»

Unity močno razburil s spremembo načina licenciranja

vir: Unity
Slo-Tech - Pri Unityju so se odločili korenito spremeniti način licenciranja istoimenskega grafičnega pogona, in sicer v smeri dajatve na število namestitev igre. Odločitev je povzročila enega največjih hudournikov gneva v zgodovini igričarske industrije.

Tako za večje kot manjše razvijalce iger je zelo elegantno, če se jim ni treba ukvarjati z razvojem lastnega grafičnega pogona za igre, temveč lahko od drugod licencirajo spodobno rešitev. Na tržišču v tem oziru še vedno v glavnem vlada dvoboj med dvema izdelkoma, Epicovim Unrealom in pa Unityjem. Slednji je od svojih začetkov nosil sloves priljudnosti za neodvisne studije, katerim je ponujal prilagodljive in hvaležne načine licenciranja, tako z razmeroma nizkim vstopnim pragom kakor odsotnostjo dajatev na količino prodanih izvodov igre pri cenejših vrstah licenc. Takšno politiko je na štartu odločno nadaljeval tudi John Riccitiello, nekdanji direktor Electronic Artsa, ki je na vrh Unityja stopil leta 2014. In dolgo je pristop dobro...

69 komentarjev

World of Goo prihaja na iPad

PC World - World of Goo, še ena izmed preprostih in priljubljenih, a za razliko od Angry Birds vse prej kot uspešna igra, zahvaljujoč 90-odstotni piratiziranosti, prihaja na platformo iOS. World of Goo je svoje življenje začel na računalniku, tako na sistemih Windows, kot Linux in OS X, ter nato prispel še na Wii. Zdaj razvijalci, 2D Boy, obljubljajo, da bo že v kratkem izšla različica igre, ki jo bo mogoče igrati na iPadu. Igro so celo že dokončali, zdaj pa čakajo le še Applovo potrditev za vključitev v trgovino.



To so objavili na svojem blogu, skupaj z odgovori na nekaj najpogostejših vprašanj. Oboževalci se močno zanimajo za različico za mobilne telefone (predvsem iPhone), ki pa je razvijalci še niso potrdili, saj pravijo, da bo to zahtevalo...

20 komentarjev

Franšiza Call of Duty 'vredna' že 3 milijarde dolarjev

TG Daily - Franšiza Call of Duty je nedvomno ena izmed uspešnejših linij računalniških iger v zadnjih časih, kar potrjujejo tudi prodajni rezultati. S skupno 55 milijoni prodanih izvodov so s pomočjo zadnje izdaje, Modern Warfare 2, prilezli čez mejo treh milijard dolarjev zaslužka od prodanih izvodov. To številko je močno dvignil prav Modern Warfare 2, ki je s 550 milijoni dolarjev zaslužka v le petih dneh podiral prodajne rekorde računalniško-konzolskih iger.

Po mnenju analitika Edwarda Wooja je Infinity Wardu, razvijalcu Call of Duty: Modern Warfare 2, s svojo zadnjo stvaritvijo uspeli zadeti pravo kombinacijo med realističnostjo in arkadnostjo, kljub zgražanju nad kontroverznim masakrom v eni izmed stopenj, ki se dogajajo na letališču. Povedal je tudi, da je bilo nazadnje toliko navdušenja nad igro v času izida Grand Theft Auto, verjetno pri lanskoletnem izidu zadnje, 4 inkarnacije. Vseeno meni, da prvoosebne streljačine ne morejo biti glavno gonilo industrije. Zato je izpostavil...

58 komentarjev

Zakaj igre stanejo $60?

Crispy Gamer - Na spletni strani Crispy Gamer so se vprašali, zakaj v ZDA skorajda katerakoli igra v katerikoli trgovini v kateremkoli delu države stane 60 dolarjev, vsaj ob izidu. Kot dokaz za to tezo so podali igre za vse tri pomembnejše konzole iz različnih žanrov in z različno dolžino zgodbe. Za $60 potrošniki namreč lahko kupijo igro, ki jo nato igrajo 100 oz. več ur, medtem ko na drugi strani nekatere igre za enako ceno ponujajo zgolj 10 oz. 20 ur preigravanja. O stvareh so zato povprašali Jesseja Divnicha, direktorja analitične družbe Electronic Entertainment Design and Research.

Najprej je 60 dolarjev, ki sestavljajo cene ene igre, razdelil na stroške in zaslužke posameznih členov v verigi. 20% oz. $12 dobijo prodajalci, ki igro fizično prodajo kupcem, $10 stane izdelava medija in njegovo razpošiljanje po svetu, 5 dolarjev pa porabijo za marketinški material, kot so posterji v trgovinah. Založniku tako ostane 30 do 35 dolarjev, iz katerih mora plačati razvijalca, svoje stroške in po...

66 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

Kar 90% inštalacij World of Goo je piratskih

World of Goo

vir: Wikipedia
bit-tech.net - World of Goo, igra, kjer s pomočjo živih kepic sluzi gradite stolpe, mostove in podobno, je zabavna igra neodvisnih razvijalcev 2D Boy, ki je z DRMjem bogat svet presenetila prav zaradi pomanjkanja le-tega. Ko igro namreč kupite, dobite povezavo do inštalacijskih datotek, s katerimi namestite igro in jo igrate, brez registriranja, vnašanja serijskih kod in podobnih protipiratskih omejitev. Tako vam popolnoma nič (razen slabe vesti) ne omejuje, da teh istih datotek ne bi poslali prijatelju. Prav zato niti ni presenetljiv visok odstotek piratstva.



Do te številke so prišli razvijalci sami, saj ima igra poleg 5 svetov, kjer morate za napredovanje premagati ovire in rešiti določeno število...

52 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev