»

Nvidia predstavila svojo tablico Tegra Note

Nvidia - Nvdia je včeraj uradno razkrila prihajajočo tablico z imenom Tegra Note, ki se podaja v boj na že precej zasičen trg. Nvidia je bila doslej proizvajalka čipov, sedaj pa so načrtovali celotno tablico okrog čipa Tegra. Prodajali ter proizvajali je sicer ne bodo sami, ampak bodo to zanje počeli partnerji EVGA, PNY Technologies in Zotac, ki bodo nanje odtisnili še svoj logotip, sicer pa bodo izdelki standardizirani po Nvidiinih zamislih, če odštejemo morebitno programsko opremo, ki jo bodo zraven navesili proizvajalci.

Srce naprave je seveda Tegra 4 SoC, v katerem najdemo štirijedrni Cortex A15 s taktom 1,8 GHz in 72-jedrni GeForce. Pomnilnika bo samo 1 GB, spomina pa 16 GB (z možnostjo podvojitve s kartico microSD). Zaslon...

9 komentarjev

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

Nvidia ne gre v x86

Jen-Hsun Huang

vir: The New York Times
X-Bit Labs - Pisali smo že, da se Nvidia ogreva za arhitekturo x86, kjer naj bi se pripravljala na predstavitev svojih rešitev. Te bi lahko bile razvite povsem od začetka ali pa osnovane na kakšni že obstoječi licenci, denimo VIA Nano CPU. Kot kaže, se to ne bo zgodilo. V intervjuju The New York Times je namreč Jen-Hsun Huang, Nvidiin izvršni direktor, kar neposredno povedal, da to trenutno ni njihova prioriteta. Namesto tega se bodo z AMD-jem in Intelom spopadli z arhitekturo CUDA za poganjanje raznih...

3 komentarji

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev

Tudi Intel s svojimi 4in1?

Intel - Izgleda, da VIA ni edina, ki pospešeno piše gonilnike za svoja čipovja za Microsoftove operacijske sisteme. Intel je izdal že drugo verzijo svojega Application Acceleratorja, programa, s katerim bodo, vsaj tako Intel, programi tekli hitreje. Tudi računalo se naj bi hitreje naložilo ter diskovne operacije pohitrile. Če ste lastnik plošče, na kateri se bohoti katerikoli od teh čipovij, kar veselo k dolvleki!

0 komentarjev