»

SSD diski uničujejo digitalne dokaze

news.techworld.com - Kot je znano, je s posebno programsko opremo mogoče obnoviti izbrisano vsebino (datoteke) na trdih diskih. To velja za datoteke, ki so bile zgolj izbrisane, ne pa tudi prepisane (tim. varno brisanje). To dejstvo seveda s pridom izkoriščajo tudi digitalni forenziki, ki v okviru preiskave trdih diskov lahko obnovijo že izbrisane podatke.

A kot kaže, se to s prihodom SSD diskov radikalno spreminja. Graeme B. Bell in Richard Boddington iz avstralske Murdoch University sta namreč ugotovila, da SSD diski, ki podpirajo funkcijo TRIM izbrisane podatke nepovratno uničijo.

Njuni testi so pokazali, da SSD diski ob tim. hitrem formatiranju (tim. quick format) podatke uničijo v samo treh minutah. Proces uničevanja podatkov pa poteka tudi v primeru, ko je bil disk priključen na blokator pisanja (tim. write blocker, posebna naprava, ki fizično preprečuje kakršnokoli pisanje podatkov na disk).

V primeru, da disk ni bil priključen na blokator pisanja, je bilo po treh minutah mogoče obnoviti samo...

61 komentarjev

Seagate pripravlja SSDje, najtanjše diske za prenosnike

vir: engadget
engadget - Za prednovoletni čas je običajno, da proizvajalci pripravijo čim več novosti in tako zaradi obdarovanja dvignejo svojo prodajo, kar pomeni dodaten zaslužek. Ta logika se je nekoliko izognila Seagateu, ki je predstavil dve novosti, a bosta zaenkrat obe nedosegljivi za končne kupce. Končno so začeli izdelovati pogone SSD, še tanjše prenosnike pa bodo omogočili s tanjšimi 2,5 palčnimi, mehanskimi trdimi diski, ki v višino merijo zgolj 7 mm. Diski, del serije Momentus Thin, bodo uradno predstavljeni na januarskem lasvegaškem CES, ter takoj po njem tudi naprodaj. Višina zgolj 7 mm je skoraj 30% nižja od običajnih, 9,5 mm diskov, ki jih je mogoče vgraditi v prenosnike oz. skoraj 50% nižja od 12,5 mm visokih diskov, ki so tudi del 2,5 palčnega...

0 komentarjev

Transcend predstavil pomnilniške module s senzorji temperature

Novi moduli

vir: Tweak Town
Tweak Town - Transcend je te dni predstavil novo serijo pomnilniških modulov DDR3 ECC DIMM in Registered DIMM s hitrostma 1333 MHz in 1066 MHz, ki so opremljeni s senzorji temperature. Ti naj bi povečali zanesljivost, učinkovitost in splošno stabilnost sistema, s čimer naj bi bila optimalna izbira za strežnike in zahtevne delovne postaje, so zapisali. Logika je preprosta. Matična plošča bo imela ves čas podatke o temperaturi posameznih modulov, tako da bo lahko ustrezno prilagajala obremenjenost posameznega. Na papirju uporabna ideja, ali in kako bo zaživela v praksi, pa bomo videli. Medtem pa X-Bit Labs povzema rezultate raziskave podjetja DRAMeXchang, ki...

7 komentarjev

Intel in Hitachi skupaj na SSD-trg

EETimes - Intel in Hitachi sta objavila, da bosta začela sodelovati pri razvoju nove linije SSD-jev za strežnike in delovne postaje, ki bodo uporabljali SAS (Serial Attached SCSI) in FC (Fibre Channel). Za to se se odločili, ker je trg na tem področju manj nasičen kot na področju SATA SSD-jev, kjer moči meri že kar nekaj proizvajalcev (med drugim tudi Intel). Intel bo svoje znanje izkoristil pri izdelavi diskov in flash čipov ter tehnologijo krmilnikov SATA, Hitachi pa bo pod svojim imenom nove diske tržil, izdelal SAS in FC-vmesnike in Intelu pomagal načrtovati krmilnike.

Novi izdelki bodo namenjeni sistemom, ki zahtevajo visok IOPS nad 50.000 pri naključnem branju, medtem ko Intelovi trenutni SATA-diski zmorejo 35.000 IOPS pri pisanju in 3.300 pri branju. Uporabljali bodo enonivojske celice flash čipov (NAND SLC), na voljo pa bodo v velikostih od 50 do 700 GB. Prve primerke lahko OEM-proizvajalci pričakujejo konec leta 2009, masovno prodajo pa leta 2010.

15 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev

Western Digital razmišlja o SSD

The Register - Podpredsednik za trženje iz Western Digitala, Richard Rutledge, je dejal, da je premišljujejo tudi o ponudbi SSD in flash diskov. Kot se je sam izrazil, obstaja vrsta platform in izdelkov, kjer niso prisotni. Vedo pa, da trg obstaja in da lahko nanje vstopijo, ko bo priložnost prava. Trenutno sta zanimiva dva segmenta SSD-diskov.

V nižjem gre za diske, ki stanejo manj kot 30 dolarjev in se uporabljajo v prenosnih napravah, npr. telefonih, fotoaparatih in tudi nekaterih prenosnih računalnikih. WD razume ta del trga, potrebne tehnologije in resno razmišlja o vstopu nanj, z čimer bi postal konkurenca Sillicon Motionu in Intelu. Priložnost vidijo tudi v novem križancu med telefoni in netbooki s platformo Linux/ARM z imenom smartbook. Bil bi cenejši od prenosnikov, a imel večji zaslon in boljše tipkovnice od smartphonov. Tu bi prišli poceni SSD-ji zelo prav.

Drugi segment pa zajema dražje enote, ki stanejo več kot dvesto dolarjev. Tu so glavni igralci STEC, Intel in Samsung, ki...

18 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

Sandisk obljublja stokrat hitrejše diske

The Register - Medtem ko še vedno čakamo na večji razmah in posledično nižje cene diskov s tehnologijo SSD, od katerih se nadejamo višjih hitrosti prenosov in predvsem nižjih dostopnih časov, manj gretja, tišjega delovanja in manj okvar spričo odsotnosti vrtečih se delov, pa razvijalci ne počivajo. Na konferenci WinHEC, ki te dni poteka v Los Angelesu, je proizvajalec Sandisk razkril novo tehnologijo z imenom Flash File System. FFS obljublja do 100-krat višje hitrosti pri naključnem branju od danes dosegljivih. Novost bo tudi način zapisovanja, saj fizična lokacija ne bo več sklopljena z logično lokacijo, z čimer bo sistem lahko najučinkoviteje zapisal podatke ne glede na mapo, kamor shranjujemo. Drugi trik bo zmožnost NAND-kanalov, da se obnašajo neodvisno drug od drugega, tretji pa prilagajanje uporabniku, saj bo sistem sam zaznal uporabniške navade in primerno optimiziral zapis za najhitrejši povprečni dostop.

Predstavili pa so še en sistem, in sicer VirtualRPM Metrics. Ta bo omogočal...

25 komentarjev

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

Prihajajo poceni SSD diski

Daily Tech - Letos imamo priložnost spremljati boj proizvajalcev na povsem novem trgu železnine: poceni lahki prenosniki. Nekaj produktov je že na trgu, glavne izdelke, ki bodo znižali ceno obstoječim in silili konkurenčna podjetja k novim in boljšim rešitvam za enako vsoto denarja, pa pričakujemo zgodaj v jeseni.

V teh dneh pa lahko občudujemo morda še večji boj. Gre za napovedi poceni SS diskov, ki jih naša skupnost že pozna.

Množico naprednih uporabnikov je na začetku meseca presenetil vsem dobro znani proizvajalec pomnilniških modulov, OCZ, ki je napovedal novo serijo SSD v velikostih 32 (145...

97 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Super Talent 16 GB SSD

AnandTech - O solid state pogonih, ki za pomnjenje namesto vrtečih se magnetnih plošč uporabljajo leni nikamornegrem pomnilnik, se besediči že nekaj časa, v praksi pa smo videli bolj malo dejanskih izdelkov. Zadnje čase kapljajo na trg prenosni računalniki z omenjenimi pomnilnimi napravami, medtem ko se bodo na področje namiznih računalnikov očitno prebile še kasneje.Enega od prvih tovrstnih testnih primerkov iz podjetja Super Talent so dobili na test fantje pri AnandTechu, obnesel pa se je povsem po pričakovanjih. 16-gigabajten pogon je s svojim superiornim dostopnim časom najhitrejše verzije običajnih trdih diskov prehitel v testih, kjer je dosti...

16 komentarjev

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Samsungov disk v trdnem stanju

Samsung - Samsung, ki je znan predvsem kot izdelovalec širokega spektra elektronskih naprav in je tudi največji svetovni proizvajalec spomina flash, je objavil, da so razvili prvi tako imenovani disk v trdnem stanju (Solid state disk, SSD), temelječ na 70 nm NAND flash tehnologiji.


SDD odlikuje nizka poraba energije in majhna teža, zato bo še posebej uporaben v vseh oblikah prenosnih naprav (prenosnih računalnikih, dlančnikih, tabličnih računalnikih), vendar pa ima v primerjavi s klasičnimi trdimi diski še vedno precej nizko kapaciteto -- do 16 GB.

Če oba nosilca podatkov primerjamo še v drugih kategorijah, lahko vidimo, da poraba SDD...

29 komentarjev

IBM DeskStar 180GXP

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si ogledali nov trdi disk podjetja IBM. Disk je del serije DeskStar in premore kapacitete od 60GB pa do 180GB. Ena plošča ima kapaciteto 60GB, sukajo pa se pri 7200 obratih. 120GB in pa 180GB različica imata po 8MB predpomnilnika, medtem ko ga imajo ostale le po 2MB. Vsi delujejo v ATA 100 vodilu. Kljub temu, da so specifikacije zelo podobne tistim od Western Digitala še vedno 180GB IBM zaostaja za 120GB WDjem. Tudi močnejše hlajenje potrebujemo pri takem IBM-u. Test.



O tem je pisal tudi Foto_ - hvala!

1 komentar