»

Prodaja grafičnih kartic na 20-letnem dnu

Slo-Tech - Še pred letom dni je prodaja grafičnih kartic podirala vse rekorde, cene pa so letele v stratosfero. Sedaj je položaj nasproten, saj je prodaja v tretjem letošnjem kvartalu padla na najnižje ravni v zadnjih dvajsetih letih. Prodanih je bilo 6,9 milijona grafičnih kartic za namizne računalnike in približno toliko samostojnih čipov za prenosne računalnike, kažejo podatki Jon Peddie Research.

Prodanih 14 milijonov grafičnih čipov predstavlja 42-odstotni padec v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi prodaja samostojnih grafičnih kartic je upadla za 32 odstotkov v primerjavi z lanskim tretjim kvartalov. Nazadnje so manj kot 6,9 milijona grafičnih kartic prodali v tretjem četrtletju leta 2005, ko je bila to edina možnost dobiti zmogljiv grafični čip. Trga zmogljivih integriranih grafičnih čipov tedaj ni bilo.

Zanimivo je, da se Nvidia znajde precej dobro. Njen tržni delež je zrasel na 86 odstotkov, kar predstavlja zgodovinski rekord. AMD je s približno 10 odstotki na zgodovinskem...

62 komentarjev

Intel predstavil grafične kartice za delovne postaje Arc Pro

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so predstavili grafične kartice za profesionalno delo Arc Pro A v izvedenkah za prenosnike in namizne računalnike. Po drugi plati naj bi imeli z lansiranjem širše serije Arc precejšnje težave.

Intelove diskretne grafične kartice za igre in delo pričakujemo s precejšnjim zanimanjem; ne toliko zato, ker bi bile lahko že takoj spočetka resne tekmice geforcom in radeonom, temveč predvsem zato, da popestrijo obstoječi duopol Nvidie in AMDja. Od lanske prve predstavitve do danes so pri Intelu dokaj površinsko razdelali uvodno arhitekturo, Alchemist, konec marca pa tudi že lansirali dva primerka za prenosnike, A370M in A350M. Toda dogodek je bil napol papirnate sorte, saj je do teh izdelkov precej težko priti. Še slabše je na namizniškem področju, saj je podjetje prihod izdelkov zamaknilo iz drugega v tretje četrtletje. Trenutno peščica kartic za namizne računalnike, kot je A380, v testni fazi kroži med vidnejšimi novinarji.

Vodilni priznavajo, da je ta hip glavna cokla zelo...

22 komentarjev

Trg grafičnih kartic silovito padel

Slo-Tech - S koncem kriptonorije se umirja tudi trg grafičnih kartic. V zadnjem četrtletju minulega leta se je prodaja grafičnih kartic znižala za 40,2 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej in celo za 10,7 odstotka v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem. Običajno je četrto četrtletje zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone najboljše. Glavni razlog je upad vrednosti kriptovalut, zaradi česar se rudarjenje z grafičnimi karticami ne izplača več (ali pa vsaj bistveno manj).

Rezultat je močno skrčenje prodaje. Z 8,8 milijona prodanih grafičnih kartic gre za najslabši četrti kvartal v več kot desetih letih, ugotavlja Jon Peddie Research. Nvidiin tržni delež je nekoliko poskočil, in sicer s 74 odstotkov na 81 odstotkov, medtem ko se je AMD-jev ustrezno znižal. Še leto pred tem je bil sicer AMD-jev delež kar 34-odstoten ali dvakrat večji kot sedaj. Z diskretno grafično kartico se je prodalo 27,8 odstotka osebnih...

106 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Intel in Nvidia nista za skupaj

X-Bit Labs - Po spletu krožijo govorice, da bi se morebiti utegnila zgoditi poroka Intela in Nvidie. Še zlasti po ukinitvi razvoja grafičnega čipa Larrabee se je Intel znašel v skušnjavi, da bi v želji po svojem grafičnem procesorju Nvidio preprosto kupil, je pisal kolumnist Robert X. Cringely in razplamtel ugibanja. Analitiki temu navkljub pravijo, da do prevzema ne bo prišlo v dogledni prihodnosti.

V podjetju Jon Peddie Research je šef svoje negativno mnenje o prevzemu razčlenil takole:
  • med podjetjema so velike kulturne razlike;
  • zaradi ne preveč prijateljskih odnosov (nekateri v Nvidii Intel naravnost sovražijo) bi združitev terjala hude žrtve;
  • o ceni se zlepa ne bi mogli dogovoriti;
  • Nvidiin upravni odbor in delničarji ne bi nikoli odobrili prevzema, medtem ko bi sovražni prevzem trajal več kot leto dni;
  • s prevzemom bi nekatere Nvidiine tehnologije postale nepomembne, npr. Tegra, kar delničarjev ni bi razveselilo;
  • Intel je prepričan, da Nvidie ne potrebuje, saj imajo za grafični razvoj...

9 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Do leta 2013 GPU in CPU eno?

X-Bit Labs - Podjetje Jon Peddie Research (JPR), ki se ukvarja z raziskavami trga večpredstavnosti in grafike, je včeraj objavilo smelo napoved. V svoji študiji namreč ocenjujejo, da se bo v prihodnjih letih delež v vezne nabore matičnih plošč integriranih grafičnih čipov izrazito zmanjšal.

Lani sta bili dve tretjini vseh prodanih grafičnih procesorjev integrirani na omenjeni način, medtem ko naj bi se ta delež do leta 2011 zmanjšal na petino, do leta 2013 pa praktično izginil. V prehodnem obdobju naj bi imeli proizvajalci na voljo tri možnosti: ločene grafične kartice, ki se priključijo na takrat aktualno vodilo matične plošče (PCI-e ali kar bo takrat v modi), integrirane kartice na ploščah ali pa uporabo osrednjih procesorjev, ki bodo že imeli vgrajen del za grafiko. Kasneje naj bi popolnoma prevladal zadnji model, ki ga Intel napoveduje že za konec tega leta v procesorjih Westmere, AMD pa naj bi svojo rešitev Fusion predstavil leta 2011. Kljub temu to naj ne bi pahnilo v pozabo ločenih...

4 komentarji

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev

G71

The inquirer - Boj med grafičnima velikanoma ATI-jem in Nvidio je oster in neusmiljen. Medtem ko se obe podjetji pripravljata na predstavitev novih grafičnih procesorjev, tu pa tam v javnost pricurlja kakšna informacija o specifikacijah novosti.

Tako nam Inquirer razkriva nekaj špekulacij na račun nove zverine iz Nvidie, ki nosi ime G71. Ker je v bitki za prestol najhitrejše grafične kartice potrebno poseči po marsikateri velikopotezni rešitvi, bo nova kartica opremljena z gromozanskim hlajenjem v stilu Radeona X850XT, ki zaseda še dve sosednji reži, poleg tega bi naj hladilniku v pomoč priskočile še štiri vroče cevi in 80 mm puhalnik. Takšno hlajenje je potrebno zaradi takta procesorja, ki bi naj na nekaterih inženirskih primerkih dosegal do 800MHz. Procesor, izdelan v 110 nm tehnologiji, bo opremljen s 512 Mb GDDR-3 Samusungovega pomnilnika, kapaciteta posameznega čipa pa še ni poznana. Špekulacije glede imena kartice namigujejo na 7800 Ultra, več podrobnosti pa zaenkrat še ni na voljo.

Bomo...

28 komentarjev