»

Mednarodna vesoljska postaja po 17 letih dobiva nove tiskalnike

Slo-Tech - Nobena skrivnost ni, da v vesolje večinoma letijo stare stvari. Preden lahko kakšen kos elektronike ali druge tehnične opreme naložijo na raketoplan, mora prestati strogo certificiranje, kar traja. Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) imajo vse od otvoritve leta 2000 isti model tiskalnikov, sedaj pa po 17 letih dobivajo novega. Astronavti tiskajo s tiskalnikom Epson 800 Inkjet, in sicer mesečno natisnejo okrog 1000 strani. Včasih so jih več, sedaj pa so zaradi pametnih naprav potrebe po tiskanju dokumentov manjše.

A vseeno se je NASA odločila, da je po sedemnajstih letih uporabe enakega modela čas za novega. To seveda ne pomeni, da je bil vsa ta leta v vesolji isti tiskalnik. NASA jih je imela na zalogi cel kup in ko...

24 komentarjev

Manevriranje ISS okoli vesoljski smeti

Ars Technica - Vesoljske smeti so problem, o katerem so že pisali. Odsluženi sateliti, ostanki trkov, eksplodirane rakete in tudi povsem naravni asteroidi krožijo okrog Zemlje v različnih orbitah. V orbiti približno 400 kilometrov nad površjem najdemo tudi Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato tam ostale smeti niso zaželene. Ker pa jih je vseeno nekaj, ima ISS zelo dodelan sistem za spremljanje in izogibanje.

Nevarnosti, ki jih povzročajo gneča in smeti v vesolju, niso le teoretične. Prvikrat smo to videli leta 2009, ko sta trčila delujoč satelit sistema Iridium in odsluženi ruski satelit, pri čemer sta razpadla na ogromno drobnih koščkov. Najaktualnejši primer se je zgodil pred poldrugim mesecem, ko je Ekvador izgubil svoj satelit v trčenju. Hitrosti tam zgoraj so pač...

8 komentarjev

Uspešna izstrelitev vesoljskega plovila Shenzhou-8

Izstrelitev Shenzhou-8 na raketi Long March 2F

vir: Space
Space - Danes ob 22:58 po srednjeevropskem času je bilo iz Kitajskega vesoljskega centra Jiquian na nosilni raketi CZ-2F uspešno izstreljeno vesoljsko plovilo Shenzhou 8. Gre za plovilo brez človeške posadke, katerega naloga je združitev in pristanek na Kitajski vesoljski postaji Tiangong-1, ki je bila izstreljena 29. septembra letos. V kolikor bo misija uspešna, bo Kitajska postala tretja država (po ZDA in Rusiji), ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. To znanje je ključno tako za grajenje vesoljskih postaj, kot tudi za opravljanje bolj kompleksnih vesoljskih misij na Luno ali ostala planetarna telesa.

4 komentarji

Videoposnetek obkroženja Zemlje z ISS

Slashdot - Vas je kdaj zanimalo, kako je videti Zemlja pri preletu v ISS? James Drake je pripravil zanimiv videoposnetek, ki prikazuje pogled na Zemljo, če njen del preletimo v Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Zbral je 600 javno dostopnih visokoločljivostnih fotografij in jih zlepil v odličen video ločljivosti 1080p.

Začne se nad Tihim oceanom in nadaljuje pot po zahodni ameriški obali od Kanade in ZDA proti Mehiki in naprej Južni Ameriki vse do vzhoda na Antarktiki. Na posnetku vidimo osvetljena mesta, strele, ionosfero in celo nekaj zvezd. Resnično premikanje ISS je seveda počasnejše, saj Zemljo obkroži v poldrugi uri in ne v dveh minutah, kot bi jo po tem posnetku.

26 komentarjev

Sojuz uspešno izstreljen

Izstrelitev

CNet - Včeraj ob 20.09 uri po srednjeevropskem času so s kazahstanskega izstrelišča Bajkonur izstreliti vesoljsko plovilo Sojuz. Misija Sojuz TMA-20 je v vesolje ponesla tročlansko posadko, ki bo predvidoma v petek prispela na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Posadko sestavljajo Dimitrij Kondratjev iz ruske vesoljske agencije, Paolo Nespoli iz evropske in Catherine Coleman iz ameriške.

Misija se je sicer začela z nekaj težavami že na Zemlji, saj je bilo plovilo poškodovano pri prevozu na kozmodrom 5. oktobra. Ugotovili so, da je poškodovan spustni modul, zato so ga morali zamenjati z rezervnim, ki je bil prvotno namenjen za naslednjo misijo leta 2011.

V vesolju bodo imeli kar precej...

5 komentarjev

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Slo-Tech - Kitajska je včeraj ob 12:59.57 po srednjeevropskem poletnem času z raketo Long March 3C z izstrelišča Śičang v provinci Sečuan v vesolje poslala plovilo brez posadke, ki se bo v sredo (polet traja 112 ur) utirilo v orbito okrog Lune na višini 15 km nad površjem. S plovilom Chang'e II namerava Kitajska preizkusiti tehnologije, s katerimi želijo v letu 2012 na Luni pristati brez posadke, do leta 2017 pa nameravajo tja poslati prvega taikonavta.

Chang'e II bo sprva krožil 100 kilometrov nad površjem, nato pa se bo postopoma spustil v eliptično orbito 15 km nad površjem. V visoki ločljivosti bo posnel načrtovano mesto pristanka za misijo na Luno Chang'e III, ki naj bi bila nared v dveh letih. Po šestmesečnem kroženju okrog...

35 komentarjev

Voyager 2 govori klingonščino

NASA - Voyager 2 je vesoljska sonda, ki so jo s Floride v vesolje izstrelili leta 1977. Sprva zamišljen kot nadaljevanje programa Mariner je Voyager 2 letel proti zunanjim planetom Sončevega sistema. Izkoristil je gravitacijsko energijo Urana in Neptuna ter po nekaj fantastičnih posnetkih Saturna, Urana in Neptuna odletel proti medzvezdnemu prostoru.

Podatki s senzorjev na plovilu kažejo, da je 30. avgusta 2007 na oddaljenosti 76 astronomskih enot preletel terminacijski udar (zaradi fluktuacij Sončeve aktivnosti se je to zgodilo petkrat). To je meja, kjer se sončni veter zaradi interakcije z medijem v medzvezdnem prostoru toliko upočasni, da ne potuje več z nadzvočno hitrostjo (ta znaša v tistem delu vesolja okrog 100...

33 komentarjev

Projekt Grex zaključen

Heise - Znanstveniki s Technische Universität Ilmenau s skupaj z osmimi evropskimi partnerji iz petih držav zaključili projekt Grex (po latinsko to pomeni jata), v okviru katerega so raziskovali koordinacijo in nadzor nad sodelujočimi raznovrstnimi plovili in vozili brez voznika v različnih nepredvidljivih okoljih. Zaključne preizkuse so te dni izvedli v Atlantiku pred portugalsko Sesimbro, kjer so morali dve podmornici in dva katamarana sinhrono pluti po morju in narediti obrat v obliki črke U. Ves čas so morali svoj položaj primerjati s položajem ostalih plovil, prilagajati hitrost in hkrati kompenzirati vplive morskega toka, katamarana pa še vetra. Dva tedna so tako v portugalskem morju preizkušali...

7 komentarjev

Misija Ulikses gre h koncu

Ulikses

vir: NASA
Slo-Tech - Misijo Ulikses sta NASA in Evropska vesoljska agencija začeli oktobra 1990, torej pred davnimi 18 leti. Takrat so v vesolje izstrelili orbiterja, ki je naprej švignil mimo Jupitra, nato pa ja pričel krožiti okrog Sonca z afelijem petih astronomskih enot. Z dvema iz berilijevega bakra grajenima antenama opremljeno plovilo je zbiralo podatke o izbruhih gama žarkov, o Sončevih južnem in severnem polu, kometu Hyakutake, katerega rep je slučajno preletelo leta 1996, Jupitru ter kometih McNaught-Hartley in McNaught. Življenjsko dobo misije so podaljšali štirikrat, nazadnje prav do marca 2009.

Sedaj se misija počasi dokončno zaključuje. Zadnji načrtovani kontakt s plovilom bo 30. junija 2009,...

20 komentarjev

Posnetki izbruha vulkana iz vesolja

Vulkanski izbruh

vir: Daily Mail
Slashdot - Na Kurilskim otokih, kjer sicer pogosto vre tudi v metaforičnem smislu, saj status najjužnejših otokov v tem arhipelagu kljub ruski jurisdikciji ni povsem definiran - zahtevajo jih tudi Japonci, je 12. junija po 20 letih mirovanja izbruhnil vulkan Saričeva. To samo po sebi ne bi bilo nič presenetljivega, če ne bi tedaj Mednarodna vesoljska postaja ravno preletela območje in snemala. Tako je nastalo nekaj spektakularnih posnetkov vulkanskega izbruha, ki so jih objavili v današnjem Daily Mailu in na Nasinih straneh. Klik!

11 komentarjev

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Ponoči bo deževal amonijak

Trajektorija leta

vir: MSNBC
MSNBC - Pred dobrim letom dni so ameriški astronavti z Mednarodne vesoljske postaje brcnili 91 kg težko kamero in 636 kg težek rezervoar z rezervno hladilno tekočino. NASA sicer pravi, da smetenje ni v njihovi navadi, vendar naj takrat ne bi šlo drugače. Dela sta bila dotrajana in že davno odpisana, spričo naglega približevanja leta 2010, ko bodo ukinili misije shuttle, pa na načrtovanih poletih ni več prostora za odvoz odpadkov.

Kot napovedano, bodo odpadki zadeli Zemljo po dobrem letu dni, natančneje jutri. Kamera je bila dovolj majhna, da je že zdavnaj zgorela, sedaj pa pričakujejo do petnajst kosov rezervoarja, ki naj ne bi presegli mase 18 kg in hitrosti 160 kilometrov na uro. Na posebni strani lahko spremljate natančne podatke o položaju in uri vstopa, ki trenutno kaže ponedeljek ob...

32 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus

vir: PJ Star
PJ Star - Pred dvema dnevoma je z dvomesečno zamudo končno v vesolje poletel raziskovalni laboratorij Columbus, ki ga bodo tekom svoje odprave člani Atlantis-a pritrdili na ISS. Columbus, ki je bil v izdelavi triindvajeset let in je stal dve milijardi dolarjev, predstavlja največji prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA) k mednarodni vesoljski postaji in se bo v orbiti pridružil ameriškemu modulu Destiny (Usoda), ki se v orbiti nahaja že sedem let, in japonskemu modulu Kibo (Upanje), katerega prvi polet je načrtovan za marec.



V Columbusu lahko namestijo 10 laboratorijskih modulov z znanstveno opremo ( ISPR), od katerih jih pet pripada ESI in pet NASI - ob iztrelitvi bodo...

33 komentarjev

Petdesetletnica poletov v vesolje

Ciolkovski, oče vesoljskih poletov

Slo-Tech - Danes praznujemo petdeseto obletnico dobe astronavtov in kozmonavtov, saj je na današnji dan tedanja Sovjetska zveza v vesolje izstrelila prvi umetni satelit, poimenovan Sputnik 1 (Спутник-1), kar pomeni sopotnik.

Za začetek: kje je vesolje? Na žalost nikjer na poti ne stoji noben prometni znak, tako da je potrebno poiskati neko pametno definicijo, kod se vesolje začne, če seveda nočemo za astronavte proglasti kar vse potnike v concordih. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je ameriški znanstvenik madžarskega rodu Theodore von...

21 komentarjev

Robotsko letalo

Boeing - Kot zanimivost tale novica: pri Boeingu pripravljajo preizkus bojnega letala brez posadke z oznako X-45. Stvarca je zgrajena po stealth tehnologiji, tehta 5.000 kg, ko je prazna in lahko nosi do 1.500 kg tovora. Dolga je malo manj kot deset metrov, čez krila pa meri 14 metrov. Za tiste, ki jih zadeva zanima, pa še tale povezava.

0 komentarjev

Življenje na ISS smrdi

Ananova - Čeprav ljudje ponosno zremo v prihodnost s svojo najnovejšo pridobitvijo v vesolju ki sliši na ime International Space Station (ISS ali po domače mednarodna vesoljska postaja), pa astronavti niso prav nič ponosni na razmere v postaji. Čeprav NASA strogo cenzurira razne komentarje, pa je nekaj podatkov vseeno prišlo v javnost. Čeprav je razgled iz ISS prav neverjeten, pa se astronavti pritožujejo nad drugimi stvarmi. Pravijo, da ima postaja polno otroških napak, glasno Rusko mehaniko, računalnik za poročanje napak, ki se vedno pokvari in premajhen DVD zaslon za gledanje filmov.
No ja, sicer pa postaja itak ni bila nikoli mišljena kot vesoljski hotel z nekimi blaznimi standardi .

8 komentarjev

Vrnitev vesoljske postaje Mir bo na Internetu

Ananova - Zadnjo pot vesoljske postaje Mir proti Zemlji si boste lahko ogledali v živo na Internetu. Prenašanje vesoljske postaje in njenega izgorevanja na poti v zemeljsko atmosfero si boste lahko ogledali na MirReentry.com spletni strani, predvidoma pa se bo Mir vrnil okrog 25. marca tega leta. Po pričakovanjih bo to največji nebesni pojav od leta 1908, ko je v Tunguski, Sibiriji, padel meteorit.

7 komentarjev