»

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Delo - Slovenski inštitut za standardizacijo je potrdil nov standard za slovenski razpored tipk na tipkovnici, ki je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca letos. Standard se imenuje SIST 1044:2009 in kakšnih bistvenih sprememb ne prinaša, njegova uporaba pa ne bo obvezna. Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven, na njuni mesti pa bosta prišla znaka š in evro (€); kjer je bil prej š, bo po novem afna (@). Poleg tega so poslovenili tudi napise na kontrolnih tipkah: Enter bo odslej Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig itn. Odslej je predvidena revizija standarda vsakih pet let, če se bo pokazala utemeljena potreba po spremembi. Klik!

176 komentarjev

Nov slovenski razpored na tipkovnicah

Slo-Tech - Po dolgem zatišju so v tehničnem odboru Slovenskega inštituta za standardizacijo sprejeli osnutek novega slovenskega razporeda na tipkovnici, ki bo zamenjal dosedanjega jugoslovanskega. Do 2. marca bo potekala javna obravnava osnutka oSIST 1044 in če ne bo pripomb, ga bodo nato tudi sprejeli. Novosti lahko razdelimo v dve skupini.

Prvič, premaknili bodo nekaj znakov, tako da bosta ć in đ degradirana v tretjo raven (podobno kot ß - za izpis bo potrebno pritisniti tudi Alt Gr), na nujno mesto pa bosta prišla š in evro (€); na starem mestu š-ja bo afna (@). Druga, opaznejša sprememba pa bo poslovenjene napisov na funkcijskih tipkah. Tako bo na primer Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig, Enter Potrdi, Backspace Briši nazaj, Print Screen Zajem zaslona, Pause Premor in tako dalje. Posebej zanimiv je...

471 komentarjev

Se obetajo spremembe na slovenski tipkovnici?

Finance - Kot poročajo Finance, je Slovenski institut za standardizacijo v sodelovanju s slovensko izpostavo Microsofta in društva Lugos pričel s postopkom za pripravo novega standarda za razpored tipk na slovenski tipkovnici. Še iz jugoslovanskih časov izvirajočo tipkovnico naj bi v glavnem doletela manjša prerazporeditev tipk.

Neslovenski črki ć in đ naj bi tako, podobno kot poljski "prečrtani" ł ali nemški "ostri s" ß, po novem bili dosegljivi le s pomočjo tipke Alt Gr, lažje (t.j. brez prej omenjenega desnega Alt) pa naj bi bila dosegljiva znak za € (ki je že celih 10 mesecev tudi "naša" valuta) in v naslovih elektronske pošte nepogrešljivi @ (ki, mimogrede, pomeni "at" in ne "afna"). Lažje, t.j. brez pomoči Shifta, naj bi se dalo vtipkati tudi /. Ali bodo olajšali tudi dostop do programerjem nepogrešljivih oglatih in zavitih oklepajev, ne poročajo.

SiST naj bi o predlaganih spremembah odločal v začetku prihodnjega leta, sklep pa v skladu s slovensko zakonodajo vsekakor ne bo...

196 komentarjev

Končno slovenska tipkovnica za NetBSD

Slo-Tech - Od sedaj imate še en izgovor manj za neuporabo NetBSD, izredno prenosljivega operacijskega sistema, ki se po nekaterih testih sodeč tudi po učinkovitosti menda kosa s FreeBSD.

Pisec teh vrstic je namreč usposobil slovenski razpored tipk na tipkovnici in poskrbel za več možnih variant, odvisno od vaših želja in potreb. Zaradi daljše življenjske dobe so navodila za usposobitev podana v forumu, kjer lahko tudi dopišete morebitne težave ali mnenja.

1 komentar