»

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

The Public Domain: Enclosing the Commons of the Minde (naslovnica)

vir: Slashdot
Slashdot - James Boyle je izdal novo knjigo z naslovom The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind, kar samo po sebi ni nič posebnega. Zanimiv del izdaje je, da je knjiga izšla pod Creative Commons licenco in je tako brezplačno na voljo za prenos v PDF formatu oz. za branje kar na internetu, brez prenašanja, v preprostem HTML formatu.



Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

Svetovni sejem elektronske knjige

World eBook Fair - Project Gutenberg in World eBook Library v obdobju med 4. julijem in 4. avgustom organizirata prvi Svetovni sejem elektronskih knjig (World eBook Fair). V okviru sejma bosta obe organizaciji ponudili približno 350000 knjig, v 100 različnih jezikih. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če knjig v tem obdobju ne bi ponudili brezplačno. Prenesti si bo moč knjige vseh zvrsti, ki jih bomo lahko imeli v lasti do konca življenja, kot so zapisali. Med tem ko Project Gutenberg že ponuja knjige brezplačno v elektronski obliki, World eBook Library ponuja svoje knjige v zameno za letno članarino ($8,95 na leto). Podobnega sejma se lahko nadejamo v prihodnjih letih, ko organizaciji do leta 2009 načrtujeta ponuditi milijon knjig.

Poleg prenosa knjig na naš računalnik nas organizatorji sejma pozivajo, da tudi sami prispevamo svoja dela v elektronski obliki.

Mogoče se pa najde tudi kaka slovenska knjiga, nikoli se ne ve...

7 komentarjev

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace."

Slo-Tech - Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : The Gang That Ruled Cyberspace. Harper Perennial: New York

Knjiga Masters of Deception je še eno izmed del, ki skušajo osvetliti zgodovino hekanja in kiberkriminala. Avtorja sta namreč v knjigi popisala zgodovino ene največjih hekrskih skupin MOD (Masters of Deception) od ustanovitve, do njenega žalostnega konca. Skupino je ustanovil Phiber Optik (pravo ime Mark Abene), potem, ko so ga zaradi spora z Erikom Bloodaxeom (pravo ime Chris Goggans) izključili iz tiste čase najelitnejših hekerskih skupin Legion of Doom (LOD), ki je delovala med leti 1980 do 1990. Mimogrede, vodja LOD, Chris Goggans je po izidu imel nekaj pripomb na nepristranskost knjige. Trdil je namreč, da knjiga člane MOD prikazuje v preveč pozitivni luči.

Spor med skupinama je bil tako hud, da je na koncu privedel do prave vojne, znane pod imenom Great Hacker War, v kateri so si člani skupine vdirali v računalnike drug drugega, se nadlegovali...

7 komentarjev

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Slo-Tech - Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje...

37 komentarjev

Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture (Creativecommons)

Slo-Tech - Creative Commons Slovenija takole vabijo na Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture:

»29. oktobra se bo tudi Slovenija pridružila že več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC licence svojim pravnim redom in v svojem jeziku, zato bo to čas za praznovanje in srečanje ter izmenjavo izkušenj s CC prijatelji iz vsega sveta. Lansiranje slovenskih CC licenc bo CC Slovenija praznovala s štiridnevnim Festivalom ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki bo potekal od 26. do 29. oktobra 2005 v Ljubljani na več lokacijah.«

Za študente (prava), pravnike in vse tiste, ki jih zanima avtorsko pravo v povezavi z novimi tehnologijami, posebej opozarjam na:

1. predstavitev slovenskega prevoda knjige Free Culture</i>, profesorja Lawrencea Lessiga; petek, 28. 10., ob 18. uri, Cankarjev dom, Klub CD;

2. pravni seminar Režim avtorskega prava v digitalni dobi, podroben seznam avtorjev in predavanj si oglejte tukaj; petek, 28. 10., ob 9. uri, Cankarjev dom, Štihova dvorana;

3. lansiranje...

0 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Creative commons

Slo-Tech - Nedavno je spletna stran Creative Commons podelila nagrade za najboljše video izdelke, ki promovirajo svobodnejše koncepte intelektualne lastnine.

Licence Creative commons omogočajo ustvarjalcem in umetnikom, da svoja dela dajo v svet pod manj restrikitivnimi pogoji kot jih predvideva osnovna avtorska zaščita, ki navadno govori "© All rights reserved".

Tako lahko ustvarjalci vnaprej sami določijo ali naj bo uporaba njihovih del dovoljena v komercialne namene ali ne, ali je potrebno za uporabo navajati vire in ali je potrebno dela, ki temelijo na prejšnjih spet ponuditi pod enako licenco.

Koncept Creative Commons se je v zadnjih mesecih neverjetno prijel, saj omogoča lažje sodelovanje med avtorji, ki se morda niti ne poznajo.
Zmagovalci natečaja se najdejo na tem naslovu.

Še namig: za ogled zmagovalnega dela pod Linuxom boste morali mplayer pognati z dodatnim parametrom "-vc...

2 komentarja

Luknja v Mozilli

Vnunet - Mozillo (do verzije 0.9.6) ter njene derivate je možno s preprosto html kodo prepričati, da gledani strani pošljejo piškotke, ki so jih v uporabnikov sistem namestile druge strani. Na to nevarnost ni imun niti Netscape (različice 6 - 6.2), zatorej predlagajo prehod na verzijo 6.2.1.

2 komentarja