»

Cuil, novi iskalnik

Gizmodo - Cuil (izgovorjava cool), novi internetni iskalnik, ki naj bi iskal po več kot 120 milijardah straneh, naj bi zatresel hlače velikemu Googlu. 120 milijard strani je kar trikrat več, kot jih zmore Google, vsaj tako pravi nekdanja uslužbenka Googla, Anna Patterson. Poleg nje sta od Googla prebegnila še dva uslužbenca, celoten projekt pa naj bi slonel na 33 milijonih dolarjev kapitala. Nov iskalnik zadetke poda v obliki revije, strani pa preišče bolj podrobno in s tem da bolj relevantne zadetke na iskan niz. Več.

Mnogi so že poskušali, uspelo pa ni še nikomur. Google še vedno vlada.

33 komentarjev

Google odprl kodo Protocol Buffers

Slo-Tech - Odpiranje kode očitno postaja čedalje bolj priljubljeno, kar dokazuje tudi Google, ki je pred kratkim odločil odpreti kodo svojega opisnega jezika za vmesnike, Protocol Buffers. Gre za poseben ukazni jezik, s katerim lahko opišemo vmesnike programske opreme in s katerim lahko dosežemo izmenjavo podatkov med različnimi programskimi komponentami.

Opisni jeziki za vmesnike se navadno uporabljajo za klicanje oddaljenih programskih procedur (RPC), Google pa Protocol Buffers uporablja za RPC klice in izmenjavo podatkov med različnimi sistemi in programi.

Po Googlovih navedbah je Protocol Buffers bistveno hitrejši in zmogljivejši od XML ter veliko enostavnejši od ostalih opisnih jezikov za vmesnike. Izvorna koda in dokumentacija sta že na voljo.

11 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Poezija roja

engadget - Verjetno poznate magnete v obliki črk za na hladilnik. Tudi to, da se iz njih da sestavljati besede, iz teh stavke in tako dalje, verjetno ni presunljivo dejstvo. Ampak kaj, če bi si magneti besede izmišljevali sami? Pojdimo še korak dlje, recimo, da bi se iz obstoječih postavitev učili o sintaktičnih pravilih vašega jezika in zavedali (v ohlapnem pomenu besede -- zaenkrat) drug drugega. Tako bi postala dogočasna stranice hladilnika Gorenje svet, v katerem živi roj.

Podobno je ob načrtovanju svojega izuma razmišljal Pierre Proske, le da je šel še korak dlje, dodal podrobnosti, kot je recimo brisanje spomina, in navrgel par bonbončkov (izmenjava podatkov med roji preko interneta ali lokalne mreže). Več podrobnosti bo znanih po tem, ko bo svoj projekt predstavil na Mednarodni konferenci o inteligentnih uporabniških vmesnikih konec meseca.

2 komentarja

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

News.com - Organizacija VESA preglejuje predlog novega standarda, DisplayPort poimenovan, s katerim bi naj prišli do novega priključka za povezovanje naših prikazovalnikov slike s PC-ji. Nov standard je potreben zaradi pomanjkljivosti VGA in DVI vmesnika, pa tudi zaradi poenotenja načina priklapljanja in komunikacije med napravami, ki skrbijo za očem prijazen prikaz slike.

Poglavitna pomanjkljivost trenutnih video vmesnikov je namreč pomanjkanje identifikacije naprave na drugi strani žice. Tako vaš trenutni o digitalnih pravicah ozaveščeni Windows Media Player ne ve ali imate v grafično kartico priklopljen zaslon ali pa kvalitetno snemalno napravo. Z novim standardom izmenjave podatkov med računalnikom in "zaslonom" takšnih težav ne bo več. Sliko bodo dobili samo pravoverni zasloni.

Nov priklop bi naj tako omogočal pasovno širino 10.8 gigabitov na sekundo, in precej manjše število žic, točneje - samo štiri, po katerih se bo poleg video signala lahko pretakal kvaliteten audio signal. Več...

82 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev