»

Novi Flickr z 1TB prostora

The Verge - Pri Yahoo!-ju imajo zgleda polne roke dela, vsaj odkar jim nova šefica Marissa Mayer več ne dovoli niti občasnega opravljanja službe od doma. Podjetje je včeraj najavilo prevzem blogging platforme Tumblr za dobro milijardo, danes pa še nov in prenovljen Flickr z kar enim terabajtom zastonjskega prosta za vaše fotke.

To naj bi bilo "vsaj 70x več od naslednjega konkurenta", s čimer seveda mislijo Google in njihovih minuli teden predstavljenih 15GB prostora za trojico Gmail/Drive/+. Terabajt po njihovo zadostuje skoraj 600.000 fotografij pri "polni resoluciji" (mislijo 6 megapikslov), zato "vsekakor hočejo vse vaše fotke". Če se le da, naj se jih naprej naloži na Flickr, potem pa bodo oni že poskrbeli za deljenje naprej...

26 komentarjev

Nova anketa: kje berete knjige

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas povprašali, kako velik je vaš sistemski disk oz. sistemu namenjena particija na sicer večjem disku. Zanimivo je, da ima zgolj četrtina uporabnikov več kot 160 GB velik sistemski disk, vsaj da se tega zavedajo. Namenske sistemske particije so torej v časih trdih diskov z nekaj terabajti prostora še zelo popularne, svoje pa naredijo tudi manjši pogoni SSD.
Kako velik mora biti vaš sistemski disk?
vse kar je nad 160 GB25%
(527)
med 81 in 120 GB18%
(372)
med 61 in 80 GB14%
(297)
med 41 in 60GB11%
(228)
med 121 in 160 GB9%
(186)
med 30 in 40GB8%
(164)
manj kot 30GB7%
(155)
kakšen disk?5%
(104)
ne vem2%
(46)
Skupaj glasov: 2079

Tokrat vas sprašujemo, katerega izmed medijev uporabljate za branje knjig (tako leposlovja kot strokovne literature) - ste pristaš dobrih starih naravnih materialov v obliki pravega papirja (oz. mrtvih dreves) oz. prisegate na tehnološko naprednejše rešitve? Na katero izmed njih prisegate, na namenske e-bralnike, mobilne telefone ali kar na svoje osebne...

50 komentarjev

Samsung izdelal pomnilnik DDR4

ComputerWorld - Medtem ko se pomnilnik DDR3 nezadržno ceni, proizvajalci že razvijajo njegovega naslednika. Vodstvo je prevzel Samsung, ki je izdelal prve tablice pomnilnika DDR4, ki je po besedah proizvajalca dvakrat hitrejši od predhodnika. V 30 nm-tehnologiji izdelani čipi porabijo do 40 odstotkov manj energije od sedanjih pomnilniških čipov in omogočajo delovanje s hitrostmi 2,13 gigabita na sekundo.

Pomnilnik se napaja z 1,2-voltno napetostjo, kar je tudi glavni razlog za nižjo porabo električne energije. Uporablja tudi novo tehnologijo Pseudo Open Drain (POD), ki je še en varčevalni mehanizem in se rabi pri zapisu ali branju podatkov. Samsung je dejal, da so konec leta prve tablice posredovali izdelovalcem pomnilniških krmilnikov na testiranje, z JEDEC-om pa naj bi DDR4 standardizirali v drugi polovici...

12 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Samsung predstavlja 2-terabajtni trdi disk

EcoGreen F4

vir: VR - Zone
VR - Zone - Samsungov EcoGreen F4 z dvema terabajtoma prostora za hrambo podatkov na prvi pogled ni nič posebnega. Nedvomno ni prvi dvoterabajtni trdi disk, niti ni prvi varčni disk v tolikšni kapaciteti. Podobno kot WD-jeva serija Green tudi Samsung za svoje EcoGreene uporablja 5400 obratov na minuto za vrtenje magnetnih plošč. Prav te so nekaj posebnega, saj prihajajo v velikosti 667 GB na ploščo, ki v trojici dajo 2 terabajta prostora.

Žal je tudi na tem področju WD prehitel Samsung s predstavitvijo WD20EARS, prvim 2-terabajtnim trdim diskom s tremi ploščami, ki obenem uporablja še t.i. Advanced Format za boljši izkoristek prostora. Vseeno je EcoGreen F4 od...

61 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

Seagate izdal najhitrejši 2,5-palčni trdi disk

X-Bit Labs - Pred nekaj leti so se pojavili prvi hibridni trdi diski, ki so imeli poleg magnetnega zapisa podatkov še velik bliskovni NAND-čip, a njihova priljubljenost ni bila visoka. Seagate sedaj, kljub prodiranju polprevodniški pogonov, meni, da je napočil čas. Izdali so novo družino 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus XT, ki združuje kapaciteto trdih diskov in hitrost polprevodniških pogonov. Diski s kapacitetami 250, 320 in 500 GB imajo 4 GB bliskovnega pomnilnika, 32 MB DRAM-predpomnilnika, vrtijo pa se s 7200 obrati na minuto. S tem naj bi zmogli tele karakteristike: 4,17 ms povprečne latence, 11 ms iskalnega časa pri naključnem branju, 13 ms pri zapisovanju in 300 MB/s kontinuiranega prenosa pri blokovnem branju.

...

23 komentarjev

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Western Digital predstavil dvoterabajtnega zelenca

The Register - Western Digital je predstavil še en novi dvoterabajtni disk (in manjšega bratca). To pot gre za disk serije WD AV-GP GreenPower, ki naj bi se odlikovala predvsem po nizki porabi energije in neslišnosti. Zaradi tega je namenjen predvsem digitalnim kameram, medijskim centrom in strežnikom, napravam za nadzorovanje in podobno, kjer je hrup še zlasti moteč.

WD pravi, da deluje okrog praga slišnosti, uporablja pa še vrsto tehnik za nižanje porabe energije, kot sta IntelliPark (za parkiranje glave) in IntelliPower (za nižanje hitrosti vrtenja, če ni potrebe po visoki prepustnosti). Uvedli so še tehnologijo za enakomerno obrabo (wear levelling), tako da glava diska pogostoma kolovrati po disku. Na voljo bosta eno- in dvoterabajtna verzija z 8 ali 32 MB predpomnilnika in podporo za SATA. Cena: 299 dolarjev.

7 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

Proizvodni stroški konzole Wii polovico nižji

X-Bit Labs - Ko je Nintendo premierno predstavil svojo konzolo Wii novembra 2006, je njena izdelava stala podjetje približno 160 dolarjev. Poltretje leto pozneje naj bi bila ta cena več kot 45 odstotkov nižja, tako da naj bi bili Japonci sedaj zmožni izdelati Wii za 88 dolarjev. To pomeni, da ima Nintendo kar precej manevrirnega prostora za morebitno zniževanje cene, česar od izida še niso storili, saj se Wii trenutno prodaja za 249 dolarjev v ZDA in na Japonskem (25.000 jenov) ter prav toliko evrov v Evropi. Doslej so prodali že več kot 50 milijonov enot te konzole, ki jo sestavljajo IBM-ov PowerPC s 729 MHz z vgrajeno ATI-jevo grafiko, 91 MB pomnilnika in pol gigabajta flash pomnilnika.

35 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Western Digital z dvema terabajtoma

Slo-Tech - Na spletu je danes glavna novica, da se je začela prodaja dvoterabajtnih diskov iz serije WD Caviar Green. Model WD20EADS ima 32 MB predpomnilnika, standardno hitost vrtenja plošč 7200 obratov na minuto, vmesnik Serial ATA-300 in bo stal verjetno okrog 299 dolarjev. Poleg največje inačice s štirimi ploščami bosta na voljo še modela s terabajtom oz poldrugim terabajtom kapacitete. Prvi testi so že na spletu ter hvalijo predvsem tihost in hitrost. Disk je trenutno na prodaj v Avstraliji, kmalu pa ga pričakujemo tudi v Evropi in ZDA.

12 komentarjev

Seagate predstavil nove diske

TG Daily - Seagate je včeraj predstavil novo serijo klasičnih diskov, ki imajo polterabajtne plošče za zapis. Nove Barracude 7200.12 HD velikosti 3,5 palca se še vedno vrtijo s 7200 obrati na minuto, a jih odlikuje večja gostota zapisa, ki znaša 329 gigabitov na kvadratno inčo. Dosežek je precej zavidljiv, saj so še pred časom strokovnjaki ocenjevali, da bo 100 oz. 250 gigabitov na kvadratno inčo s pomočjo laserske tehnologije naravna meja, ki je ne bo moč preseči. Seagate je dejal, da bodo za zdaj prodajali 500, 750 in 1000 GB modele, medtem ko cen še ni razkril. Vseeno pa lahko v prihodnosti upamo tudi na 2 TB model z štirimi ploščami po vzorcu 1,5 TB modela, ki ga trenutno sestavljajo štiri 375 GB velike plošče.

45 komentarjev

Prenova MSN

The Register -

MSN je predstavil veliko nadgradnjo svojega iskalnega portala, s čimer želi postati bolj konkurenčen Googlu in Yahooju. Glavne novosti sto milijonske investicije Microsoftove podružnice so nov algoritem sortiranja zadetkov pri iskanju, ki razloči med zadetki po vsebini in t.i. sponzoriranimi povezavami, iskanje neposredno po bazi Encarte in za 45 odstotkov večja ustreznost zadetkov.

Zanimivo je, da bo Microsoft zaradi odstranitve sponzoriranih povezav izgubil več deset milijonov dolarjev, a meni, da bo na tak način pridobil uporabnike. Izvirna novica.

6 komentarjev

Poslovneži stavijo na mobilnost

Gambit - Morda se sliši že klišejsko (posebej, ker prihaja izpod moje tipkovnice), ampak prenosniki so postali več kot enakovredni klasičnim računalnikom. Tudi cenovno, če pogledamo iz sončne na senčno stran Alp.

Da je temu res, priča tudi sledeča ugotovitev skupine Meta Groups, ki trdi, da bo do konca leta 2006 samo še 45 odstotkov poslovnih uporabnikov uporabljajo namizmi računalnik, oziroma, z drugimi besedami, kar 55 od stotih poslovnežev bo kot primarni sistem uporabljalo prenosnik.

Kot napovedujejo, pa zaradi tega ne bo trpela tehnična opremljenost, saj naj bi povprečen uporabnik te skupine imel v lasti še digitalni sistem za zabavo, po vsej verjetnosti domači kino in/ali igralni sistem, ter napreden mobilni telefon, ki bo do takrat že vseboval lastnosti današnjih dlančnikov. Klik.

Tudi v 21. stoletju je lahko biti jasnovidec...

2 komentarja

AMD ponovno znižuje cene

Digit Life - AMD, se je odločil znižati cene svojim procesorjem. V zadnjem času smo videli veliko podobnih znižanj, saj Intel in AMD kar tekmujeta za naklonjenost in prevlado nad potrošniki. S tem, ko je izšel novi procesor Athlon MP 2800+ je AMD znižal cene veliki večini svojih procesorjev. Predvsem pa bo znižanje vplivalo na procesorje z Barton jedrom. Za primer naj povem, da se je Athlonu XP 3000+ znižala cena za kar 45 odstotkov. Oglejte si tabelo znižanj.

2 komentarja