»

Izšel Python 3.12

Slo-Tech - Danes je izšla nova različica enega najbolj priljubljenih programskih jezikov Python 3.12. Razvijalci so kot ključno smer razvoja zastavili pohitritev programskega jezika, ker je sicer težak cilj, saj je Python interpretiran jezik, a različica 3.12 predstavlja prvi korak. Ta je hitrejši, pomnilniško manj požrešen in učinkovitejši.

To so dosegli na različne načine. Pythonovi objekti so bili doslej veliki, saj je samo glava praznega objekta obsegala 208 bajtov. Odslej bo takšna glava pol manjša, in bo merila le še 96 bajtov. Že Python 3.11 je izboljšal interpreter, ki je ob poganjanju avtomatično izbiral najhitrejše ukaze (adaptive specializing interpreter). Python 3.12 to funkcijo še širi in nadgrajuje. Poseben poudarek so namenili večnitenju, ki je bilo v Pythonu tradicionalno slabo. Tehnično je obstajalo, a je dejansko vsako jedro dobilo svojo kopijo kode, programer pa je moral poskrbeti za razdelitev dela. Ena izmed rešitev je uvedba podinterpreterjev (subinterpreter), ki tečejo...

7 komentarjev

Izšel Tizen 1.0

engadget - Intelova in Samsungova mobilna platforma Tizen, kot se nekdanji MeeGo imenuje od umika Nokie naprej, je dosegel različico 1.0 ("Larkspur", poimenovan po priljubljeni vrtni roži). Za uporabnike ni kaj dosti za videti (zaslonske slike so še z januarja), bodo pa zato toliko bolj veseli potencialni razvijalci.

Izvorna koda je na voljo preko gita, skupaj s pripadajočim wikijem, izčrpno dokumentacijo in robustnim razvijalskim kompletom (SDK) (temeljujočim na okolju Eclipse). Veliko ur so zapravili tudi za emulator, ki bo lahko oponašal več različnih kategorij mobilne opreme in to strojno pospešeno. Kar se tiče internalij platforme, gre za GNU/Linux sistem z zelo zanimivim naborov knjižnic z vseh vetrov. Grafiko zagotavlja X11 in ne Wayland, kot je zadnje čase moderno, izris pa grafične...

8 komentarjev

Android, spletna analitika, python in kultni filmi

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 19.10. ob 19h bo v okviru Pipinih odprtih terminov Marko Štamcar govoril o svoji prvi aplikaciji na Android Marketu. Predstavil bo, kje so se reči zataknile, kakšen je bil odziv na prvo različico, na koliko telefonih je bilo zadeve potrebno testirati, kakšne omejitve programerju predstavlja podpora OS 1.5 in z veseljem odgovoril na kakšno vaše vprašanje.

V sredo 20.10. ob 19h, bo na #155 Spletnih uricah Miran Agnič, solastnik podjetja Demanda predstavil smernice, nasvete in primere, kako s spletno analitko bolje upravljati prodajo, izboljšati uporabnost spletnega mesta in vplivati na učinkovitost trženja. Že ob 20.00 pa se začne delavnica uporabe odprtokodnih orodij za uspešen razvoj Python projektov, v...

0 komentarjev

NEC prvi s krmilnikom za USB 3.0

X-Bit Labs - Približno pol leta za tem, ko so uradno dorekli specifikacije za tretjo generacijo standarda USB, je počasi začela kapljati tudi strojna oprema z ustrezno podporo. Med prvimi je na novo bojišče stopil NEC, ki je ta teden predstavil prvi krmilnik s podporo za USB 3.0. Imenuje se µPD720200 in omogoča priklop naprav nove generacije na osebne računalnike. Čip, ki poganja celotno vezje, se naslanja na Intelov eXtensible Host Controller Interface (xHCI) in obljublja najvišja hitrost 4,8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat hitreje od USB 2.0, s katerim je (poleg tega pa še z USB 1.1 in USB 1.0) popolnoma združljiv tudi za nazaj. Začetne prodaje se nadejamo za junij, pričakovana cena se bo sukala okrog 15 dolarjev, masovna proizvodnja pa sledi v...

0 komentarjev

Izšel Python 3.0

The Register - Če ste morebiti zamudili, v sredo je izšel Python 3.0, katerega nova verzija ni več popolnoma združljiva z družino 2.x. Guido van Rossum, oče projekta, je dejal, da je jezik večinoma enak, so pa spremenili vrsto detajlov, popravili nekaj nadležnosti in pobrisali nekaj zastarele kode ter reorganizirali standardno knjižnico. Priznava, da verzija 3.0 teče deset odstotkov počasneje od predhodne in pravi, da se bodo tej težavi posvetili pozneje. Seznam vseh novosti je na voljo na uradni spletni strani.

60 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Izšel Open Office Org 3.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšel OpenOffice.org 3.0, ki je med drugim na voljo tudi v slovenščini.

OpenOffice.org 3.0 prinaša številne nove funkcionalnosti, npr. podporo ODF 1.2, vsebuje Reševalec, izboljšali so se uvozni filtri MS Office 2007, podporo Microsoftovim XML formatom dokumentov, itd. Uporabniki Impressa se bodo med drugim gotovo razveselili zmožnosti ločenega prikaza predstavitve na zunanjem zaslonu, uporabniki Calca pa orodja za reševanje linearnih enačb. Seznam novosti je sicer objavljen na spletni strani.

OpenOffice.org 3.0 prinaša tudi več kot 500 izboljšav in več kot 1700 odpravljenih programskih hroščev. Na voljo je za okolje Windows, Linux in tudi (prvič uradno) za okolje OS X (Aqua).

Pa veselo in legalno prenašanje!

175 komentarjev

Pipin odprti termin: Zakaj Python?

Slo-Tech - V torek, 25. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo imel Sebastjan Trepča predavanje z naslovom Zakaj Python?

Python je s svojo edinstveno sintakso in praktičnostjo nekaj posebnega med programskimi jeziki. Deluje na skoraj vseh platformah ter ima ogromno standardno knjižnico. Na predavanju bomo skušal prikazati njegove posebnosti ter zakaj je tako všečen in osupljiv.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

15 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

Notepad++ v3.0

Source Forge - Izšla je nova različica enega zelo dobrih urejevalnikov izvorne kode - notepad++ (v3.0). Odprtokodni program, ki domuje na Sourceforgu (in trenutno deluje samo v okolju Windows), ima nekaj samoumevnih lastnosti, kot so na primer zavihki, robustnost in preprostost za uporabo. Omogoča tudi nekaj naprednejših funkcij -- barvanje sintakse, podvojen pogled in princip "kot na zaslonu, tako na papirju" (WYSIWYG). Np++ pa gre še korak dlje. Poleg teh funkcij omogoča tudi samodejno izpolnjevanje kode. Uporaben program, primeren tako za manj zahtevne, kot tudi za naprednejše pisce kode.

33 komentarjev

Python 2.4!

Slashdot - Po poldrugem letu dela je izšla nova različica programskega jezika Pythona, ki nosi oznako 2.4. Ustvarjalci so, pravijo, skušali število novih funkcij obdržati čim manjše, saj so se bolj posvečali odpravi hroščev. Kakorkoli že, glavne novosti so hitrost, saj so nekaj modulov prevedli v jezik C, nekaj novih modulov, izboljšave pri njihovem uvažanju in seveda cel kup odpravljenih hroščev. Bonbončke, ki vam jih novi Python ponuja, si lahko ogledate tule, na voljo pa sta tudi malce podrobnejši opis vseh novosti in seznam napak. Prenos je mogoč z domače strani.

32 komentarjev

Python 2.3.1 in Perl 5.8.1 in PHP

Slashdot - Odprtokodni projekti imajo to 'dobro' lastnost, da zelo pogosto izdajajo nove različice. Sama narava projektov omogoča izredno hitro lociranje in odpravljanje napak. Tako večjim različicam kmalu sledi nova, ki pa le popravi napake in ne uvaja novih funkcionalnosti, če to ni nujno potrebno.

Tako je danes razvojna skupina za Perl izdala Perl 5.8.1, ki popravlja ogromno napak, a hkrati tudi prinese nekaj nekompatibilnosti s starimi moduli. Nadgradnja je vseeno priporočljiva, za bolj natančne informacije ter lokacije za prenos pa si poglejte uradno obvestilo.
Razvjalci Pythona prav tako niso zaspali in so ta teden izdali Python 2.3.1, ki odpravlja mnogo nadležnih hroščev.

Na InterAKT-u pa so objavili nekaj raziskav o uporabi PHPja v poslovnih okoljih. Alternativno raziskavo trga je mogoče zaslediti tudi na strani Zenda, kjer so v populacijo zajeli čez 10.000 uporabnikov. Zelo zanimivo branje o tem, za kaj ljudje največ uporabljajo PHP ter česa si najbolj želijo.

0 komentarjev