»

Intelovo prihodnje strežniško podnožje bo LGA7529

Slo-Tech - Na internet so pricurljali posnetki prihodnjega Intelovega podnožja za strežnike procesorje, ki ga bomo videli pri procesorjih Sierra Forest. Gre za nove Xeone iz proizvodnega procesa Xeon 3, ki uporabljajo zgolj jedra E, in bodo na voljo leta 2024. Novo ležišče se imenuje LGA7529, saj ima toliko kontaktov. Spomnimo, da ima trenutni LGA4677 za procesorje Sapphire Rapids toliko kontaktov.

Leta 2024 bo Intel procesorje razdelil na generacijo Sierra Forest, ki bo imela veliko učinkovitih jeder E, in Granite Rapids, ki bodo imeli manj, a zelo zmogljivih jeder P, vse na platformi Birch Stream. Oboji bodo sedli na LGA7529, katerega prve slike so se pojavile na kitajskih straneh. Ker bo imela nova platforma lahko bistveno več jeder, ki pa bodo varčnejša, bo novo ležišče nujno. Hkrati bodo podpirali 12 pomnilniških kanalov, kar bo za 50 odstotkov povečalo prepustnost.

Intel seveda posnetkov uradno ne komentira, prav tako še ni posnetkov nobenih procesorjev.

9 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Intel bo investiral sedem milijard v ameriške obrate

CNet - Intelov šef Paul Otellini je včeraj napovedal, da kani Intel investirati sedem milijard dolarjev v proizvodne kapacitete v ZDA. V napovedi je poudaril, da v prihodnosti ne gre ničesar jemati za samoumevno - niti služb, svetovnega primata ZDA ali življenjskega standarda. Da bi še naprej ostali vodilna gospodarska sila, bi morala intenzivno investirati tako privatni sektor kot država, in Intel je svoj del opravil. V prihodnjih dveh letih bo v tovarne v Novi Mehiki, Arizoni in Oregonu načrpal sedem milijard, s čimer bo podprl 7000 visoko plačanih delovnih mest in na tisoče pogodbenih tehnikov in gradbincev.

Pri tem je zaigral tudi na noto ameriškega nacionalnega ponosa, ko je patriotsko dejal, da investcije v domače gospodarstvo niso le pravilna odločitev, ampak tudi edina smiselna, če želijo obdržati primat v svetu, k čemur je pozval tudi ostala podjetja. Slab občutek žal dajejo poročila o zapiranju Intelovih tovarn po svetu, zaradi česar se zdi, da vsaj nekatera podjetja v ZDA že...

34 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev

Intel pocenil štirijedrnike

ComputerBase - Slab teden po predstavitvi novih AMD-jevih Phenomov II X4 je Intel že odgovoril - z znižanjem. O tem dejanju se je šepetalo že na CES-u, sedaj pa so se na francoski strani hardware.fr dokopali do konkretnih številk. Pocenili se bodo modeli Core 2 Quad Q9650 s 525 na 317, Q9550 s 317 na 268, Q9400 z 268 na 219, Q8300 z 219 na 187 in Q8200 s 199 na 167 dolarjev. Najmočnejši model je torej kar štirideset odstotkov cenejši, ostali pa med 15 in 18. Podatkov o pocenitvi Core 2 Quad Q9300 in Core 2 Quad Q6600 ni.

73 komentarjev

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Zombiji v San Franciscu

vir: Gizmodo
Gizmodo - Dekleta in fantje z eatbrains.com so predvčerajšnjim v San Franciscu izvedli flash mob (SF Zombie Mob 2007), v okviru katerega so se maskirani v zombije zbrali na trgu Union Square. Od tam so se odpravili v nekatere bližnje trgovine in poslovne prostore, kjer jih je večinoma čakala netolerantna varnostna služba, uspelo pa jim je vstopiti v Apple Store. Tamkajšnji delavci jih niso odganjali,...

38 komentarjev

Uvedba "sledilnih naprav" v nove evropske avtomobile do leta 2009

Mladina - 3. februarja 2005 je Evropska komisija izdala sporočilo za javnost, v katerem najavlja uvedbo tehnologije eCall (emergency call - eKlic) v vse nove avtomobile v EU do leta 2009.

Od leta 2009 naj bi bili vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo ob nesreči aktivirala in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila lokacijo nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema. Vsekakor gre za hvalevredno in koristno tehnologijo, saj so - če gre verjeti sporočilu za javnost - študije pokazale, da bi zaradi sistema na letni ravni lahko rešili do 2000 človeških življenj.

EU je februarja pripravila poseben sporazum o podpori iniciativi, ki naj bi ga podpisale vse države članice. Namen sporazuma je zagotoviti, da bo tehnologija eKlic delovala v vseh državah članicah. Včeraj, 18. oktobra 2005, je dogovor podpisala tudi Slovenija. V prihodnje bomo tako še bolj varni.

Vsekakor...

49 komentarjev

Intel izdelal tranzistorje v 0.02 mikronski tehnologiji

Yahoo News - Včeraj je bil pomemben dan za računalniško tehnologijo, saj je Intel naredil nekaj tranzistorjev (sestavnih delov procesorja) v 0.02 mikronski izdelavi. Silicij je zaenkrat še v zelo zgodnji fazi in naj bi bil dokončno razvit do leta 2007. Če ne bo prišlo do kakšnih komplikacij, lahko pričakujemo leta 2007 procesorje s hitrostjo 20 Ghz. Takrat naj bi tudi nehal veljati Moorov zakon, ki pravi, da se število tranzistorjev v procesorju podvoji vsaki dve leti (leta 2007 naj bi obstajali procesorji z 1 milijardo tranzistorjev). Ko pa bo ta tehnologija že zastarela, pa bodo morali proizvajalci poiskati nove materiale za izdelavo procesorjev ali pa uporabiti alternative (npr. kemični procesor. Zanimivost: primer kemičnega procesorja so možgani - niso ravno "hitri", so pa zmogljivi). Click!

9 komentarjev