domače živali. Na Spletnih uricah bo o tipografiji predaval Natan Nikolič, v četrtek pa bo spet večer za ljubitelje Jave in vsega z njo povezanega - na Cafe Babe bo tokrat govora o JRuby. Kot smo že pisali, do 10. aprila ne zamudite razstave računalniškega muzeja - vse o zgodovini trdega diska.



Pleo je avtonomni robot, mehansko-elektronska igrača, za katerega proizvajalec trdi, da gre za živo bitje, ki je sposobno učenja in čustvenega odzivanja na dražljaje iz okolja. Ima kožo, občutljivo na dotik, barvni vid, stereo...

5 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

V Kiberpipi od 1. do 5.12.

Fotografija z brošure SICAD, ISKRADATA

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Veseli december prihaja in temu primerno pester program bo tudi v Kiberpipi. Kiberpipin računalniški muzej med 1.12.2008 in 23.1.2009 predstavlja razstavo na temo grafična računalniška oprema v 80-ih ter 70-ih letih pri nas, kjer bo predstavljenih nekaj izmed grafičnih terminalov ter računalnikov, ki so postavili temelje današnjemu pojmovanju CAD (Computer-aided design) programske opreme. Del razstave, v veliki meri v obliki slikovnega gradiva, bo...

2 komentarja

Spletni komunikacijski svetovalec

Siemens - Da nadležna opravila kaj hitro prispevajo k inovativnim rešitvam, je na svoji koži izkusil Siemensov programer. Kot zaprisežen računalničar je hitro izgubil živce nad nenehnimi vprašanji sosedov in prijateljev, ki so od njega želeli nasvete, kako omrežiti (ožičiti) svoj dom. Nastala je spletna aplikacija, imenovana Siemens Home Planner, ki uporabniku poskuša kar najbolj poenostaviti izbiro komunikacijske opreme, glede na njegove komunikacijske povezave, želje in potrebe ter samo shemo prostorov. Gre torej za nekakšnega spletnega komunikacijskega svetovalca, ki svoje delo opravlja presenetljivo dobro. Spletni aplikaciji lahko štejemo v prid njeno preglednost, enostavnost uporabe in, da, precejšnjo dovzetnost za reševanje še tako nemogočih želja. Seveda se nad rezulati ne gre zmrdovati - svetovalec kakopak predlaga zgolj Siemensovo opremo, a jo lahko brez težav nadomestimo z ekvivalentnimi rešitvami drugih proizvajalcev.

Siemensovo spletno aplikacijo zaženete s klikom na spodnjo...

19 komentarjev

Anatomija hekerskega napada

Slo-Tech - Pipin odprti termin v torek, 1. marca, ob 19.00 v Kiberpipi predstavlja predavanje Mateja Kovačiča, Jureta Čuhaleva in Gašperja Korena (sami kleni slotechovci) z naslovom: Anatomija hekerskega napada:

Poslovanja sodobne organizacije si ni več mogoče predstavljati brez uporabe interneta. Širokopasovne internetne povezave so cenovno dostopne in množično uporabljane. Tako imamo vedno več računalnikov s stalno in relativno hitro povezavo do interneta. Na drugi strani pa internet postaja vedno bolj neprijazen v smislu varnosti. Pojavlja se vedno več računalniških virusov, spywara in podobnih nadlog, ki povzročajo vse večjo gospodarsko škodo.

Predstavili bomo nekaj konkretnih primerov hekerskega napada na računalnike in računalniške sisteme v Sloveniji, ki so se zgodili v zadnjem času. Pokazali bomo kako izgleda okuženi računalnik, kako odkrijemo takšno okužbo ter kako izgleda prikrito omrežje računalnikov, iz katerih se je izvajal DDOS napad. Hkrati bo poseben del predstavitve...

19 komentarjev

Naključna umetnost v Kiberpipi

Random Art -
V sredo, 12. januarja ob 16.00, vas vabimo v Kiberpipo, kjer boste lahko pokukali v ozadje računalnikovega ustvarjalnega procesa: dr. Andrej Bauer bo otvoritev spletne razstave na www.random-art.org in njene inštalacije v Kiberpipi pospremil z zanimivim predavanjem o algoritmih, s katerimi se generirajo slike.

Internetna razstava "Random Art" ("Naključna umetnost") teče neprekinjeno že od leta 1998. Iz naključno generiranih formul program generira slike - popularne se ohranijo, ostale pa se zamenjajo z novimi.

Ko je nastala razstava, je bil Andrej Bauer doktorski študent na Univerzi...

31 komentarjev

Evropski Tech*Ed 2002

Microsoft - Microsoft Tech*Ed 2002 Europe je največja evropska prireditev tehničnega šolanja za razvijalce, sistemske arhitekte, IT profesionalce, skrbnike baz podatkov in sistemske inženirje. V stimulativnem učnem okolju bodo lahko udeleženci izbirali med več kot 220 tehničnimi sejami o vseh Microsoftovih izdelkih in tehnologijah, ki jih bodo vodili vrhunski Microsoftovi in drugi strokovnjaki. Poleg tega bodo lahko udeleženci poglobili svoje znanje v delovnih laboratorijih. Letos bo konferenca gostila več kot 7000 udeležencev. Tisti, ki pa se boste prijavili (če se sploh bo kdo :D) do 18. marca imate 1250 evrov popusta. Polna cen pa je 2250 evrov. Več informacij najdete na tem naslovu.

1 komentar

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev