»

CES 2011: Skype kupil Qik, napovedal videokonference

Slo-Tech - Skype je na CES-u najavil, da kupujejo podjetje Qik, ki je poznano po programu za videoklice, ki je bil prednaložen telefon HTC Evo. Skypov izvršni direktor Tony Bates ni povedal, koliko bodo za Qik odšteli, a omenjajo se neuradna številke od 100 do 150 milijonov dolarjev. Prav tako še ni znano, na kak način bo Qik postal del Skypa, torej ali bodo obdržali blagovno znamko Qik ali ne. Qik je lani razširil bazo uporabnikov s 600 tisoč na pet milijonov. Najdemo ga na...

3 komentarji

Metasploit se je prodal

Slo-Tech - Znano spletišče Metasploit, ki se ukvarja z varnostjo, razvojem IDS podpisov, penetracijskimi testi, znano pa je tudi po svojem produktu Metasploit Framework, se je združilo s podjetjem Rapid7.

Glavna razvijalca HD Moore in Egypt ter podjetje Rapid7 obljubljajo, da bo programska koda, ki jo bodo razvili še vedno brezplačna, edina razlika je, da bosta HD Moore in Egypt sedaj za svoje delo plačana. HD Moore bo pri podjetju Rapid 7 postal direktor za področje varnosti in vodja razvoja Metasploita, Egypt pa bo postal glavni razvijalec. Zaposliti nameravajo še razvijalca zlonamerne kode (ang. exploit developer), razvijalca uporabniškega vmesnika in inženirja za testiranje (ang. QA engineer).

Pričakujemo torej lahko še več "zlonamerne kode" ter še boljša orodja za testiranje varnosti.

6 komentarjev

Skype meri na podjetja

The Wall Street Journal - Skype je včeraj javnosti predstavil novo storitev, s katero se želi približati majhnim podjetjem, ki kanijo preiti na internetno telefonijo. Poimenovali so jo Skype for SIP in je za zdaj še v stadiju beta. Glavna prednost je združljivost s staro opremo PBX, ki jo posedujejo podjetja, s podporo Session Initiation Protocol (SIP). Po Skypovih lastnih besedah to pomeni, da je prehod mogoč brez dragih viličarjev za nadgradnjo obstoječe infrastrukture.

Pogovori med uporabniki Skypove tehnologije bodo brezplačni, medtem ko klici na stacionarne številke v ZDA stanejo približno dva centa. Skype je sicer že prej imel oddelek za podjetja, le da je bilo potrebno za uporabo imeti računalnike in programsko opremo (tako kličemo domači uporabniki), kar je prehod v podjetjih napravljalo manj privlačen. Z uvedbo SIP-a pa je prehod olajšan, saj mora le sistemski skrbnik znati prekonfigurirati PBX. Prehod na brezplačno ali cenejše telefoniranje je mamljiv, a kritiki opozarjajo, da morajo biti zlasti...

0 komentarjev

Na novih nokiah bo Skype

The Register - Nokia se je odločila, da bo na svoje mobilnike serije N97 v Veliki Britaniji, ki prihajajo junija, prednaložila tudi Skype. S tem bo mogoče opravljati klice in pošiljati sporočila brezplačno, kar gotovo ne bo izvabilo nasmehov na lica operaterjev, ki uporabnikom subvencionirajo nakup. Hudega jim verjetno tudi ne bo, saj še vedno lahko ustrezno prilagodijo mesečno naročnino.

To seveda ne bo prvi tak poskus, saj nekatere aplikacije, kot je na primer Fring na S60, že omogočajo VoIP-pomenke, bo pa prva celostna in tovarniško integrirana rešitev. Mnogo telefonov iz serije N sicer že podpira SIP, a to pot je šla Nokia še dlje in Skype povezala tudi z adresarjem, ki pokaže, kateri kontakti so dejansko dosegljivi na Skypu. Zanimivo je, da je Nokia še pred poldrugim letom pohabila N95 po želji Orange in Vodafone in jim odstranila podporo za VoIP.

13 komentarjev

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev

Izšla Mathematica 7

Slashdot - V torek je izšla nova verzije Mathematice podjetja Wolfram Research. Mathematica je izjemno priljubljeno orodje za celo vrsto matematičnih čarovnij in izračunov, ki je poznano domala vsakemu naravoslovcu. Sedma inkarnacija prinaša nekaj kozmetičnih popravkov, kot je na primer tesnejša povezava z Microsoftovim programom Equation Editor za pisanje enačb in formul v Wordu, pa tudi korenitejše izboljšave, kot je podpora za vzporedno uporabo več jeder procesorjev. Vse novosti si lahko ogledate na njihovi uradni strani. Cena za študente znaša 128 evrov (oz. 45 evrov ob nakupu licence samo za eno leto), redna cena pa je dobrih 3000 evrov. Nadgradnje so seveda cenejše.

23 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, ...

50 komentarjev

Microsoftova orodja za odstranjevanje zalege

Slashdot - V četrtek so Microsoftovci povedali, da v roku 30-ih dni načrtujejo izdajo orodij, ki bodo iz njihovih operacijskih sistemov odstranjevali zlokodo™, ki skrivoma teče na računalnikih njihovih uporabnikov.

Program bo pregledal celoten sistem za morebitnim "spywarom" in ga seveda tudi odstranil. Prav tako bo ščitil pred morebitno podobno zalego v prihodnosti. Po besedah Mika Nasha, podpredsednika Microsoftovega oddelka za varnost, bodo prve različice programa na voljo zastonj, kar pa naj ne bi bilo več res v prihodnosti.

Seveda pa so tu še vedno brezplačne alternative, kot na primer Ad-Aware.

P.S. alien-w: Ima morda to kaj veze z Microsoftovim nakupom podjetja Giant Company Software Inc., ki se ukvarja prav s tem? Najverjetneje res ... torej delujejo zelo hitro. Novica!

28 komentarjev

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Sandra 2001

SiSoft - HM, že nekaj dni je na voljo SiSoft Sandra 2001, pa tega še vedno nisem objavil. Čudno [8-O]. Kakorkoli, novo verzijo najdete tukaj, vsebuje pa optimizacije za TBird/Duron in Pentium4 procesorje, tako da rezultati najverjetneje sploh niso primerljivi s tistimi od stare verzije. Verjetno ne rabim razlagati, da je to zelo slabo za nas, ki testiramo hardver, saj celotna baza dobljenih rezultatov gre po gobe. Drugače je samih izboljšav kar precej, še posebej kar se tiče podpore novemu hardveru, tako da je download skorajda nujen. No ja [:\\].

0 komentarjev