»

Težavni 27-palčni iMaci

TG Daily - Z zadnjo posodobitvijo na novo predstavljeni 27-palčni Applovi iMaci so nadvse težaven otrok. Izmed iMacov imajo edini možnost uporabe štirijedrnih procesorjev iz Intelove družine Core i7 in i5, kar je bil morda tudi eden izmed problemov. Prve serije so namreč k strankam prišle mrtve, saj se računalniki enostavno niso zagnali. Pogosto je bil sprva počen tudi zaslon, najpogosteje v spodnjem levem kotu. Sledile so dodatne težave, zasloni so sprva utripali, zdaj pa po internetu krožijo poročila, da imajo nekateri primerki 27-palčnih lepotcev nekoliko rumen odtenek slike.
Glede na uradni, interni dokument, ki ga je izdal Apple prodajalcem, le-tem svetujejo, naj strankam povejo, da je nekaj razlik v barvi zaslona popolnoma normalno ter da ti ni razlog za garancijski zahtevek. Podatke teh istih strank naj bi predali Applu, ki jih bo kontaktiral in v nekaj tednih uredil zamenjavo LCD panela (čeprav ni razlog za garancijski zahtevek). Da so težave resne kaže tudi poročilo HardMaca, kjer...

34 komentarjev

Intel z novim označevanjem procesorjev

X-Bit Labs - Intel je potihoma uvedel nov način označevanja procesorjev, ki naj bi neukim uporabnikom povedal več kot na primer I7-940. Zato so se odločili uporabiti način, ki ga poznamo že iz hotelov in apartmajev - z zvezdicami. Vsak procesor ima med eno in petimi zvezdicami, odvisno od funkcij, števila jeder, hitrosti, količine predpomnilnika in drugih karakteristik. Točno razvrstitev si lahko ogledate na njihovih straneh. Nekoliko bolje podkovanim kupcev kaj prida ne bo pomagala, saj s štirimi zvezdicami najdemo dvojedrne Intel Core 2 Duo E8000, medtem ko imajo štirijedrni Intel Core 2 Quad Q8000 zgolj tri. Prav tako so med najbolje označenimi (pet zvezdic) ultra varčni procesorji za prenosnike, kot je Intel Core 2 Duo SU9000, ki s svojo hitrostjo ne blestijo ravno. Kaj točno hoče Intel s tem doseči in poenostaviti, ni najbolj jasno.

29 komentarjev

Novosti iz tovarne jabolk

Novi Mac Mini

vir: engadget
engadget - Apple je danes najavil nekaj posodobitev svojih izdelkov. Tako je posodobil svoje usmerjevalnike, računalnike Mac Mini, Mac Pro in iMac.

Airport Extreme brezžični usmerjevalnik je tako dobil možnost hkratnega delovanja na 2.4 in 5GHz frekvenci, hkratne povezave do 50 uporabnikov in možnost drugačnih brezžičnih nastavitev za goste. Usmerjevalnik je lahko vaš že za dobrih 179 dolarjev. Več informaciji v izvorni novici.

Naslednja novost je malček Mac Mini. Oba nova modela imata sedaj 2.0GHz Core 2 Duo procesor, Nvidia Geforce 9400M grafično kartico in 5 USB priključkov (prejšnji Miniji so imeli le 4). Za ceno 600 dolarjev boste dobili 1GB RAMa ter 120GB disk, za 800 dolarjev pa 2GB RAMa in 320GB disk. Oba modela sta po novem opremljena z DisplayPort (prej DVI), prav tako pa imata tudi 8x SuperDrive optično enoto. Več informacij...

72 komentarjev

Applov tablični multipraktik jeseni?

Slashdot - Govorice o Applovih prihajajočih izdelkih se sicer hitro porajajo in tudi odhajajo, a če gre verjeti TechCrunchu, so jim trije neodvisni viri blizu Appla potrdili, da Apple razvija iPod z večjim zaslonom - Tablet PC. Novinci s sedem- do devetpalčnimi zasloni naj bi javnost dosegli jeseni letos, medtem ko naj bi se Apple že dogovarjal z azijskimi OEM-i o masovni proizvodnji. Z večjimi tabličnimi računalniki naj bi bil Apple eksperimentiral že več let, a se nekako niso mogli otresti strahu, da javnosti končni izdelek ne bo všeč. Spremembo bojda prinaša App Store, kjer je na tone programov, ki bodo kot nalašč za večje zaslone. Novi izdelek naj bi tako imel Apple OS X, brezžični dostop do iTunes za glasbo in filme, podporo 3G za povezavo z iPhonom in dostop do App Store, uporaben pa bo za vse razen telefoniranja. O ceni za zdaj le špekulacija od 600 do 700 dolarjev.

19 komentarjev

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Appli opazno cenejši

Gizmodo - The Inquirer je odkril, da Best Buy ponuja Applove prenosnike za 100 do 150 dolarjev ceneje, kot so priporočene maloprodajne cene. Podobne trike je Best Buy že izvedel z drugimi izdelki, a po drugi strani je Apple znan po tem, da nikoli ne prodaja pod priporočeno prodajno ceno. Ali to pomeni, da tudi Apple pripravlja svoje uradno znižanje, nam ni uspelo izvedeti, govori pa se že tako. Prav tako komentarji na strani kažejo, da ne gre za potegavščino. Seveda, logično bi bilo, da poskušajo rešiti svojo božično prodajno sezono. Kot vedno: vse skupaj velja le za ZDA.

37 komentarjev

Apple osvežil iMace

vir: engadget
engadget - Apple je danes nekoliko osvežil svojo linijo iMac-ov - sama osvežitev je sicer malenkostna, saj so le nekoliko posodobili procesorje in ostale komponente, večina stvari pa ostaja istih.

Vstopni 20" modeli so tako dobili Intel Core 2 Duo Penryn procesorje z 2.4 GHz (prej 2.0 GHz), še vedno pa imajo 1 GB pomnilnika, 250 GB disk in ATI Radeon HD2400 XT grafične kartice. Malenkost boljši modeli imajo sedaj Intel Core 2 Duo 2.6 GHz procesorje (prej 2.4 GHz) z enakimi ostalimi specifikacijami (1 GB pomnilnika, 320 GB diskom in ATI Radeon HD2600 PRO grafičnimi karticami).



Tudi 24" modeli so doživeli malenkostne prenove - vstopni 24" modeli imajo sedaj 2.8 GHz Intel Core 2 Duo procesorje z enakimi ostalimi komponentami (1 GB pomnilnika,...

25 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

GeForce 8800 GS: slike in specifikacije

ComputerBase - Nvidia kani za OEM trg izdati novo grafično kartico z imenom 8800 GS. Jedro ostaja enako kot pri večjih bratrancih, torej G92. Različica GS se bo od GT in GTS razlikovala po nižjem taktu delovanja jedra in pomnilnika (natančne specifikacije si oglejte tukaj, predvsem pa bo ožja pomnilniška širina, ki bo ne prav zavidljivih 192 bitna (384 MB).



Na spletu so se pojavili že prvi, neuradni testi, ki kažejo, da kartica doseže 16,6k točk v 3DM2k5 in 9.5k točk v 3DM2k6, kar predstavlja približno nivo stare 8800 GTS (G80).

Kdaj naj bi bila kartica na voljo, zaenkrat še ni znano, ena pa naj bi se gibala okrog 149-179 dolarjev. Kartica najbrž ne bo prav dolgega veka, ker naj bi jo v tem segmentu nasledil 9600 GT.

28 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

HIS Radeon HD 2600 Pro z GDDR3

Fudzilla - HIS je najavil grafično kartico Radeon HD 2600 Pro, ki ima za razliko od običajnih različic namesto DDR2 GDDR3 pomnilnik. Le ta tiktaka pri frekvenci 700 MHz, frekvenca jedra grafične kartice pa znaša 600 MHz. Kupcem bosta na voljo dve različici, in sicer s 512 MB in s 256 MB 128-bitnega pomnilnika, ni pa še znano kdaj se bodo omenjene kartice pojavile na policah trgovin in koliko bo potrebno odšteti za njih. Več o tem na Fudzilli.

14 komentarjev

VIA in FireWire

X-Bit Labs - FireWire je definitivno ena izmed bolj obetavnih tehnologij za medsebojno povezovanje in prenos podatkov, toda kljub starosti se nekako ni prijela na širšem področju računalništva. Mogoče je sedaj pravi čas za spremembe, saj je VIA na predstavitev svojega VIA Fire II krmilniškega čipa povabila veliko število raznih proizvajalcev (menda kar okoli 30). 7. februarja v Taipeiju bodo proizvajalci lahko testirali kompatibilnost svojih komponent z novim VIAinim krmilniškim čipom, in če bo vse v redu, bo VIA začela masovno proizvodnjo in prodajo (po verjetno zelo nizki ceni) proizvajalcem matičnih plošč. Torej, vse kaže na to, da se FireWire standardu obetajo boljši časi... vprašanje je samo, kako se bo kosal z novim USB 2.0 standardom, ki bo prav tako kaj kmalu treščil na računalniški trg.

0 komentarjev