»

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

Snubec The Pirate Bay v stečaj

Slashdot - Prigode s The Pirate Bayem in njegovimi kupci se še kar vrstijo. Poročali smo že, da ga bo odkupilo podjetje Global Gaming Factory X, kar pa se zdi iz dneva v dan manj verjetno. Najprej je švedska borza delnice GGF umaknila iz kotacije, po tem ko so ugotovili, da podjetje očitno sploh nima dovolj denarja za nakup in da je njihov predsednik zavajal vlagatelje in manipuliral s tečajem.

Pri GGF so se znašli in si poiskali novo borzo, tako da od srede tedna po novem kotirajo na Mangold Fondkommission. To je manjša neodvisna borza, kjer se trguje z delnicami podjetij z majhno in srednjo tržno kapitalizacijo. Sedaj pa zgodba dobiva svoj epilog. Na Švedskem sodišču je GGF vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, saj podjetju Advatar System ne morejo plačati skoraj poldrugi milijon kron dolga (140.000 evrov), ki je zapadel julija. Vedno očitneje postaja, da dobrih pet milijonov evrov, kolikor so ponujali za The Pirate Bay, nikoli niso imeli, in da je šlo le za poskus napihniti ceno...

5 komentarjev

Evropejcem v Windows 7 izbira brskalnika

X-Bit Labs - Kot kaže, sta Microsoft in Evropska komisija po večmesečnem pregovarjanju dosegla dogovor, kakšno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windows 7 bo Microsoft tržil v Evropi, da bo ta skladna z našo protimonopolno zakonodajo. Priložili ji bodo lahko brskalnik Internet Explorer, a bo moral Microsoft upoštevati nekaj smernic, ki so jih v Redmondu predlagali sami.

V Windows bodo vključili izbirno okno, kjer bodo uporabniki lahko izbrali namestitev drugega brskalnika, izbrali poljuben brskalnik kot privzet in po želji onemogočili Internet Explorer. S tem bo volk sit in koza cel, saj bo IE ostal del sistema, a bo odločitev o njegovi uporabi prepuščena uporabnikom. Prodajalci oz. proizvajalci računalnikov (OEM-i) bodo to odločitev lahko sprejeli namesto uporabnikov in že sami namestili poljubne druge brskalnike in onemogočili IE. Komisija pozdravlja predlog in bo sedaj raziskala praktično učinkovitost ukrepa. Klik!

37 komentarjev

Evropska komisija še vedno nezadovoljna z Microsoftom

Slashdot - Microsoft je včeraj napovedal, da bo za EU izdal posebno verzijo prihajajočega operacijskega sistema Windws 7, v kateri ne bo vključenega Internet Explorerja. Očitno to ni dovolj, saj Evropska komisija ne bo odnehala. Kot pravijo, je Microsoftova zaveza vredna pozornosti in "potencialno pozitivna", saj bo OEM-om (sestavljavcem oz. proizvajalcem računalnikov) omogočila, da uporabnikom namestijo kakšen konkurenčni brskalnik, na primer Opero, Firefox, Chrome ali Safari. V isti sapi dodajajo, da z Microsoftovo izvedbo niso najbolj navdušeni, saj so se odločili uporabnikom namesto več (torej vgraditi več brskalnikov) ponuditi manj (odstraniti vse). Še več, poteza Microsofta naj bi po njihovem mnenju dokazovala, da se tudi v Redmondu zavedajo, da kršijo zakonodajo, zato bodo šli do konca in zahtevali tudi kazen. Klik!

361 komentarjev

Windows 7 brez ene omejitve

vir: engadget
engadget - Windows 7 Starter Edition, deloma oskubljena različica, namenjena netbookom in razvijajočim trgom, naj bi prvotno prišla z omejitvijo poganjanja le treh programov naenkrat. Za običajnega uporabnika namiznega računalnika je to seveda bizarno in nepredstavljivo, a ne tako hudo na zmogljivostno šibkejših netbookih. Vseeno pa te omejitve v uradni različici ne bo, ni pa podatka, če bo po novem mogoče spreminjati ozadje na namizju. Slednje naj bi bilo v Starter Edition celo onemogočeno, a je življenje z (večinoma prekrito) dolgočasno tapeto veliko bolj sprejemljivo od omejevanja programov.

...

26 komentarjev

Znano ime za Whistler in Office 10

The Register - Bliža se izid Beta2 različice Microsoftovega Whistlerja in pojavila so se prva koliko toliko zanesljiva ugibanja o dejanskem produkcijskem imenu operacijskega imena. Čeprav je meni ime Whistler kar priraslo k srcu moram priznati, da je se Windows XP in Office XP ne sliši tako slabo (XP naj bi pomenilo eXPerienced). Definitivno Microsoftovci niso uničili kulerskega kodnega imena z nečim stupidnim, kot je to uspelo AMDju z Duronom (ki se je prej imenoval Spitfire).

Še nekaj govoric z zvezi z Whistlerjem: v Beta 2 različici še vedno ne bo na voljo novi uporabniški vmesnik s kodnim imenom Luna. Bo pa zato na voljo opcija izbire med "klasičnim" Win2k/WinME Star Menujem in novim, popolnoma predelanim Star Menujem, ki najpogosteje uporabljene aplikacije združuje v lahko dostopen podmeni (ali nekaj podobnega...).

Še nekaj glede zaščite, ki jo namerava M$ vgraditi v Whistler. Zaenkrat nihče točno ne ve, kako za vraga bo ta zaščita sploh delovala, pojavljajo pa se ugibanja, da bo OS takoj po...

7 komentarjev

M$ novičke

ZDNet - No, to soboto bo na Consumer Electronics Showu tudi uradno predstavljen XBox, v obliki, ki bo po vsej verjetnosti ugledala proizvodnjo. Mi (in milijoni drugih ) smo si slikice ogledali že nekaj dni vnaprej, kar verjetno ni pogodu Billyu, ki bo konzolo osebno predstavil. Verjetno ne rabim še enkrat navajati njene tehnične specifikacije, saj smo vas z njimi bombardirali dovolj dolgo... Konzola bo po pričakovanjih vseh velik uspeh, ena večjih nevarnosti pa ji grozi na področju izdelave in dobave, saj je možno, da M$ ne bo sposoben pokriti povpraševanja.

Druga novica se tiče Whistlerja. Včeraj zvečer so beta testerji dobili build 2410 različico, ki je prva nova po Beti 1 s poznega oktobra. Novi Whistler naj bi že imel vdelano posebno antipiratsko zaščito v obliki osebne identifikacijske kode, ki bo shranjevala kar na računalniku, na katerem je OS inštaliran. Upajmo, da bodo pirati kaj hitro našli pot okoli .

Več tukaj!...

5 komentarjev

Predogled Whistlerja

Overclockedcafe - Čeprav Microsoft po vsej verjetnosti ne bo ravno navdušen nad tem, so na Overclockedcafeju objavili nekakšen "predogled" MSjevega prihajajočega operacijskega sistema, Whistlerja. Če vas te stvari zanimajo, potem kar pojdite sem. Moram reči, da zadeva res izgleda precej drugače od dosedanjih OSjev, toda upajmo, da ne bo šlo le za Win2k z drugačnim skinom ( saj ne, da bi bilo s slednjim kaj narobe... ).

19 komentarjev