»

V ZDA se širijo zahteve po možnosti gotovinskega plačevanja

Slo-Tech - Mesti Philadelphia in New Jersey sta sprejeli zakon, ki od fizičnih trgovin zahteva omogočanje nakupovanja z gotovino. S tem se mestne oblasti borijo proti hitremu razširjanju trgovin in lokalov, ki vse stavijo na brezgotovinsko plačevanje.

Smetano novic o modernih načinih plačevanja zadnje čase pobira Amazon s svojimi izpostavami Amazon Go, ki so povsem brez blagajn in kjer kamere ujamejo, kaj ljudje vzamejo s polic ter samodejno bremenijo njihov račun. Toda če pogledamo širše, je to zgolj ena od skrajnosti v prizadevanjih trgovcev vseh sort, da bi pospešili plačevanje in s tem odstranili čakalne vrste ter poenostavili logistiko. Na Kitajskem sta se Alibaba in JD.com tržnic brez blagajn lotila malo...

107 komentarjev

Google gre po nakupih

CNet - Google je šel včeraj spet malo nakupovat. To pot so pogled vrgli na AdMob, ki se ukvarja z oglaševanjem na mobilnih napravah. Uporabnikom je podjetje bržkone najbolj poznano kot dobavitelj reklam na iPhonih in Androidih, zaradi česar je seveda zamikalo Google. AdMob, ki je bil ustanovljen leta 2006, vodi svoj Mobile Advertising Network po več tisoč straneh in trži oglase za velikane, kot sta Ford in Coca-Cola. Google je zanj odštel 750 milijonov dolarjev v delnicah, s čimer je to tretji najdražji Googlov prevzem - prekašata ga zgolj DoubleClick (3,1 milijarde dolarjev) in YouTube (1,6 milijarde dolarjev). Googlova delnica je pridobila 1,8 odstotka, medtem ko AdMob ne kotira.

3 komentarji

Uporabniki Macov premožnejši, ljubitelji tehnologije

Deleži govorijo v prid Applovcem

vir: Mashable
Mashable - Čeprav je recesija prizadela praktično ves svet, se ji je Apple nekako uspel izmuzniti. Glede na raziskave družbe NPD se je Applov delež prisotnosti v gospodinjstvih v zadnjem letu celo dvignil, z 9% v letu 2008 na 12% letos. A glede na raziskavo si kar 85% uporabnikov Applovih računalnikov lasti še vsaj en računalnik, na katerem je najverjetneje nameščena ena izmed izdaj Windows. Lastniki Macov so tudi tehnološko bolj razgledani, saj jih vsaj 66% živi v gospodinjstvu z vsaj tremi računalniki, medtem ko je delež članov gospodinjstev z več kot tremi računalniki, na katerih ne teče OS X, zgolj 29%. Applovci so tudi bolj mobilni, saj jih ima prenosnike skoraj tri četrtine, medtem ko je mobilna zgolj polovica uporabnikov PCjev. Deleži...

194 komentarjev

Samsung s ciljanim oglaševanjem

PC World - Samsung razvija nov sistem oglaševanja, ki bo reklame prilagodil ciljni skupini. Ideja sama po sebi ni nova, saj se na spletu s pomočjo piškotkov to počne že celo večnost, a Samsung kani to izvesti v resničnem življenju. Sistem za oglaševanje na prostem sestavljajo trije deli: LCD-panel za prikazovanje, kamera z dvojnimi lečami in računalnik s sistemom za prepoznavanje obrazov. Sistem tako ugotovi, kdo se sprehaja mimo panoja in kdo dejansko gleda v reklamo ter prikaže ustrezne reklame. Skupini žensk pokaže nakit, kozmetiko, parfume in podobno, moškim pa peno za britje ali pivo. Še več, v mešani skupini lahko ugotovi, kdo gleda reklamo in poišče ustrezne reklame. Tehnologijo bo Samsung izdal novembra.

22 komentarjev

Googlove reklame postajajo personalizirane

ZDNet - Google bo začel oglase, ki jih prikazuje, prilagajti posameznim uporabnikom glede na njihove navade in preference pri brskanju. Podjetje že sedaj omogoča oglaševanje na podlagi trenutno obiskane strani, če je stran partner Google AdSense, sedaj pa bodo šli še korak dlje. Tako bodo 8. aprila zagnali beta storitev, ki bo uporabnika še bolje profilirala.

Nov sistem bo z DoubleClicka (podjetje je Google prevzel lani) na uporabnikov računalnik prenesel piškotek (cookie), ki bo nato sledil uporabnikovi poti po različnih straneh s tehnologijo AdSense. Google svojega početja ne skriva, saj bo uporabnikom v nastavitvah omgočil izklop storitve ali pa celo vnos dodatnih preferenc za oglaševanje. Ker se bodo te nastavitve z izbrisom piškotka izbrisale, je Google že izdal vtičnik za brskalnike, ki bo storitev trajno izklopil. Krasni novi svet!

25 komentarjev

Prihaja tarčno oglaševanje na TV

The New York Times - Na internetu smo na tarčno oglaševanje, kolikor se ga da iz piškotkov in IP-naslovov razviti, že navajeni, saj se nam tudi pri brskanju po tujih straneh vedno pogosteje ob strani izpisujejo kar reklame v slovenščini. Na televiziji je pri nas najbližje, kolikor smo se temu pojmu približali, nadomeščanje romunskih reklam na Discovery Channelu s slovenskimi. V tujini pa postaja tarčno oglaševanje na televizijskih programih realnost.

The New York Times tako poroča o projektu v ZDA, kjer bodo pol milijona gospodinjstev v Brooklynu, Bronxu in New Jerseyju opremili s tehnologijo, ki jim bo dostavljala reklame po meri. Podjetje Visible World bo skupaj s Cablevision Systems reklame na televiziji prilagajalo glede na podatke o dohodkih, poreklu, spolu in otrocih ali hišnih ljubljencih. Pri uporabnikih ne bo treba namestiti nobene dodatne strojne opreme, tako da ti morda sploh ne bodo pozorni na dejstvo, da spremljajo drugačne reklame kot pri sosedih. Tako bo lahko General Motors zahteval...

71 komentarjev

Prepovedali reklamo zaradi pretiravanja

BBC - V Veliki Britaniji so prepovedali predvajanje Applove reklame za nove iPhone 3G. Ob ogledu reklam, ki se vrtijo na televiziji, se seveda zastavi vprašanje, kaj takega je Apple sploh lahko posnel, da si je zaslužil prepoved. Ne gre za kakšne opolzke in obscene posnetke, temveč za pretiravanje.

Slogan v oglasu se glasi really fast (zares hiter), reklama pa prikazuje brskanje po spletu in nalaganje strani v sekundi ali še hitreje. Nekaj posameznikov se je pritožilo, da jim internet še zdaleč ne deluje tako hitro, kot jim je obljubljal oglas, zato je ASA oglas prepovedala. Apple se izgovarja, da je nov model zelo hiter relativno v primerjavi s prejšnjim, in da je treba tudi reklamo razumeti tako in ne v smislu absolutne hitrosti.

Avtor predlaga prepoved Top Shopa.

38 komentarjev

Spletno oglaševanje ponekod v EU že dohiteva TV oglaševanje

Slo-Tech - Po poročanju MediaPosta je spletno oglaševanje v nekaterih delih Evropske unije že dohitelo in naj bi v naslednjem letu tudi preseglo televizijskega. Poročilo WPP GroupM namreč navaja, da bo internet na Švedskem v letu 2008 prevzel 1. mesto oglaševalskega medija. Najnovejša napoved GroupM pa nadalje predvideva, da bodo temu sledile še Velika Britanija in nato ostale skandinavske države, najprej Danska. V VB naj bi naslednje leto za spletno oglaševanje porabili 24,8 odstotka, za TV predvidoma 26 odstotkov denarja. Vendar pa naj bi se že v letu 2009 razmerja spremenila v prid internetu.

Tako se uresničujejo napovedi medijskih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so že pred leti opozarjali tradicionalne medijske hiše (televizijske, časopisne), da naj usmerijo vse moči v internetne produkte oz. storitve, saj bodo sicer ob velik delež oglaševalskega denarja. Namreč, "oglaševalski kolač" ostaja približno enako velik, le denar se porazporeja drugače.

14 komentarjev

"Vohunjenje" za britanskimi smetnjaki

Schneier.com - ThisIsLondon.co.uk poroča, da je neko nemško podjetje na približno pol milijona amgleških smetnjakov namestilo nadzorne naprave, ki podatke o teži oddanih smeti posredujejo v centralno bazo.

Gre za napravo, ki v bistvu vsebuje le serijsko številko, ki jo ob praznjenju smetnjaka odčita naprava v smetarskem kamionu. Smetarski kamion ob vsakem praznjenju stehta vsebino izpraznjenega smetnjaka in ta podatek poveže s serijsko številko individualnega smetnjaka. Na smetišču se podatki nato iz posameznih smetarskih kamionov prenesejo v centralno bazo.

Po poročanju ThisIsLondon.co.uk to poteka brez soglasja oz. vednosti lastnikov smetnjakov. Uradno napravice nameščajo zaradi večje učinkovitosti pri recikliranju odpadkov, nekateri pa se bojijo, da je pravi razlog v poiskusih odkrivanja (in kaznovanja) gospodinjstev, ki presegajo kvote oddanih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Zna se tudi zgoditi, da bo kmalu vsako gospodinjstvo odvoz smeti plačevalo glede na dejansko količino...

15 komentarjev

Nov pristop k oglaševanju v igrah

Washingtonpost - Morda ste v zadnji igri iz serije Need for speed opazili oglase, ki pa so bili zgolj statični. Založa Electronic Arts v naslednjem delu omenjene igre napoveduje novost, in sicer dinamično oglaševanje, ki ga boste sprožili z vsakim zagonom igre. Za "stream" oglasov so pri EA zadolžili podjetje Massive Inc.

EA napoveduje dinamične oglase v vsaj štirih prihajajočih naslovih, med drugim tudi v futurističnem nadaljevanju igre Battlefield, Battlefield 2142, kjer bo oglaševalo podjetje IGA Worldwide Inc. Novost bodo uvedli v igre, namenjene tako za PC kot konzolo XBOX 360.

Delež oglasov v igrah v Združenih državah je lani predstavljal "le" 75 milijonov dolarjev, z uvedbo novega oglaševalskega prijema naj bi se prihodek do leta 2010 povečal na milijardo dolarjev.

Kaj bo to prineslo, nam, igralcem? Upajmo, da cenejše igre, ne pa gamerskega TOP SHOPA.

53 komentarjev

Uporabniki Firefoxa niso za oglaševalce

News.com - Adtech je v mesecih oktobru in novembru izpeljal zanimivo raziskavo o spletnem oglaševanju. Zanimalo jih je, koliko odstotkov uporabnikov klikne na oglaševalske pasice na spletnih straneh. Rezultati so zelo zanimivi.

Čeravno bi pričakovali, da izbira brskalnika ne vpliva na klikanje po oglasih, so dejstva drugačna. Na bannerje klika 0,11 odstotka uporabnikov Firefoxa in kar štirikrat več uporabnikov Internet Explorerja - 0,50 odstotka. Odstopanje je opazno tudi znotraj različic, saj uporabniki petke pogostje (0,53) klikajo na reklame od uporabnikov šestke (0,47 odstotka). Raziskava je temeljila na tisoč spletnih straneh v Evropi, ki uporabljajo Adtechov strežnik za oglase.

Dirk Freytag iz Adtecha pripisuje razliko vgrajenemu pop-up blokerju v Mozilli Firefox, ki ga je IE dobil šele s šesto različico, in različnim navadam uporabnikom. David Hallowell dodaja, da Firefox uporabljajo tehnično bolje podkovani uporabniki, IE pa velika množica neukih, ki lahko zamenjajo reklamo za...

27 komentarjev

Spet o NV20

več strani - Danes je očitno NV20 dan, saj se na večini hardverskih strani govori prav o tem prihajajočem Nvidiinem produktu. Uradnih specifikacij še ni, toda govorice iz vseh mogočih virov ( verjetno največji je bil Comdex ) so ustvarile že precej natančno sliko o kartulji. Let's see:
  • 300MHz jedro v 0.15 mikronski tehnologiji, ki ga bo proizvajalc TSMC
  • 500MHz pomnilnik, najverjetneje iz Samsunga in Infineona, saj sta to trenutno edini podjetji, ki sta sposobni izdelati tako hiter pomnilnik
  • 50 milijonov tranzistorjev v procesorju, kar je dvakrat več, kot pri GeForcu2 GTS in za 8 milijonov več, kot jih ima Pentium4
  • 4 renderirni cevovodi
  • 3 teksturirne enote po cevovodu, kar je precej podobno ATIjevem Radeonu... Nvidia verjetno pričakuje veliko iger, ki bodo uporabljale tri teksture po pikslu
  • DirectX 8.0 kompatibilen geometrijski koprocesor
  • hardverska podpora zakrivljenim površinam in 3D teksturam
  • HSR ( Hidden Surface Removal ) podpora: v bistvu ena izmed najpomembnejših lastnosti nove kartice, saj bo...

5 komentarjev