»

General Electric na holografski medij shranil pol terabajta

engadget - Raziskovalci iz General Electrica poročajo, da so uspeli na optični medij v velikosti običajne zgoščenke zapisati 500 GB podatkov, kar je 100-krat več od DVD-jev in 20-krat več od medijev Blu-ray. Zapisovanje poteka z enako hitrostjo, kot je mogoče peči blu-rayje, kar bi pomenilo tri ure za zapis celotnega ploščka. Sedaj bodo primerke medijev in tehnologijo posredovali usposobljenim partnerjem, katere bodo poizkusili prepričati v odkup licence in masovno proizvodnjo.

Gre za tako imenovani mikroholografski zapis podatkov. V principu se podatki zapisujejo z laserjem podobno kot na klasične optične medije, le da pri holografskem zapisu ni strogih omejitev, koliko plasti se uporabi. Medtem ko CD-ji uporabljajo eno plast in...

22 komentarjev

Uporaba izraza netbook dovoljena

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je podjetje Psion Teklogix pozvalo proizvajalce netbookov, da je netbook pravzaprav njihova registrirana blagovna znamka, zato bi bilo zelo hvaležni, če bi prenehali uporabljati to poimenovanje. Ker se to ni zgodilo, so celo vložili tožbo zoper Intel na kalifornijsko sodišče. Zgodba je te dni dobila epilog, saj je Psion dosegel dogovor z Intelom, ki jim bo dovolil neomejeno uporabo opisa. Rešitev je bila bojda prijateljska, saj je Psion prostovljno odstopil pravico do uporabe imena, obe podjetji pa sta se izognili plačilu kakršnih koli odškodnin.

5 komentarjev

Pogled nazaj: prvi netbooki

Slashdot - Dandanes so netbooki pravcati hit, eden najhitreje rastočih računalniških segmentov. Njihova zgodovina se začenja okrog leta 1996, poroča Slashdot, ko je Toshiba predstavila svoj Libretto 70CT, ki je takrat nosil oznako subnotebook oz. podprenosnik po naše. Šlo je namreč za prvi model, ki bi ustrezal večini današnjih definicij netbookov - imel je povezljivost (IR in kartice PCMCIA), orodja za brskanje po spletu in bil je majhen. Na njem je tekel legendardni Windows 95 OSR2 z Internet Explorerjem 2.0 na celih 16 MB pomnilnika in 120 MHz-procesorju. Dolgo pot smo prehodili od tistih časov.

12 komentarjev

Android na netbooku!

Slashdot - Matthãus Krzykowski in Daniel Hartmann z Venture Beat poročata, da sta po štirih urah dela uspela prevesti kodo Androida in ga uspešno zagnati na Asusovem netbooku EEEPC 1000H. Gre za zavidljiv dosežek, ki je pokazal, da je Android mogoče poganjati na netbookih - ki seveda niso nič drugega kot pomanjšani in pohabljeni PC-ji - torej ima Android potencial, da se razvije v polnokrven namizni operacijskih sistem. Zanimiv je tudi odstavek product policies, na katerega sta naletela in ki ga sestavljata dve točki: phones (telefoni) in MID (mobilne internetne naprave). Slednje netbooki v bistvu so. Mar to pomeni, da tudi Google razmišlja o prireditvi Androida za tovrstne naprave? Avtorja predelave verjameta, da bomo letos ali...

29 komentarjev

Netbook za ženske

Hartware.net - HP je predstavil nov netbook, ki pa za razliko od ostalih ne bo namenjen moškemu delu populacije. Mini 1099EG Vivienne Tam Edition Netbook bo namreč rožnat. Priporočena cena znaša 599 evrov, kar pomeni, da HP Intelov Atom N270, 60 GB diska, gigabajt pomnilnika, integrirano grafično kartico in nobenega optičnega pogona ceni za 250 evrov dražje kot v Miniju 701EG. Razlika mora biti posledica rožnate barve ali zgolj nečimrnosti.

14 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

MSI: uporabniki nočejo Linuxa na netbookih

Slashdot - Andy Tung je direktor prodaje podjetja MSI za območje ZDA. Njegovega imena si sicer ni potrebno zapomniti, pomenljiva pa je izjava, ki jo je podal v nedavnem intervjuju za LAPTOP Magazine: po notranjih raziskavah podjetja MSI je pogostost vračil lahkih prenosnikov (netbooks) večja kot pri običajnih, in sicer po zaslugi 4-krat večjega števila vračil modelov z nameščenim Linuxom v primerjavi z modeli, ki imajo nameščen Windows XP. Tung še dodaja, da se uporabniki veselijo prenosnikov za 299 ali 399 dolarev, "vendar se ne zavedajo, kaj bodo dobili, dokler jih ne odprejo."

140 komentarjev

Asusovi majhni in poceni prenosniki prihajajo

vir: Hexus
DigiTimes - Po poročanju DigiTimesa naj bi Asustek sredi septembra začel z dobavo svojih poceni prenosnikov imenovanih Eee PC v Evropo, ZDA, na Kitajsko in na Tajvan. Gre za prenosnike majhnih dimenzij, najverjetneje s 7 oziroma 10 palčnimi ekrani. Kupcem bodo predvidoma na voljo štiri različice omenjenih prenosnikov, izmed katerih bo za najcenejšega potrebno odšteti 199, za najdražjega pa 369 ameriških dolarjev, med tem ko bo cena srednje opremljenih različic 239 oziroma 349 dolarjev, prav slednjih pa naj bi bilo največ na voljo.

Obenem naj bi Asustek sklenil pogodbe o prodaji omenjenih prenosnikov tudi z več izobraževalnimi ustanovami in zavarovalnicami. Kljub...

94 komentarjev