»

Freenode sovražno prevzet, del osebja ustanovil libera.chat

Slo-Tech - Freenode, IRC omrežje za komunikacijo na temo odprtokodnih projektov, včasih tudi znano pod imenom Open Projects Network, je po izjavah dela osebja doživelo sovražni prevzem. Korejski podjetnik Andrew Lee, lastnik podjetja Freenode Limited, ki sicer nima nobene zveze s samim omrežjem, se je s pomočjo ene od vodij dokopal do lastništva freenodovih domen. Kar se po njegovem mnenju razteza tudi na lastništvo freenode skupnosti in pripadajočega omrežja, zato je pred časom kot administratorje začel zaposlovati svoje ljudi.

Dosedanje osebje poudarja, da Freenode Limited nima nobene zveze z delovanjem freenoda. Ni lastnik nobenega strežnika, niti ne plačuje osebja, niti ni prispeval sredstev za infrastrukturo omrežja, niti nima z nikomer sklenjene nobene pogodbe. Administratorji freenoda so sicer prostovoljci, strežniško opremo zagotavljajo zunanji podporniki.

Andrew Lee trdi nasprotno, po njegovem mnenju mu kot lastniku Freenode Limited pripada dostop do strežnikov, prav tako je po...

24 komentarjev

Google predstavil telefona Pixel 5 in Pixel 4a 5G, pametne zvočnike Nest Audio in novi Chromecast

Google Pixel 5

The Verge - Google se s petim Pixlom odreka konkuriranju v najdražjem razredu in ponuja malo bolj dosegljiv telefon, ki mu ob bok postavlja še presenetljivo zmogljivega Pixla 4a v različici 5G. Nasledniki pametnih zvočnikov Google Home so Nest Audio, medtem ko se Android TV odslej spet imenuje Google TV in je zapakiran v prenovljen Chromecast, z daljincem.

Googlov jesenski predstavitveni dogodek (krajši video povzetek) je postregel s precej klasičnimi točkami programa, so pa presenetile nekatere podrobnosti. Težko pričakovani telefon Pixel 5 tako ne naskakuje tehnološkega prestola, za katerega se pretepajo Samsung, Apple in Huawei. Poslavlja se veliko novitet iz predhodnika, kot je slabo izkoriščeno ukazovanje z mahanjem (Soli) in hroščato odklepanje z obrazom. V zameno skušajo z v Evropi približno 650 evrov drago napravo ponuditi bolj uravnotežen telefon, ponudbo v tej smeri pa še okrepi drugi predstavljeni član družine - Pixel 4a 5G za slabih 500 eur, ki je v bistvu precej zmogljivejši od...

23 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Javna debata: ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji?

Kiberpipa - Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) iz Slovenije se bo v petek, 12. novembra, ob 17.30 v prostorih Kiberpipe udeležila foruma na temo Ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji? s Christianom Engströmom (Zeleni-EFA/Piratska stranka) iz Švedske, ki se bo razpravi pridružil preko neposrednega prenosa iz Švedske.



Razpravi se lahko pridružite v prostorih Kiberpipe ali v Kibli. Debata bo tudi prenašana preko interneta.

3 komentarji

Izid KDE Software Compilation 4.4

KDE logo, vir: http://kde.org

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Čez manj kot teden dni, točneje v torek, 9.2.2010, bo izšla že naslednja različica zbirke, KDE SC 4.4. Ta prinaša nov vmesnik za majhne prenosnike ("plasma-netbook"), izboljšano namizje in programe ter vključuje nekatere že pred časom napovedane tehnologije.

Skupnost KDE se je jeseni reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Odprtokodno namizje KDE je tako postalo Zbirka programske opreme KDE ("KDE Software Compilation").

Izid KDE SC 4.4 bo v Kiberpipi na Pipinem odprtem terminu s slovensko skupnostjo KDE...

1 komentar

Oblikovanje kazala, Foodizmo in počastitev Koale

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu "Besede, imena, kazalo, ali: polavtomatsko indeksiranje za založništvo"danes (27.10.) ob 19h bomo na konkretnem primeru predstavili oblikovanje imenskega kazala in nauke, ki smo se jih naučili po poti. Ogledali si bomo, kje lahko pametna uporaba tehnologije olajša življenje uredništvu in kdaj se ji je bolje izogniti. Pa še objavili bomo odprtokodno orodje, ki naj vam bo v pomoč pri vašem naslednjem založniškem projektu, pa če je enciklopedija ali diplomska naloga.

Na Spletnih uricah bomo predstavili Foodizmo, prvi dejanski generator kuharskih receptov. Ideja je iz sestavin in začimb, ki jih ima uporabnik pri roki, generirati...

18 komentarjev

Futurama vstala od mrtvih

Futurama

Slashdot - Načeloma sicer novic o umrlih in oživelih TV-serijah ne objavljamo na prvi strani, a do Futurame imamo pač nostalgičen odnos. Starejši bralci se spomnite, da smo na stari obliki portala imeli celo avatarje po likih iz Futurame, pa tudi sicer je bilo referenc na to temo ničkoliko. Leta 2003 je bila Futurama po petih sezonah ukinjena, potem smo letos le dobili nekakšen nadomestek zanjo.

Na Comedy Central so naročili in zavrteli štiri celovečerce o Futurami, ki so jih razkosali vsakega na štiri epizode ter predvajali. Že pomladi prihodnje leto pa se vrača prava Futurama, saj je Comedy Central naročil novih 26 epizod, ki jih bo seveda podpisal Matt Groening. Kot pravi, morajo spisati le še...

37 komentarjev

Firefox 2.0 in Gecko 1.8 se poslavljata

Mozilla.org - Mozilla nas na svojih straneh obvešča, da bodo v skladu z njihovo prakso o podpiranju starih različic pol leta po izidu nove vse podverzije Firefoxa 2 in pogon Gecko 1.8 podprti le še do sredine decembra, potem pa bo čas, da počasi prestopimo na Trojko. To pomeni, da bodo nehali izdajati popravke za varnostne pomanjkljivosti in stabilnost, kar bo vplivalo tudi na vse ostale na Gecku 1.8 temelječe projekte, denimo Thunderbird 2, Sea Monkey 1.1, Camino 1.5 in druge. Situacija je nekoliko neprijetna, saj npr. njihova naslednika Thunderbird 3 in Sea Monkey 2 sploh še nista izšla.

11 komentarjev

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

Firefox 3: Download Day 2008!

Download Day 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Gotovo ste se večkrat potiho ali naglas vprašali, kdaj bo izšla nova različica brskalnika Firefox - 3? Mozillin razvojni center je pred kratkim objavil uradni datum - torek, 17. junij 2008 (torej danes), ki se po lokalnem času pri nas prične ob 19. uri. Pridružite se nam in skupaj postavimo svetovni rekord za največkrat naloženo programsko opremo v 24 urah! Več na spletni strani http://www.spreadfirefox.com/worldrecord

Čez teden dni, 24. junija, pa vas ponovno vabimo, da se nam pridružite v Kiberpipi na Firefox 3 Release Event 2008, celodnevnem dogodku ob splavitvi spletnega brskalnika Firefox 3 s predavanji, druženjem in nepozabno zabavo. Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite tukaj. Več informacij dobite na http://www.kiberpipa.org/firefox

283 komentarjev

Firefox 3 Release Party 2008 v Kiberpipi

Firefox 3 Release Party 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Izid nove različice najbolj popoularnega odprtkokodnega spletnega brskalnika Firefox 3 se naglo bliža in ob tej priložnosti Kiberpipa in Društvo študentov informatike pripravljata veliko zabavo!

Na programu pa ne bo "le" zabava, temveč se bo marsikaj dogajalo že pred tem. Dogodek bo potekal v torek, 24. junija 2008, v Kiberpipi. Ob 11. uri se prične z novinarsko konferenco, od 15. ure dalje poskrbljeno za niz zanimivih predavanj, tako z gosti z Mozille (zagotovo med drugim ne smete zamuditi keynote-a Tristana Nitota, predsednika Mozilla Europe) kot drugimi. Vrhunec dneva bo seveda zabava od 21. ure dalje, kjer bo čas za sprostitev in klepet ob ritmih DJa. Poskrbljeno bo za obilico pijače in jedače, seveda ne bo manjkalo priložnosti za druženje, mreženje in spoznavanje.

Vse novosti o dogajanju in...

36 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

Microsoft dogodek Študent je car

Microsoft - V četrtek, 23. 11. 2006, in torek, 28. 11. 2006, Microsoft Slovenija organizira dogodek "Študent je car", ki se bo odvijal na FERI-ju v Mariboru ter FRI-ju v Ljubljani.

Maribor, 23. 11. 2006 ob 16.15, FERI – predavalnica Borut Pečenko
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45 Microsoft .NET Framework 3.0. Storitve in delovni tokovi – Matevž Gačnik, Gama System
od 19.45 Družabni dogodek ob picah in pijači ter preizkušanju Viste in Officea 2007

Ljubljana, 28. 11. 2006 ob 16.15, FRI – predavalnica P1
16.15 – 17.00 Microsoft aktivnosti in priložnosti za študente – Matej Markelj, Microsoft
17.00 – 17.45 Windows Vista – Andrej Budja, Microsoft
17.45 – 18.15 Odmor
18.15 – 19.00 Pripomočki za Stransko vrstico v Windows Visti – Dušan Zupančič, Cetis
19.00 – 19.45...

17 komentarjev

Monitorjev računalniški muzej na gostovanju

Slo-Tech - Muzej starih računalnikov in druge računalniške opreme, ki so jo pri reviji Monitor zbirali dolga leta, prihaja na gostovanje v Kiberpipo. V petek, 24. februarja, ste ob osmih zvečer vabljeni v Kiberpipo, Kersnikova 6, kjer bo razstaviljenih nekaj zanimivih primerkov.

Med drugim si boste lahko ogledali Apple II, eno prvih pravih tipkovnic za Spectrum (Ines), Iskrinega Partnerja, nekaj približkov prenosnih računalnikov (IBM 5100 portable, Olivetti M10), nekaj terminalov (Robotron A5120, Kopa video terminal), enega prvih resnih kalkulatorjev (Hewlett-Packard 85), pa tudi že skoraj zaresnega Macintosha model SE/30.

Na siliki: Kopa

19 komentarjev

Na Firefox 1.0!

Slo-Tech - V torek, 9. novembra, izide Firefox 1.0. Ta izjemen dogodek bomo počastili z zabavo v okviru Pipinega odprtega termina v Kiberpipi na Kersnikovi 6. Ob 19.00 bomo najprej poslušali predavanje o namestitvi usmerjevalnika v Debian Linuxu, ob 20.00 pa se začne Firefoxova zabava.

Prisotni bodo podporniki Firefoxa in drugih odprtokodnih projektov, tako da nam ob kramljanju o razširjanju Firefoxa v Sloveniji ne bo dolgčas. Zabavali se bomo ob čaju in mandarinah, pripravljamo pa tudi posebno polnitev vina ob izidu Firefoxa 1.0. Prijavite se!

Na zdravje v Kiberpipi!

54 komentarjev

Opozorilo!

Jaz - O tem je sicer že bilo precej govora v Forumu, toda če je slučajno kdo spregledal: danes ob 21.40 bodo na TV SLO2 zavrteli eno izmed največjih anime mojstrovin, Ghost in the Shell. Stvarco se vam res izplača pogledati, če ste že preobjeti klasičnega hollywoodskega futra in bi si radi ogledali vrhunske produkte drugačne kulture. Anime freaki tega tako ali tako ne bi zamudili za nič na svetu, ogled pa priporočam tudi tistim, ki se vam anime ne zdi nič posebnega. Po GiTSu boste zagotovo spremenili mnenje !
Torej, danes ob 21.40 vsi preklopite na TV SLO2, se prijetno namestite in pripravite na neverjetno doživetje!

Popravek: zadeva je ob 22.00 .

19 komentarjev