»

Tudi Microsoft Windows Phone zbira podatke

vir: CNet
CNet - Kakor smo ugotovili, da si Applov iOS in Googlov Android shranjujeta lokacijo telefona in nekatere druge podatke, počne nekaj podobnega tudi Microsoft Windows Phone. Telefoni z nameščenim Microsoftovim operacijskim sistemom v Redmond pošiljajo podatke o serijski številki aparata (unique ID), podrobnosti o vseh vidnih brezžičnih omrežjih (Wi-Fi) in točne zemljepisne koordinate, pridobljene z GPS. Kako pogosto se ti podatki posredujejo v Microsoft, tamkajšnji tiskovni predstavnik ni mogel povedati.

Za razliko od Appla in Googla pa Microsoft podatkov ne shranjuje tudi lokalno na telefonu, kar so bili glavni očitki Applu in...

11 komentarjev

Oddaljeno brisanje aplikacij z Androida

ComputerWorld - Amazon je pred enim letom storil veliko napako, ko je oddaljeno pobrisal nekaj povsem zakonito kupljenih knjig na bralnikih kupcev, ker se niso mogli sporazumeti z lastniki avtorskih pravic. Takrat so podjetje in izvršnega direktorja domala pribili na križ, Amazon pa se je moral neštetokrat opravičiti, da si je povrnil ugled. A pregled pokaže, da možnost oddaljenega brisanja ni neka redkost ali obskurnost, marveč realna in dostikrat uporabljena možnost. Razlika je le, da podjetja to napišejo v pogoje uporabe in tako preprečijo prelivanja žolča po spletu.

Apple v iPhonu tega sprva ni storil, zato so uporabniki ob odkritju te možnosti zagnali vik in krik. Google je ravnal previdneje in že ob prvi predstavitvi Androida v pogoje zapisal, da lahko oddaljeno pobrišejo aplikacije, ki kršijo dogovore in pravila. Google je te dni na blogu uporabnike obvestil, da so ponovno posegli po tem ukrepu. Zakaj so to obesili na veliki zvon, ni čisto jasno, saj večkrat pobrišejo kakšno neuporabno ali...

32 komentarjev

Bada se predstavi, Android 2.1 na Droidu

vir: engadget
engadget - Samsungov mobilni operacijski sistem, ki je podobno kot Android osnova na Linux kernelu, je v obliki posnetkov zaslona prvič ugledal luč sveta. Predstavili so 8 različnih pogledov, med katerimi so predvajalnik glasbe, SMS aplikacija, domač zaslon in glavni meni. Po poročanju Engadgeta je vmesnik nekoliko bolj intuitiven, kot trenuten globalen vmesnik, ki ga Samsung imenuje TouchWiz in ga uporabljajo na Windows Mobile, Symbianu ter feature telefonih. Pri Engadgetu menijo tudi, da je vmesnik prava mešanica vmesnika Androida in Symbiana. Skupaj s slikovnim predogledom so pri Samsungu izdali tudi kratko video predstavitev, namenjeno predvsem razvijalcem...

14 komentarjev

Google ponuja odklenjen Android

Google - Google nas je znova presenetil in predstavil Android Dev Phone 1, ki ni nič drugega kot popolnoma odklenjen G1, katerega trži T-Mobile. Namenjen je zgolj razvijalcem, deloval pa bo s katerokoli SIM-kartico in poljubno (delovno) verzijo Androida. Žal je omejen na razvijalce, a to ni prehuda zahteva, saj se lahko za 25 dolarjev na spletni strani Android Market registrirate kot eden izmed njih in nato za 399 dolarjev naročite odklejeni G1. Ponudba je za zdaj omejena na ZDA, Nemčijo, VB, Japonsko, Indijo, Kanado, Francijo, Tajvan, Španijo, Avstralijo, Singapur, Švico, Nizozemsko, Švedsko, Finsko, Poljsko in, nam najbliže, Avstrijo ter Madžarsko. Google je...

11 komentarjev

Google vključil "kill" stikalo v Androida

MacRumors.com - Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se...

19 komentarjev

Steve Jobs potrdil vgradnjo "kill" stikala v iPhone

iPhone

vir: engadget
engadget - Apple je prejšni mesec ponudil prodajo aplikacij za iPhone preko svojega AppStore, kjer so na voljo tudi produkti zunanjih izdelovalcev. Tako naj bi uporabniki prenesli kar 60 milijonov programov, pri čemer Apple deli dobiček 30/70 med sabo in proizvajalcem. Jobs pa k vsemu dodaja, da mobilniki niso več samo antene in zdržljivost baterij, sedaj naj bi v ospredje prihajala programska oprema za telefone. Nedavno tega pa je potrdil prisotnost "kill" stikala, ki bi v primeru potrebe onemogočil že nameščene programe. Jobs trdi, da naj bi...

54 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Toksični prenosniki

Slo-Tech - Neodvisen Danski laboratorij je testiral prenosnike petih najbolj znanih svetovnih podjetij in v njih iskal toksične snovi. Rezultati so presenetljivi. "Najboljše" sta se odrezala HP in Apple, v katerih so našli najvišjo vsebnost toksičnih snovi, iskali pa so vse od nedolžnega PVC-ja, do BFR-jev. V HP-jevih prenosnikih so našli tudi decaBDE - snov, ki preprečuje gorenje - za katero HP trdi, da je ne uporablja več že nekaj let, po nekaterih navedbah pa je zelo škodljiva zdravju. Nedvomni zmagovalec pa je Apple s svojo novo serijo MacBookov. Sicer pa so že podali izjavo, da iščejo alternativne materiale.

Koliko je v resnici proizvajalcem mar za okolje in uporabnike(posebej "green-usmerjeni" Apple)? Odgovor je na dlani.

Izvorna novica

14 komentarjev

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev