»

Raziskava o napadu zombijev

TG Daily - Raziskovalci s kanadskih univerz v Ottawi in Carletonu so izdelali matematični model, ki nam pove, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do infekcije z nemrtvimi oz. zombiji. Za raziskavo so se odločili zaradi popularnosti zombijev v zabavni industriji in prav tam so tudi dobili vse potrebne podatke ter zmodelirali napad zombijev, ki nastanejo zaradi epidemije biološke okužbe. Najprej so vzpostavili model, ki je raziskovalcem povedal, kdaj bi okužba dosegla ravnovesje ter kako stabilna bi bila, le-to pa so nato popravili in dodali latentnost okužbe, kjer bi bili ljudje okuženi, a okužbe ne bi razširjali.

Raziskava, brez dvoma prva takšna v zgodovini človeštva, je pokazala, da bi bila takšna okužba verjetno kriva za propad človeštva. Okužene bi lahko na hitro strpali v karanteno, v primeru zdravila pa bi lahko z nemrtvimi tudi sobivali, a za naše preživetje so najbolj gotovi hitri, agresivni ter pogosti napadi, ki bi z okužbo opravili po hitrem postopku.

Kako ubiješ nemrtve??

64 komentarjev

Premajhna raznolikost likov v igrah

TG Daily - Psiholog Dmitri Williams z Južne Kalifornijske Univerze se je odločil opraviti raziskavo likov, ki se pojavljajo v igrah in pregledati njihov spol, raso ter starost. V zadnjem letu je tako pregledal 150 naslovov vseh starostnih kategorij na devetih platformah in prišel do presenetljivih zaključkov. V igrah se najslabše godi latinskim američanom, saj jih od vseh pomembnejših akterjev le za 3 %, vsi pa igrajo zgolj stransko vlogo. Ta podatek je sploh zanimiv, če vemo, da ob igrah svoj prosti čas preživlja več otrok z latinskimi koreninami, kot belih otrok. Igranje sebi podobnega lika je za otroke nadvse pomembno, saj so po nekaterih drugih raziskavah igre lahko pomembna osnova za zanimanje za tehnična področja študija in dela. Brez sebi podobnega lika bi bili lahko otroci, na katere imajo igre v tem smislu največji vpliv, nezainteresirani za igranje iger in v prihodnosti morda tudi za tehnične poklice.

Podobno se godi tudi ženskam nasploh, saj je bilo ženskih vlog, ki jih je mogoče...

12 komentarjev

Slovenskim otrokom in mladostnikom na spletu primanjkuje pozitivnih vsebin

V Sloveniji bo treba za popolnejšo primerljivost z drugimi državami počakati še na rezultate prihajajoče raziskave.

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V Sloveniji je osveščanju otrok o varni rabi interneta namenjene dovolj pozornosti, premalo pa je na spletu takšnih pozitivnih in varnih vsebin, ki bi otroke in mladostnike dejansko zanimale. To je pokazala raziskava, ki jo za Slovenijo vodi dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, vodja projekta EU Kids Online pri nas.

Obsežna raziskava pod okriljem Evropske unije, ki sicer zajema 21 evropskih držav nam prinaša paleto zanimivih informacij. Za vse evropske države je tako značilno, da uporaba interneta pri otrocih in mladostnikih narašča z njihovo starostjo vse do sredine dvajsetih let, kjer doseže vrhunec. Čeprav velja prepričanje, da otroci več uporabljajo internet kot starši, rezultati kažejo, da to zares velja le za otroke in mladostnike od 12-17 let, mlajši od 11 let pa internet uporabljajo manj.
Glede na izsledke lahko online tveganja med otroki in mladostniki v...

26 komentarjev

Ko otroke zaskrbi, kaj starši počno na internetu

Slashdot - Študije otrok in madostnikov ter možnih tveganj (glej tukaj) s katerimi se srečujejo pri uporabi omrežnega sveta (internet, mobilni telefoni itd.), običajno obravnavajo tveganja z vidika odraslih - staršev, učiteljev, raziskovalcev in ostale strokovne javnosti. Izsledki raziskav običajno kažejo, da se otroci in mladostniki prepogosto srečujejo z neznanci, nepremišljeno objavljajo svoje osebne podatke, razkazujejo fotografije, zapadejo v različne online odvisnosti. Vse te pasti interneta poskušamo nato v svetu odraslih regulirati in omejiti, predvsem z "prevzgojo" otrok in mladostnikov.

Nedavna študija na Švedskem pa kaže na problem, ki ga je odrasli svet gladko pozabil, izpustil in zanemaril. Poročilo švedske nevladne organizacije Children's Rights in Society priča o zaskrbljenosti otrok nad tem kako starši uporabljajo internet in kakšne posledice ima to za njih. Več kot sto otrok je že iskalo pomoč pri omenjeni organizaciji.

Očetje se po pričevanjih otrok najpogosteje zatekajo...

51 komentarjev

Raziskava o spletnih pedofilih ovrgla številne mite

Slo-Tech - V publikaciji American Psychologist je pred kratkim izšel članek raziskovalne skupine CCRC (Crimes Against Children Research Center), ki priljubljene domneve o »internetnih plenilcih« postavlja pod vprašaj.

Splošna predstava, da spolni prestopniki na svetovnem spletu mladostnike nagovarjajo tako, da se predstavljajo kot njihovi vrstniki in jih na ta način zvabijo na srečanja ter jih zlorabijo, glede na rezultate raziskave ni pravilna.

Dogajanje je, kot trdijo raziskovalci, ravno obratno. Največ pedofilov se osredotoča na najstnike, ki jih zvabijo v seksualna razmerja. Vzamejo si čas, da razvijejo zaupljiv odnos, ki ga najstniki in najstnice dojemajo kot romanco ali celo spolno avanturo ter se v večini zavedajo, da se pogovarjajo z odraslo osebo. Mladostniki, ki so za takšno početje najbolj dojemljivi, imajo ponavadi za seboj preteklost, v kateri so se dogajale zlorabe in nasilje v družini – poleg tega pa so nagnjeni k tveganim dejavnostim, kot na primer on-line pogovarjanju o...

18 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Porast internetnega kriminala

The Register -

Sodeč po podatkih IFCC (Internet Fraud Complaint Center), je bilo letos čutiti močan porast kriminala prek interneta. Tako poročajo, da so letos dobili več kot 120.000 pritožb in poročil o prevarah, medtem ko so jih lani zgolj 75.000, kar predstavlja skoraj dvotretjinsko rast.

IFCC je pričel delovati maja 2000, ko sta ga ustanovila FBI in NW3C (National White Collar Crime Center) in odtlej kot neprofitna organizacija omogoča internetnim uporabnikom po svetu, da prijavljajo ves t.i. cyber kriminal. Še to, če jih boste iskali na internetu, vedite, da se je IFCC pred tednom dni preimenoval v IC3 (Internet Crime Complaint Center), češ da njihovo ime sedaj bolje odseva njihovo primarno nalogo. Več o tem.

0 komentarjev