»

Prodaja gramofonskih plošč še vedno raste

vir: CNBC
CNBC - Trend minulega leta, ko je v ZDA prodaja gramofonskih plošč prehitela zgoščenke, se nadaljuje. V prvi polovici tega leta je bilo prodanih 19,2 milijona gramofonskih plošč in 18,9 milijona zgoščenk, so ocenili v podjetju MRC Data. Poleg gramofonskih plošč se je okrepila tudi prodaja pretočne glasbe (streaming), ki je zrasla za 15 odstotkov.

Še osupljivejša je rast v primerjavi z minulim letom. V prvi polovici leta 2020 so prodali 9,2 milijona gramofonskih plošč, letos pa kar za 108 odstotkov več. K temu je veliko prispevala tudi epidemija koronavirusa, zaradi česar so odpadli dogodki v živo, potrošniki pa so se preusmerili k drugim fizičnim izdelkom, kjer so pri glasbi na prvem mestu prav gramofonske plošče.

Med izvajalci je na prvem mestu Taylor Swift z albumom Evermore, sledijo pa Harry Styles s Fine Line,Kendrick Lamar z Good Kid M.A.A.D. City in Billie Eilish z When We Fall Asleep, Where Do We Go?. Evermore je postavil tudi absolutni rekord v prodaji v enem tednu, in sicer so...

70 komentarjev

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste

Slo-Tech - Naslov se sicer bere, kot bi stopili v preteklosti, a podatki ne lažejo. Glasbo si sicer čedalje več pretakamo in čedalje manj kupujemo, a med slednjim prodaja starejših nosilcev ne jenja. V ZDA se je lani prodaja gramofonskih plošč povečala za 12 odstotkov in dosegla 9,7 milijona prodanih enot. Še bolj nenavadno je, da raste tudi prodaja kaset, ki so jih lani prodali 118.200 ali petino več kot leto pred tem. Medtem prodaja zgoščenk pada, in je lani znašala 61 milijonov, kar je 19 odstotkov manj kot leta 2017.

K prodaji močno doprinesejo stari albumi, saj kar 66 odstotkov prodanih gramofonskih plošč predstavljajo tri in več let stari albumi. Med najbolj prodajanimi so bili albumi Michaela Jacksona, Beatlov, Fleetwood...

344 komentarjev

Sony bo začel izdelovati gramofonske plošče

Slo-Tech - Gramofonske plošče, ki so bile konec tisočletja že popolnoma odpisane, se vračajo. Približno desetletje že traja trend povečevanja njihove prodaje, tako da že presegajo 10 odstotkov vseh prodanih albumov. Lani je bila prodaja gramofonskih plošč celo največja v zadnjih 25 letih! Prihodki od prodaje gramofonskih plošč so konec leta na Otoku celo presegli te od prodaje digitalne glasbe (tu je mišljen prenos, ne streaming). Nekaj so k temu pripomogle smrti nekaterih glasbenikov, denimo Davida Bowieja, nekaj pa splošen trend. In slednjega lovijo založniki. Lani so prihodki od prodaje 12 milijonov plošč presegli 416 milijonov dolarjev.

Celo proizvajalci, ki so jih že zdavnaj nehali izdelovati, se ponovno vračajo z...

125 komentarjev

RIAA bo pri certificiranju naklad upoštevala tudi spletno predvajanje

Slo-Tech - Ameriška cehovska glasbena organizacija RIAA je v začetku meseca spremenila več kot pol stoletja star sistema določanja, kdaj album doseže zlato in platinasto naklado. Po novem bodo šteli tudi prenosi s spleta, in sicer tako nakupi skladbe kakor tudi predvajanja v pretočnih vsebinah (streaming). Za organizacijo, ki je še pred leti ignorirala te kanale, je to pomemben simboličen korak.

Album si je...

18 komentarjev

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča

Slo-Tech - Nielsen Music je objavil polletno poročilo o prodaji glasbe v ZDA, ki razkriva večinoma pričakovane trende, med nenavadnejše pa gotovo štejemo vztrajno rast prodaje gramofonskih plošč. Ta traja že dobrih osem let.

V zadnjih šestih mesecih se je prodaja glasbe v vseh možnih oblikah in na vseh nosilcih v ZDA povečala za 14 odstotkov in je dosegla 260 milijonov dolarjev. Levji delež je odpadel na neposredno predvajanje (streaming), kjer je rast 92-odstotna. V pol leta so ljudje na ta način kupili 135 milijard skladb. Skupno je rast prodaje prek digitalnih medijev (prodaja in streaming skupaj)...

111 komentarjev

Prodaja glasbe v ZDA pada

Ars Technica - Znani so podatki o prodaji glasbe za največji svetovni trg. V ZDA je prodaja glasbe v prvem letošnjem polletju padla tako med digitalnimi vsebinami kakor pri klasičnih albumih.

Daleč najbolje se prodaja album z glasbo iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. V zadnjih 12 mesecih so prodali 2,7 milijona kopij albuma, na drugem mestu pa je Beyonce istoimenske pevke s 700.000 prodanimi izvodi. Lani ta čas je bil najboljši album The 20/20 Experience Justina Timberlaka z dvema milijonoma prodanih izvodov, kar je sicer več. Bistveno slabša prodaja pa je letos od drugega mesta dalje. Letos je tretje leto zapovrstjo le en album presegel število milijon, medtem ko sta bila pred tem taka albuma vsakokrat vsaj dva. Letos je le pet...

54 komentarjev

Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

ComputerWorld - Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno...

80 komentarjev

Lani manj prodanih glasbenih CD-jev

Heise - Ameriška NPD Group, ki skrbi za vse mogoče statistike, je izračunala, da so lani v ZDA glasbeni založniki prodali 17 milijonov manj CD-jev kot leto prej. Padec povpraševanja po CD-jih je bil prisoten v vseh starostnih skupinah, so pa prednjačili najstniki in starejši od 50 let, ki so se najbolj odpovedali srebrnim ploščkom. Do neke mere je nižjo prodajo CD-jev kompenzirala internetna prodaja, kjer se je število kupcev povečalo za 29 odstotkov na 36 milijonov. Kljub temu je skupno število kupcev glasbe upadlo za 13 milijonov, poročajo.

Glavni razlog, ki ga navajajo za slabšo prodajo, je kakopak gospodarska kriza, saj naj bi imeli ljudje na voljo manj denarja za trošenje, kar se tiče zabave. Dodajajo še, da so kupci mnenja, da so cene CD-jev preveč zasoljene. Vprašani so razložili, da imajo raje spletne nakupe glasbe, ker lahko tako kupijo samo všečne pesmi in ne več celih albumov, kot je to slučaj pri CD-jih.

10 komentarjev

Manj prodanih LCD-televizorjev

CNet - Lani se je prvikrat zgodilo, da se je prodaja LCD-televizorjev na letni ravni znižala - vsaj v Severni Ameriki, za kar ima raziskava DisplaySearcha. Znižanje sicer ni pretirano, saj znaša le dva odstotka. Namesto predlanskih 8,9 milijona televizorjev so jih prodali le 8,7 milijona. Zanimivo je, da so plazme še vedno napredovale, saj so jih v zadnjem četrtletju prodali 28 odstotkov več, na letni ravni pa za 10 odstotkov več kot predlani.

Krči pa se tudi število proizvajalcev. Tretji največji proizvajalec plazemski zaslonov Vizio se je ta teden odločil, da jih bo prenehal proizvajati in se bo v celoti posvetil LCD-trgu. Poročali smo že, da bo NEC nehal izdelovati LCD-panele. Prav tako so se pretekli teden pojavila namigovanja, da naj bi Pioneer razmišljal o odhodu s trga plazem, tako da bodo od velikih ostali le še Panasonic, Samsung in LG.

57 komentarjev

Prenos glasbe še vedno večinoma nelegalen

The inquirer - Preteklo leto ni bilo kaj bistveno drugačno od prejšnjih, kar se tiče glasbe in avtorskih pravic na spletu, ugotavlja The Inquirer, ki se sklicuje na rezultate raziskave IFPI (Mednarodna zveza fonografske industrije). Ta trenutno zastopa 1400 založb v 72 državah, tako da lahko spremlja tudi njihovo poslovanje. V svojem poročilu (povzetek, statistike) 2009 so si tako ogledali svetovne trende za preteklo leto in ugotovili nekaj zanimivih reči.

V letu 2008 je prodaja digitalne glasbe zrasla za približno četrtino in dosegla vrednost 3,7 milijarde dolarjev (od tega polovico v ZDA), tako da sedaj petino vse glasbe prodajo prek spleta. Gonilo spletne distribucije so še vedno nakupi posameznih singlov, katerih število se je povečalo za 24 odstotkov na 1,4 milijarde; lepo raste tudi prodaja albumov, ki se je povzpela za 37 odstotkov.

Sliši se odlično, a še vedno je to kaplja v morje v primerjavi z nelegalnim trgom. IFPI na podlagi triletnega povprečja različnih študij v državah ocenjuje,...

27 komentarjev

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč

CNet - Naslednja v vrsti statistik za pravkar izteklo se leto je prodaja glasbe. Založniki so skupaj lani prodali 1,51 milijarde izdelkov, kar je za deset odstotkov več kot predlani, pri čemer so šteli albume v trgovinah in prek spleta, posamezne skladbe prek spleta in glasbene videe. Priljubljenost celotnih albumov se zmanjšuje, so lani prodali le 428 milijonov ali 14 odstotkov manj kot leto prej, vedno bolj pa se prodajajo posamezne skladbe. Največkrat prodana skladba leta 2008 je Bleeding Love Leone Lewis, najbolj prodajana izvajalka pa je bila Rihanna.

Posebej zanimiva pa je vrnitev gramofonskih plošč. Čeprav so jih CD-ji in MP3-ji zasenčili že zdavnaj, so te še vedno pri življenju, predvsem vsled avdiofilov, ki trdijo, da nudijo opazno boljši zvok. Lani so tako prodali 1,88 milijona plošč, kar je sploh največ od leta 1991, ko Nielsen SoundScan meri trende. Prejšnji rekord je znašal poldrugi milijon iz leta 2000, leta 2007 pa so prodali pičlih 990.000 plošč.

139 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

Glasba ni več na prvem mestu

Slashdot -

V zanimivi raziskavi, ki jo je opravila OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj), ugotavljajo, da je bilo prek spleta lani prvič prenesenih več neglasbenih datotek kot glasbenih. Leta 2002 je tako bil delež glasbenih datotek 62,5 odstotka, lani pa zgolj 48,5 med vsemi datotekami. Prenos filmov se je s 25 povečal na 27 odstotkov.

Zgornji podatki veljajo za Združene države, podobne trende pa je mogoče zaslediti tudi na tej strani Atlantika, kjer so filmi še bolj vroče blago za prenos. V Nemčiji naprimer predstavljajo tretjino prometa na omrežju KaZaA. Ugotavljajo še, da je že vsak četrti uporabnik interneta piratiziral, ljudje pa odkritosrčno priznavanjo, da bi, če bi imeli hitrejšo povezavo, vlekli z interneta še več. Klik!

13 komentarjev

Zajemanje glasbe z vinilke malce drugače

Slashdot - Najbrž ste se že vsi že kdaj srečali z vinilkam, ki jih je tekom let izpodrinil CD in jih danes kupujejo le še najbolj zagrizeni audiofili. Če že ne drugod, pa vsaj takrat, ko ste na računalnik arhivirali glasbo iz kupa gramofonskih plošč - gramofon ste povezali preko kabla z zvočno kartico, položili iglo na gramofonsko ploščo, pognali ustrezen program za zajemanje glasbe in zabava se je lahko pričela. Toda ali ste vedeli, da se da glasbo z gramofonskih plošč zajemati tudi na malce drugačen način?

Tip, ki se je lotil zanimivega projekta, to še kako dobro ve, saj je preko računalnika izluščil glasbo iz slike (!) gramofonske plošče. Najprej je poslikal vse štiri dele plošče, jih nato združil v eno sliko in pognal program. Kako mu je uspelo vse skupaj, si lahko ogledate na tej strani.

Lahko pa kar takoj povem, da branje glasbe iz slik gramofonske plošče ni ravno najboljša metoda, saj vsebuje polno motenj. No, z malce domišljije in posluha boste uspeli poleg šuma nekje v ozadju slišati...

1 komentar