»

Kdor dlje sedi, prej umre

Slo-Tech - Znano je, da daljše sedenje negativno vpliva na zdravje in da moderni življenjski slog, ki od nas terja veliko ur sedenja, ni zdrav. Skupina ameriških raziskovalcev je objavila rezultate sedemletne študije skoraj osem tisoč posameznikov, ki to tezo še potrjujejo in dodajajo nekaj novih aspektov. Najpomembnejša ugotovitev je, da ni bistven le čas, ki ga dnevno presedimo, temveč tudi razporeditev. Če sedenje prekinemo vsake pol ure, s tem občutno zmanjšamo tveganja, ki jih prinaša.

V eni največjih študij doslej so opazovali 7985 Američanov, ki so bili stari 45 let ali več. Njihove sedalne navade so merili s posebnimi senzorji, ki so jih nosili vsaj štiri dni v tednu. V času študije je umrlo 340 udeležencev, kar je že dovolj, da lahko postavijo...

35 komentarjev

Študija: potrpljenje je božja mast

Slo-Tech - Med longitudinalnimi študijami otrok je najbolj znana Termanova študija nadarjenih otrok, ki se je začela leta 1921 in poteka še danes. V njo je vključil 1444 najbolj inteligentnih otrok iz Kalifornije, rojenih med leti 1900 in 1925, in jih spremljal skozi celotno življenje. Po smrti Lewisa Termana so njegovo študijo nadaljevali sodelavci, zaključila pa se bo s smrtjo ali izstopom zadnjega sodelujočega.

Čeprav kritiki Termanovi študiji oporekajo objektivnost, saj je aktivno sodeloval v življenju preiskovanih ljudi, je to edina temeljita in večdesetletna študija vpliva nadarjenosti na dosežke v življenju. Terman je odkril, da mit o nedružabnosti in samotarskosti nadpovprečno inteligentnih ne drži. V povprečju so bili nadpovprečno sposobni ljudje tudi v življenju nadpovprečno uspešni. Imeli so dobre službe, bogato družabno življenje, nič več problemov...

35 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Internet niti ni tako nevaren

Slashdot - Če je doslej prevladovalo mnenje, da je internet temačen kraj, kjer na otroke preži stotine nevarnosti, od teh še največ spolnih iztirjencev, postavlja raziskava ameriških tožilcev to trditev na laž. Devetinštirideset ameriških državnih tožilcev je preiskovalo strani za tvorjenje socialnih omrežij (Facebook, MySpace ipd.) in ugotovilo, da internet funkcionira zelo podobno kot vsakdanje življenje. Res je, tudi iztirjenci so prisotni na njem, vendar pa to ni glavna nevarnost, ki bi prežala na otroke. Večina udeležencev je, tako pravijo, dobrih ljudi z dobrimi nameni, najpogostejše težave, ki pestijo mlade, pa so tako kot v resničnosti maltretiranje s strani sovrstnikov. Klik!

4 komentarji

Slovenskim otrokom in mladostnikom na spletu primanjkuje pozitivnih vsebin

V Sloveniji bo treba za popolnejšo primerljivost z drugimi državami počakati še na rezultate prihajajoče raziskave.

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V Sloveniji je osveščanju otrok o varni rabi interneta namenjene dovolj pozornosti, premalo pa je na spletu takšnih pozitivnih in varnih vsebin, ki bi otroke in mladostnike dejansko zanimale. To je pokazala raziskava, ki jo za Slovenijo vodi dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, vodja projekta EU Kids Online pri nas.

Obsežna raziskava pod okriljem Evropske unije, ki sicer zajema 21 evropskih držav nam prinaša paleto zanimivih informacij. Za vse evropske države je tako značilno, da uporaba interneta pri otrocih in mladostnikih narašča z njihovo starostjo vse do sredine dvajsetih let, kjer doseže vrhunec. Čeprav velja prepričanje, da otroci več uporabljajo internet kot starši, rezultati kažejo, da to zares velja le za otroke in mladostnike od 12-17 let, mlajši od 11 let pa internet uporabljajo manj.
Glede na izsledke lahko online tveganja med otroki in mladostniki v...

26 komentarjev

Ko otroke zaskrbi, kaj starši počno na internetu

Slashdot - Študije otrok in madostnikov ter možnih tveganj (glej tukaj) s katerimi se srečujejo pri uporabi omrežnega sveta (internet, mobilni telefoni itd.), običajno obravnavajo tveganja z vidika odraslih - staršev, učiteljev, raziskovalcev in ostale strokovne javnosti. Izsledki raziskav običajno kažejo, da se otroci in mladostniki prepogosto srečujejo z neznanci, nepremišljeno objavljajo svoje osebne podatke, razkazujejo fotografije, zapadejo v različne online odvisnosti. Vse te pasti interneta poskušamo nato v svetu odraslih regulirati in omejiti, predvsem z "prevzgojo" otrok in mladostnikov.

Nedavna študija na Švedskem pa kaže na problem, ki ga je odrasli svet gladko pozabil, izpustil in zanemaril. Poročilo švedske nevladne organizacije Children's Rights in Society priča o zaskrbljenosti otrok nad tem kako starši uporabljajo internet in kakšne posledice ima to za njih. Več kot sto otrok je že iskalo pomoč pri omenjeni organizaciji.

Očetje se po pričevanjih otrok najpogosteje zatekajo...

51 komentarjev

Raziskava o spletnih pedofilih ovrgla številne mite

Slo-Tech - V publikaciji American Psychologist je pred kratkim izšel članek raziskovalne skupine CCRC (Crimes Against Children Research Center), ki priljubljene domneve o »internetnih plenilcih« postavlja pod vprašaj.

Splošna predstava, da spolni prestopniki na svetovnem spletu mladostnike nagovarjajo tako, da se predstavljajo kot njihovi vrstniki in jih na ta način zvabijo na srečanja ter jih zlorabijo, glede na rezultate raziskave ni pravilna.

Dogajanje je, kot trdijo raziskovalci, ravno obratno. Največ pedofilov se osredotoča na najstnike, ki jih zvabijo v seksualna razmerja. Vzamejo si čas, da razvijejo zaupljiv odnos, ki ga najstniki in najstnice dojemajo kot romanco ali celo spolno avanturo ter se v večini zavedajo, da se pogovarjajo z odraslo osebo. Mladostniki, ki so za takšno početje najbolj dojemljivi, imajo ponavadi za seboj preteklost, v kateri so se dogajale zlorabe in nasilje v družini – poleg tega pa so nagnjeni k tveganim dejavnostim, kot na primer on-line pogovarjanju o...

18 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi...

33 komentarjev