»

CES 2015: Pametni maserati

engadget - Pamet, ki so jo prvi dobili telefoni, kasneje pa tudi ure, pasovi, zapestnice in druge nekdaj neumne naprave, se letos vriva med avtomobile. Na CES-u pametni mercedes ni bil osamljeni primerek; Qualcomm je pokazal zelo pametno verzijo maseratija, ki ima namesto ogledal kamere.

Qualcomm Connected Car je v resnici zelo predelan Maserati Quattroporte, ki ima kopico procesorjev Snapdragon, zaslonov ter sposobnost povezljivosti prek Wi-Fi, Bluetootha in LTE. Vse skupaj poganja QNX-ov operacijski sistem Neutrino OS. Namesto stranskih in vzvratnega ogledala ima vgrajene zaslone, ki prikazujejo sliko s kamer. To ni tako neumna ideja, saj pri gibanju z avtomobilom potrebujemo različne poglede...

18 komentarjev

Izšel VMware Workstation 8

Heise - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za virtualizacijo VMware Workstation 8, ki je na voljo tako za Windows kot tudi Linux.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen uporabniški vmesnik, ki vsebuje nove orodne vrstice, menije in izboljšane nastavitve. Poleg tega so dodane še možnosti oddaljene povezave do gostiteljev z Workstation, ESX 4.x in Virtual Center, integrirana vSphere, deljenje virtualnih strojev (VM), izboljšana hitrost pri virtualizaciji SMP-jev in 3D-grafike in še nekaj drugih malenkosti (podpora do 64 GB pomnilnika v virtualnem stroju, HD Audio, USB 3.0 za Linux in deljenje naprav Bluetooth med Windows).

VMware Workstation stane 200 dolarjev, nadgradnja pa pol manj. Še vedno pa ostaja brezplačen nekoliko...

42 komentarjev

Nokia N900 zamuja

Nokia N900

vir: engadget
engadget - Nokia N900 bi po prvotnih (uradnih) napovedih morala iziti že ta mesec, a se je datum izida nekoliko skrivnostno zavlekel v november. Na uradni spletni strani operacijskega sistema Maemo, ki ga uporablja N900, se je (na forumu) seveda začela razprava, kaj se dogaja z mobilnim telefonom. Zaskrbljene prednaročnike je pomiril kar Peter Schneider, vodja trženja pri Nokiinem oddelku za Maemo, in povedal, da bo telefon na prodajne police prišel tekom novembra. Nokia je 300 predproizvodnih naprav razdelila določenim uporabnikom, ki so telefon dodobra pretestirali. S potezo so seveda želeli razkriti potencialne težave in jih odpraviti pred masovno proizvodnjo. Glede na zamudo lahko sklepamo le, da je bilo napak več, kot so pričakovali. Potemtakem...

63 komentarjev

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev

Procesorje za Nokio bo delal Intel

Bloomberg - Telefonski gigant Nokia in procesorski gigant se pripravljata naj sodelovanje pri izdelavi telefonov. Kakor špekulira Bloomberg, bo Intel proizvajal procesorje za Nokio za mobilne naprave, s čimer naj bi si Intel zagotovil preboj na trg mobilnih telefonov. Več podrobnosti o dogovoru bo znanih danes zvečer, ko bosta Intel in Nokia pojasnila vsebino dogovora na tiskovni konferenci. Najverjetnejša kandidata, ki ju utegne Intel prodajati, sta SOC (system-on-chip) Moorestown in Medfield. Prvi je grajen v 45 nm-tehnologiji, medtem ko bo slednji sestavljen v 32 nm in ga pričakujemo šele leta 2011. Trenutno Nokiine telefone poganjajo ARM-procesorji podjetij Texas Instruments in Qualcomm.

19 komentarjev

Qualcomm in Broadcom dosegla spravo

Yahoo News - Tožba med Qualcommom, ki je največji svetovni proizvajalec čipov za mobilne telefone, in Broadcomom se je vlekla od leta 2005. Srž spora so bili kakopak patenti, saj je Broadcom Qualcommu očital kršitve patentov. Leta 2007 je Qualcomm že izgubil eno tožbo proti Broadcomu, ki ga je prisilila v omejitve pri prodaji nekaterih svojih čipov. Postopki so tekli v ZDA, EU in Južni Koreji, ocenjeni stroški pa so letno znašali 100 milijonov dolarjev za Qualcomm in 50 milijonov dolarjev za Broadcom, zaradi česar sta se podjetji pogodili.

Dogovor o poravnavi predvideva, da bo v prihodnjih štirih letih Qualcomm plačal 891 milijonov dolarjev, pri čemer prvi obrok v višini 200 milijonov zapade konec letošnjega junija. V zameno bodo opustili vse tožbe v omenjenih državah. Oboji so obljubili, da ne bodo več uveljavljali svojih patentov pri konkurentu, Broadcom pa je še obljubil, da bo umaknil pritožbe pri Evropski komisiji in korejski zbornici. To seveda ne pomeni, da bosta slednji avtomatsko...

0 komentarjev

AMD prodal grafični oddelek za mobilne naprave

AMD - Podjetje Qualcomm je včeraj objavilo, da je kupilo AMD-jev oddelek za grafiko in multimedijo na ročnih oz. mobilnih napravah (handheld). Za nakup so odšteli 65 milijonov dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo zaposlenim ponudili nadaljevanje delovnega razmerja, če bodo to seveda želeli. Qualcomm je v izjavi za javnost zapisal, da jim bo prevzem pomagal izboljšati mobilne naprave na področju 2D- in 3D-grafike, avdia in videa, zaslonov in celotne arhitekture. AMD pravi, da se bodo sedaj laže posvetili njihovi primarni dejavnosti, tj. izdelavi procesorjev in zmogljivih grafike. Prevzem so že odobrili ameriških regulatorni organi.

2 komentarja

AMD načrtuje superračunalnik iz 1000 GPU-jev

AMD - Na CES-u je AMD razkril, da namerava izdelati superračunalnik, ki bo sestavljen iz več kot tisoč Radeonov HD 4870, ki jih bodo usmerjali AMD-jevi Phenomi II na 790 matičnih ploščah. Po načrtih naj bi ta zmogel več kot petaflop računske moči, ki bo na voljo vsakomur, od igralcev iger do izdelovalcev 3D-animacij. AMD pravi, da je njihov cilj omogočiti poganjanje videoiger in drugih grafično zahtevnih aplikacij s pomočjo internetnega oblaka na vsaki prenosni napravi, ki ima internetni brskalnik. Fusion Render Cloud, kot se superračunalnik imenuje, bo opravil vso težaško delo, uporabnikova napravica pa bo morala zgolj predvajati rezultat, kar bo blagodejno vplivalo tudi na avtonomijo baterij. V projektu, ki bo dokončan pred drugo polovico letošnjega leta, sodelujejo mnogi znani partnerji, med drugimi EA, HP in Dell.

18 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

Nizki udarci Sony-ja

Kotaku - Včeraj smo poročali o Microsoftovi napovedi, da bomo videli HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra, sedaj pa se je na izjavo odzval tudi Sony. Ker jim gre z njihovo prihajajočo IgralnoPostajo 3 že krepko za nohte (ne bom še enkrat omenjal vseh višanj cen ter nižanj performans in količin), so v izjavi za javnost brez prave podlage skritizirali Microsoftov dodatek. Njihovo potezo so označili za prevaro kupcev, saj po njihovo HD-DVD dodatek ne bo prinesel pravih HD iger, kakršne bo njihova prihajajoča konzola podpirala že ob izidu. Izjava je seveda popolnoma neutemeljena, resda bo imel Microsoft najbrž težave s prehodom na nov medij, ampak v končni fazi ne bodo igre na HD-DVD medijih nič manj prave od tistih na Blurayu. O umazani potezi poroča Kotaku.

13 komentarjev

Ali lahko zaupamo nadzornikom?

24 ur - 24ur.com poroča, da naj bi na SOVI odkrili dva primera "infiltracije" uslužbencev s ponarejenimi spričevali.

O enem primeru konkretno navajajo tole: "Bolj neroden je primer Bojana Bratuša, ki se je v Sovi zaposlil pred desetimi leti, in je, kljub pomanjkljivi izobrazbi in sicer spričevalu poklicen šole, za katero se je pozneje izkazalo, da je ponarejeno, hitro napredoval znotraj hierarhične lestvice. V zadnjih letih je bil šef t. i. oddelka prisluha etra in fizičnega priklopa, kar z drugimi besedami pomeni tehniko, ki s pomočjo računalniškega programa lahko razvozla zapletene signale mobilne telefonije."

SOVA sicer POP TV o konkretnem primeru ni dala izjave. A če drži, da je bil šef "oddelka za prisluškovanje" zaposlen na podlagi ponarejenega spričevala, je to lahko zelo zaskrbljujoče.

Prisluškovanje je resen poseg v človekove pravice. V demokratičnih in pravnih državah je spoštovanje in upoštevanje zakonodaje, ki to področje ureja izredno zelo pomembno. Če so moralna načela...

32 komentarjev