»

AMD-ju zmanjkuje šestjedrnikov

Thuban s šestimi jedri

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD-jevi šestjedrniki, procesorji iz serije Phenom II X6, so očitno zelo vroče blago oz. so vsaj bolj zaželeni, kot so predvidevali pri AMD-ju. Že drugič v dveh mesecih je namreč prišlo do poročil, da procesorjev primanjkuje, prvič v maju, medtem ko se zdaj nad pomanjkanjem, začuda, jezijo proizvajalci matičnih plošč. Ti trdijo, da zaradi pomanjkanja procesorjev prodaja njihovih novih izdelkov, plošč z veznimi...

70 komentarjev

Uporaba izraza netbook dovoljena

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je podjetje Psion Teklogix pozvalo proizvajalce netbookov, da je netbook pravzaprav njihova registrirana blagovna znamka, zato bi bilo zelo hvaležni, če bi prenehali uporabljati to poimenovanje. Ker se to ni zgodilo, so celo vložili tožbo zoper Intel na kalifornijsko sodišče. Zgodba je te dni dobila epilog, saj je Psion dosegel dogovor z Intelom, ki jim bo dovolil neomejeno uporabo opisa. Rešitev je bila bojda prijateljska, saj je Psion prostovljno odstopil pravico do uporabe imena, obe podjetji pa sta se izognili plačilu kakršnih koli odškodnin.

5 komentarjev

nVidia pričakuje 40 Ion sistemov do konca leta

ASRock ION 330

vir: Tweak Town
Tweak Town - Pred kratkim je nVidia kitajskim novinarjem najavila, da do konca letošnjega leta pričakuje kar 40 različnih sistemov, ki bodo uporabljali platformo Ion. Večina teh štiridesetih sistemov naj bi bila na ogled že junija na tajvanskem Computexu, nekateri med njimi pa bodo uproabljali dvojedrne, Atom 330, procesorje.

Na konferenci sta bila predstavljena še dva sistema, Pegatronov Cape 7, ki bo po vsej verjetnosti referenčni dizajn, na katerem se bodo bohotile različne nalepke proizvajalcev, in ASRockov ION 330 (pri obeh verjetno še kodno ime). Iz imena vidimo, da bo ASRock uporabljal dvojedrni procesor, vgrajen pa bo imel še DVD-RW pogon, kar ga naredi zelo uporabnega za multimedijski PC.

...

9 komentarjev

Novice iz nVidie

bit-tech.net - Očitno se stvari z nVidiino platformo Ion premikajo na bolje, saj je po izidu miniITX plošč in nettopov zdaj na vrsto še mobilni del. Govorice pravijo, da bo junija na tajvanskem sejmu Computex moč videti več modelov netbookov osnovanih na platformi Ion, nič pa še ni znano o proizvajalcih in modelih. Po govorici sodeč naj bi bili vključeni tudi glavni proizvajalci prenosnikov (skoraj zagotovo bo med njimi Acer, sodeč po preteklih dogodkih), na trg pa naj bi prenosniki lahko prišli že v začetku julija.

Po težavah z licenami za Core i7 in i5 procesorje bo nVidia očitno ostala na suhem tudi pri AMDju. Od leta 2010 naprej naj bi bili AMDjevi Opteroni na voljo le z AMDjevimi veznimi čipovji, kar pomeni, da bo odpadel tudi Broadcom. Sodeč po novci naj bi to veljalo za novo platformo (verjetno podnožje G34 z DDR3 podporo), ni pa jasno, kaj to pomeni za namizne (in mobilne) procesorje. nVidia ima vezna čipovja, ki so že kompatibilna tudi z AM3 podnožjem, prav tako pa ima licenco za stara...

7 komentarjev

Zotac z miniITX Ion ploščami

bit-tech.net - Ledino z Ion sistemi je zaoral Acerjev AspireRevo, drugi sistem na vroči platformi pa prihaja izpod rok inženirjev pri Zotacu, ki je znan po nVidiinih grafičnih karticah. Njihova rešitev bo všeč samostojnim sestavljalcem računalnikov, saj pride le v obliki miniITX matične plošče, medtem ko je AspireRevo celoten sistem.

Matična plošča bo prišla v dveh, sicer zelo podobnih, okusih. Obe bosta imeli DVI, HDMI, VGA in LAN priključke, vgrajen WLAN, 3 notranje SATA in en eSATA port, opremljeni bosta še s 6 USB vtiči, dvema DDR2 pomnilniškima...

29 komentarjev

Acer predstavil prvi (pravi) Ion PC

vir: engadget
engadget - Kmalu po nVidijini objavi, da so sistemi Ion že nared za predstavitev, je Acer predstavil svojo namizno rešitev. Sodeč po govoricah o sistemu, poimenovanem Hornet, le-te niso bile zgrešene, saj mu je novinec zelo podoben, imenuje pa se AspireRevo. Prihaja s standardnimi zmogljivostmi sistema Ion, kot so predvajanje 1080p video vsebin, igranje nezahtevnih iger (npr. Call of Duty 4 oz. Spore), HDMI (in VGA) izhod, zvočni vhod in izhod, eSATA, gigabitna mrežna povezava ter 6 USB priključkov. Dodan je še čitalec štirih vrst medijskih kartic, opremljen pa je z do 4 GB pomnilnika in do 250 GB trdega diska. Vse skupaj je zapakirano v lično in majhno ohišje (18 x 18 x 3 cm). Podatka o ceni in izidu še ni,...

21 komentarjev

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev

Microsoft certificiral platformo Ion

bit-tech.net - Pred kratkim uradno predstavljena platforma Ion, kjer dvojedrnemu procesorju Atom dela družbo vezno čipovje iz serije Geforce 9, je pravkar dobila WHQL certifikat za Windows Vista. To je logičen korak, saj se bo platforma uporabljala v računalnikih majhnih dimenzij in predvsem v t.i. Netbookih, ki pa jih imajo mnogi uporabniki za prave prenosnike in prav zaradi tega pričakujejo tudi spodobne zmogljivosti za normalno delo.



Ion zaradi svojih zmogljivosti odpira možnost uporabe Wndows Vista (do sedaj so bili netbooki omejeni na Windows XP oz. pogosteje uporabljan Linux), vključno z grafičnim vmesnikom Aero. Platforma je za pridobitev certifikata morala...

35 komentarjev

Nvidia vstopa na trg poceni računalnikov

Pico Box na Ionu

vir: DigiTimes
Nvidia - Nvidia je že v sredo objavila, da se bo konkretneje podala na trg poceni računalnikov, natačneje v segmenta pod 400 in pod 300 dolarjev. Za platformo Ion naj bi že dobili tudi certifikat za gonilnike v Visti (WHQL) in prav na tej platformi bodo osnovani poceni računalniki. Ion bo sestavljen iz Intelovega Atoma in GeForcea 9400. Vse skupaj naj bi tako zadoščalo za gledanje Blu-ray filmov v visoki ločljivosti.

Danes je znanih še nekaj več podrobnosti o Ionu. Luč sveta bo ugledal do junija, in sicer bo šlo za t.i. nettop. Kdo vse bo proizvajal dele, niso hoteli povedati, so pa potrdili ceno 299 dolarjev in pokazali prve slike. Priznali so še, da se o sodelovanju na trgu poceni PC-jev dogovarjajo tudi z VIO.

29 komentarjev

Novi Catalyst 7.10 gonilniki bi naj prinesli precejšnje izboljšave v zmogljivosti

Daily Tech - ATI obljublja, da bo po namestitvi novih Catalyst 7.10 gonilnikov za Visto (poimenovali so jih "Shoot Em Up") veliko grafičnih kartic pridobilo več ali manj mišične mase. Povečanje zmogljivosti bi se naj pokazalo tako v samostojnem delovanju kot tudi v Crossfire načinu. Napovedi so zelo konkretne:
  • Battlefield 2142: 5 do 23 odstotno izboljšanje v zmogljivosti Crossfire navez Radeonov HD 2600, HD 2400 in X1300/1550 serije.
  • Call of Duty 2: Do 6,7 odstotno izboljšanje v samostojnem in Crossfire načinu za Radeone HD 2600 in HD 2400.
  • Call of Juarez (DirectX 10): Do 42 odstotno izboljšanje za Crossfire način in do 34 odstotno povečanje zmogljivosti za samostojno delovanje serije HD 2000.
  • Company of Heroes (DirectX 10): Zmogljivost v Crossfire načinu za serijo HD 2000 bi se naj povečala vse do 80 %, za samostojno delovanje pa do 31 %, pri čemer slednje velja za Radeone HD 2900 in HD 2600.
  • Enemy Territory: Quake Wars: Do 23 odstotno izboljšanje zmogljivosti naveze dveh Radeonov iz serije...

31 komentarjev