»

Apple vendarle dovolil razvijalcem komunikacijo z uporabniki prek App stora

TechCrunch - Najnovejši reinkarnaciji Applovih operacijskih sistemov iOS 10.3 in macOS 10.12.4 končno dopuščata razvijalcem aplikacij, da odgovarjajo na vprašanja in probleme svojih uporabnikov tudi na spletni trgovini App store, poroča TechCrunch. Razvijalci bodo tako lahko prek jabolčne tržnice svojim uporabnikom ponudili tehnično podporo, se zahvalili za komentar, postavljali dodatna podvprašanja uporabnikom … torej vse, kar potrebujejo za komunikacijo s svojimi uporabniki. Oziroma po domače, Apple je za svojo skupnost razvijalcev končno naredil to, kar recimo Google piscem androidne kode omogoča že od leta 2013. Slaba komunikacijska platforma na App storu med razvijalci in njihovimi uporabniki je zbujala nejevoljo že nekaj let. Pritoževali pa so se oboji, tako uporabniki...

25 komentarjev

Windows 8 bo dobil App Store

Sinofsky (levo) na najavi začetka prodaje Windows 7

vir: TechCrunch
TechCrunch - Naslednja različica oken, Windows 8, naj bi po vseh pričakovanjih izšla v začetku leta 2013, ena od njenih bistvenih novosti pa naj bi bil tudi nov uporabniški vmesnik, ki nekoliko sliči na mobilne telefone in na veliko uporablja koncept "aplikacij" v smislu malih HTML5 komponent z lastno javascript logiko. Zato se je seveda pričakovalo, da bo Microsoft napovedal svoj "App store", se pravi trgovino za brezplačne in plačljive Windows 8 aplikacije.

Uradne potrditve sicer še ni, je pa Steven Sinofsky, odgovorni za razvoj novih oken, v blog postu o napredku dela na to namignil. Prispevek razloži, da so razvijalci razdeljeni v številne manjše ekipe (teams), ki jih je kar 30, druga na tem abecednem seznamu pa je ekipa z...

24 komentarjev

Apple in Amazon v tožbi za ime app store

BuisnessWeek Online - Ko je Amazon marca letos predstavil svojo spletno trgovino za aplikacije in jo poimenoval Amazon Appstore for Android, Apple ni tratil časa. Hitro so vložili tožbo zoper Amazon, češ da Amazon krši Applovo blagovno znamko, za katero se je Apple prijavil že leta 2008 takoj po izidu iPhona 3G. To ni bil prvi primer, saj je Microsoft že januarja letos na Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke naslovil zahtevo, da se Applu blagovna znamka App Store Applu ne podeli (Microsoft se je vmes pritožil tudi zaradi premajhne pisave).

Amazon se je konec aprila na Applovo tožbo odzval v predvidljivem tonu. Dejali so, da je app store generičen termin, sestavljen iz angleških besed app (okrajšava za aplikacijo) in...

87 komentarjev

Amazon Appstore predstavljen

Veliko oglaševanje Angry Birds Rio

vir: TechCrunch
TechCrunch - Kot je bilo pričakovano je Amazon danes predstavil svoj Appstore za Android, kjer oglašujejo za Googlovo mobilno platformo ekskluzivno ponudbo Roviove najnovejše igre iz serije Angry Birds, Angry Birds Rio. Ta je prvi dan (še nekaj ur) popolnoma brezplačna v sklopu Amazonove akcije brezplačne aplikacije na dan. Amazon bo namreč vsak dan ponudil drugo sicer plačljivo aplikacijo popolnoma zastonj. Ob odprtju trgovine je bilo na voljo že 3800 aplikacij, po katerih je mogoče brskati tako z mobilnega telefona (z namensko aplikacijo) kot z osebnega računalnika, na katerem je aplikacije mogoče tudi preizkušati pol ure. Za slednje skrbi Amazonov oblak EC2, na katerem tečejo emulatorji, sam vmesnik na uporabnikovi strani pa deluje v Adobovemu Flashu. Plačilni...

3 komentarji

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

Prenesene pol milijarde aplikacij z App Stora

TG Daily - Apple se je z veliko oglasno pasico pohvalil, da so uporabniki iPhona z njegove spletne strani App Store prenesli že pol milijarde aplikacij z vseh področij - od iger do poslovnih. Trenutno ima zbirka vseh aplikacij, ki so na voljo za prenos, 15.000 enot, dnevno število prenosov pa trenutno znaša skoraj pet milijonov, kar je dvakrat več kot pretekli mesec.

App Store se je pojavil 11. julija 2008 in od začetka ponudil skromnih 500 aplikacij. Za prvih 100 milijonov prenosov je potreboval dva meseca, mejnik 300 milijonov pa je dosegel 5. decembra, ko so nudili že več kot 10.000 različnih programov. Pri trenutnem tempu bo Apple za dosego magične meje milijarde potreboval še dobre tri mesece.

14 komentarjev

Novosti iz Redmonda

Seadragon

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoftovi inženirji so pripravili dve zanimivi novosti, ki si ju velja ogledati. Kot odgovor na Googlovo aplikacijo Notebook, ki omogoča uporabnikom zapisovanje in kopiranje informacij, na katere naletijo pri brskanju po internetu in jih bodo še potrebovali, je Microsoft razvil Thumbtack. Čeprav je ideja podobna Notebooku in nekdanjemu vtičniku za Mozillo Joey, razvijalci trdijo, da je njihov...

10 komentarjev

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

Microsoft z brezplačnim protivirusnikom

Microsoft - Da bi zajezili širjenje virusov, bo Microsoft v drugi polovici prihodnjega leta ponudil svoj program za boj proti virusom, ki se za zdaj imenuje Morro in bo popolnoma brezplačen, so zapisali v izjavi za javnost. Morro bo zgrajen na starem pogonu, ki ga uporablja že obstoječa Microsoftova aplikacija za lovljenje malwara Live OneCare in bo na voljo za samostojni prenos na računalnike z Windows XP, Visto in 7.

Pri CNet so si ogledali, ali bo takšna poteza v skladu s protimonopolno zakonodajo in kako bodo odgovorili konkurenti. Ker Morro za razliko od Windows Media Playerja ne bo vgrajen v operacijski sistem, kar je potrdil tudi Microsoft, večjih težav z regulatorji ni pričakovati. Konkurenca ostaja skopa s komentarji in pravi, počakajmo.

53 komentarjev

Microsoft razvija ekvivalent App Storu

Microsoft - Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je na sydneyjski konferenci dejal, da Microsoft razvija shemo za distribucijo programske opreme, ki bo delovala na istih principih kot Applov App Store za iPhone in iPode. Pravi, da sta App Store in tudi Facebook dobra servisa, ki sta piscem programov in dodatkov olajšala življenje, zato se bo Microsoft zgledoval po njiju. Želijo ponuditi storitev, kjer razvijalci ne bodo samo prodajali svoje kode, temveč si bodo lahko ustvarili tudi prepoznavno ime. Natančnejših informacij ni želel dati, naj pa bi bili pri Microsoftu že začeli trdo delati.

Applov App Store deluje od julija in od takrat je prodal že prek 200 milijonov programov, skupaj pa je sedaj na voljo prek 5500 dodatnih aplikacij za iPhone. Microsoft sicer že ima svoj Windows Market Place, kjer razvijalci lahko ponujajo svoje izdelke, videli pa bomo, kakšne izboljšave bo pripravil. Več imajo Computer World, CNet in Neowin.

0 komentarjev