»

Zaradi nemirov preložena predstavitev Androida 11

Slo-Tech - “Nestrpno čakamo, da vam bi lahko povedali kaj več o Androidu 11, a zdaj ni pravi trenutek za slovesnosti," so glede predstavitve beta različice prenovljene platforme, ki bi se morala odviti prihajajočo sredo, na Twitterju zapisali predstavniki Googla. Čeprav niso bili konkretni, je odpoved zagotovo povezana z nemiri, ki so zajeli širše območje San Francisca, denimo mesti Oakland in San Jose, kjer so nastanjeni številni Googlovi zaposleni. Nov datum dogodka za zdaj ni znan.

Smrt Georga Floyda, temnopoltega osumljenca, ki je umrl med policijskim prijetjem, bo, kot se zdi, imela precejšnje družbene posledice. Odpovedi dogodkov so pri tem seveda zanemarljive, oči svetovne javnosti pa so uprte v vojno med predsednikom Donaldom Trumpom in družbenimi omrežji. Trump jo je namreč minuli teden nadgradil z izvršno odredbo, ki bo spletnim podjetjem - če bo seveda preživela politične in strokovne varovalke ameriškega sistema - močno povečala polje odgovornosti za objavljene vsebine.

V...

10 komentarjev

Zvezno sodišče ZDA: pregledovanje elektronskih naprav na mejah je neustavno

vir: Flickr

vir: Ars Technica
Ars Technica - Enajsterica potnikov, med njimi deset državljanov ZDA, je s pomočjo organizacije American Civil Liberties Union (ACLU) izbojevala pomembno zmago na bostonskem zveznem sodišču. Potem, ko so jim mejni agenti preiskali prenosnike oz. telefone so o tem leta 2017 sprožili sodni spor. Mimogrede, med tožniki sta se znašla tudi novinar in NASIN inženir, čigar telefon je bil last Jet Propulsion Laboratorija. Sodišče je zdaj odločilo, da vlada potnikom na meji nima pravice preiskovati telefonov in drugih naprav, brez da bi za kaj takega imela utemeljeni in individualizirani sum na storjeno kaznivo dejanje. Preiskave brez sodnega naloga so po mnenju sodišča kršitev četrtega amandmaja ameriške ustave, ki prebivalce ščiti prav pred neupravičenimi preiskavami in zasegi. Prav tako je sodišče odločilo, da so za take preiskave pooblaščeni zgolj uslužbenci dveh agencij, Customs and Border Protection (CBP) in Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Ni pa sodišče tožnikom ugodilo glede zahteve, da...

6 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg digitalnih podatkov

Slo-Tech - 2. oktobra je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J), ki v členu 219.a in 223.a opredeljuje postopke forenzičnega zasega podatkov v kazenskem postopku, kar je relevantno predvsem na področju tim. kiberkriminala in uporabe elektronskih naprav pri kaznivih dejanjih.

Novela je bila pripravljena zaradi odločitve Ustavnega sodišča Up-106/05 iz oktobra 2008, kjer je sodišče odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Po novem se bo preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov lahko opravilo na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve vseh uporabnikov (kar se bo uporabljalo npr. v primeru, ko bo naprava v lasti žrtve kaznivega dejanja) ali na podlagi pisne odredbe sodišča. Izjemoma je mogoča preiskava tudi z ustno odredbo, vendar le če pisne odredbe ni mogoče pravočasno pridobiti ter če...

55 komentarjev

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

Sedaj tudi uradno: v ZDA vam pri prehodu meje lahko zasežejo prenosnik ali druge naprave, ki lahko hranijo informacije v digitalni ali analogni obliki

Schneier.com - Ameriška vlada oziroma njeni dve agenciji US Customs and Border Protection ter US Immigration and Customs Enforcement sta sredi julija objavila uradno politiko glede zasegov prenosnikov na mejah. Na kratko povedano: vladni agenti vam pri prehodu meje lahko kadarkoli zasežejo prenosnik (ali drugo elektronsko ali analogno napravo), za poljubno dolgo časa, informacije, ki jih najdejo na prenosniku, pa lahko posredujejo komurkoli. Prenosnik lahko zasežejo komurkoli - državljanu ZDA ali obiskovalcu - in to tudi v primeru, da ne obstaja sum, da je imetnik prenosnika prekršil kakšen zakon.

Glede na njihovo uradno politiko zaseženi prenosnik lahko odpeljejo na katerokoli lokacijo, vladni uradniki pa lahko kopije podatkov posredujejo katerikoli drugi vladni ustanovi ali zasebni organizaciji in sicer z namenom prevajanja, dešifriranja ali zaradi drugih razlogov.

Politika zasegov pa ne velja samo za prenosnike, pač pa za vse naprave, ki so sposobne hraniti informacije in to tako v...

54 komentarjev

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev