»

Bo tudi Kalifornija dodatno obdavčila tehnološke zaslužkarje?

Gavin Newsom, kalifornijski guverner

vir: Wikipedia
Bloomberg - Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v svojem nagovoru o stanju v tej zvezni državi predlagal uvedbo digitalne oz. podatkovne dividende, posebnega davka, ki bi ga zaradi upravljanja z osebnimi podatki plačevala velika tehnološka podjetja. Kot je povedal guverner, ki je na svojem položaju šele kak mesec, bi bilo prav, da so prebivalci Kalifornije, ki gosti največ takih podjetij, deležni dela...

17 komentarjev

Heker preko spletne strani onemogočil preko 100 vozil

Slo-Tech - Teksaško podjetje Texas Auto Center ponuja avtomobile na lizing. Ker nekatere stranke svojih obveznosti ne poravnavajo redno, so v avtomobile, ki še niso bili odplačani vgradili posebno napravo Webtech Plus. Naprava omogoča (omejeno) oddaljeno upravljanje z avtomobilom, med drugim tudi hupanje in blokado motorja (razen, če je vozilo že v pogonu).

Napravo je mogoče upravljati preko spletne strani, ukaze pa dobiva preko pagerja.

Potem pa je eden izmed zaposlenih februarja letos pričel zlorabljati omenjeni sistem. Podjetje je najprej resetiralo gesla vseh zaposlenih, nato pa so s pomočjo policije zlonamernega zaposlenega izsledili in ga odpustili.

Vendar pa se le-ta ni dal. V sistem je vstopil s pomočjo gesla nekoga drugega ter pričel drugega za drugim onesposabljati 1100 avtomobilov avtomobilskega centra. Rezultat: več kot 100 avtomobilov z onemogočenim vžigom in nekontroliranim hupanjem.

Je pa res, da so spletni vmesniki enostavni za uporabo...

55 komentarjev

Začetek proizvodnje Tesla Roadsterja

C|NET News - Zvesti bralci se gotovo spomnite napovedi električnega športnega avtomobila, ki sliši na ime Tesla Roadster. Včeraj, v ponedeljek 17. marca, je podjetje Tesla Motors začelo s serijsko proizvodnjo zelenega športega roadsterja. Sprva so napovedovali začetek prodaje za sredino leta 2007, vendar zaradi odpravljanja nekaterih tehničnih napak, se je vse skupaj malce zavleklo. CNET News poroča, da je trenutna kapaciteta le 2 avtomobila na teden, kar pa se utegne sčasoma spremeniti. Do naslednjega leta naj bi bili tako sposobni izdelati 100 avtomobilov mesečno. Trenutno je v čakalni vrsti za novo igračko približno 900 ljudi, med njimi tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. Ob...

86 komentarjev

Tata Motors predstavil najcenejši avtomobil na svetu

vir: BBC
BBC - Indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors je na največjem indijskem avtomobilskem sejmu v Delhiju predstavil najcenejši avtomobil na svetu, poroča BBC. Vozilo so poimenovali Tata Nano in ga bodo prodajali za okoli 100.000,- indijskih rupij (1.730,- evrov). S tem naj bi omogočili prebivalstvu v državah v razvoju prehod na štirikolesna motorna vozila.

Osnovna različica štirivratnega petsedežnega vozila s 624 kubičnim motorjem nima klime, elektronskega pomika stekel, ali servo volana, bosta pa na voljo tudi dva luksuzna modela. Po zagotovilih proizvajalca porabi nano 5 litrov goriva na 100 kilometrov, napovedali pa so tudi različico z dizelskim motorjem. Serijska proizvodnja naj bi stekla...

214 komentarjev

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

X-Bit Labs - V podjetju Samsung so izdelali prototip prvega monitorja, ki za povezavo z osebnim računalnikom (in drugimi primernimi komponentami) uporablja DisplayPort (DP) vmesnik. Samsungovi inženirji so poudarili, da je uporaba DisplayPort vmesnika pomembno poenostavila načrtovanje oziroma oblikovanje monitorja. Omenjeni monitor bo imel 30'' diagonalo, bo podpiral ločljivost 2560x1600, slika pa se bo izrisovala na S-PVA matriki. Z masovno proizvodnjo bodo v Samsungovih tovarnah predvidoma začeli v drugem četrtletju leta 2008.

Omeniti je potrebno, da DP vmesnik predstavlja neposredno konkurenco vmesnikoma HDMI in UDI (Unified Display Interface, ki je nadgradnja vsem poznanega vmesnika DVI), kar pomeni, da imamo tudi na področju zaslonskih vmesnikov vojno standardov ... DP in HDMI poleg video signala omogočata tudi prenos avdio podatkov, kar pomeni, da bo UDI vmesnik najverjetneje prvi poraženec tega "tržnega boja".

Izvorna novica.

18 komentarjev

Človek proti Umetni inteligenci

Vir: Chessbase

Chessbase - Gotovo se naši bralci spomnite dvobojev med bivšim svetovnim prvakom Garijem Kasparovim in IBM-ovim Deep Bluem. Tokrat Chessbase News poroča, da se je v Bonnu končal šahovski dvoboj med trenutnim svetovnim prvakom Vladimirjem Kramnikom in računalniškim programom Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. Končni rezultat dvoboja, po šestih odigranih partijah, je 2: 4 za Deep fritz 10 - Multiprocessor Version. To ni bil prvi dvoboj med Kramenikom in Deep Fritzem. Prvi je potekal leta 2002 v Bahrainu, kjer je bil rezultat po osmih partijah neodločen, 4:4. Poraja se vprašanje ali bo človek še lahko premagal računalnik?[:|]

172 komentarjev

Fiziki (ponovno) obljubljajo brezžični prenos moči

Slo-Tech - Na BBC News poročajo o raziskovalcih z MIT-a, ki poskušajo oživiti več kot 100 let staro idejo Nikole Tesle (še dva znanstvenika, ki sta se s tem ukvarjala, sta bila Hidetsugu Yagi ter Heinrich Rudolf Hertz). No, sistem naj bi deloval v zaprtih prostorih, torej gre sklepati, da jim izgub pri prenosu še vedno ni uspelo zmanjšati. Vseeno se utegne zgoditi, da bomo čez nekaj let v zaprtih prostorih prenehali uporabljati razdelilce in podaljške, kot smo to počeli do sedaj. Zanimiva bo tudi razprava okrog zdravja, saj gre pri teh prenosih za precej velike moči.

36 komentarjev

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster

vir: SiOL
SiOL - Zdaj že vemo, da avtomobilski motorji vse bolj prehajajo na alternativne vire energije, ki so prijazni okolju. Nafta in njeni derivati, se vse bolj opuščajo. Priča temu smo tudi raznim "vesoljskim" izvedbam avtomobilov. Seveda se pojavljajo tudi razne "normalne" serijske izvedbe avtomobilov. Nam so bolj domače razne Honde in Toyote s hibridnimi motorji, s klasičnim bencinskim in električnim motorjem. Pri Tesla Motros so pa izdelali športni avtomobil, ki ga poganja samo električna energija. Pa tudi izgled je "nevesoljski", dokler ne vidiš motorja, ne veš da ga poganja električni motor. Ta motor ima tudi kar impresivne (beri=športne) zmogljivosti. Motor je 3-fazni, 4 polni električni...

124 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji

Spet o NV20

več strani - Danes je očitno NV20 dan, saj se na večini hardverskih strani govori prav o tem prihajajočem Nvidiinem produktu. Uradnih specifikacij še ni, toda govorice iz vseh mogočih virov ( verjetno največji je bil Comdex ) so ustvarile že precej natančno sliko o kartulji. Let's see:
  • 300MHz jedro v 0.15 mikronski tehnologiji, ki ga bo proizvajalc TSMC
  • 500MHz pomnilnik, najverjetneje iz Samsunga in Infineona, saj sta to trenutno edini podjetji, ki sta sposobni izdelati tako hiter pomnilnik
  • 50 milijonov tranzistorjev v procesorju, kar je dvakrat več, kot pri GeForcu2 GTS in za 8 milijonov več, kot jih ima Pentium4
  • 4 renderirni cevovodi
  • 3 teksturirne enote po cevovodu, kar je precej podobno ATIjevem Radeonu... Nvidia verjetno pričakuje veliko iger, ki bodo uporabljale tri teksture po pikslu
  • DirectX 8.0 kompatibilen geometrijski koprocesor
  • hardverska podpora zakrivljenim površinam in 3D teksturam
  • HSR ( Hidden Surface Removal ) podpora: v bistvu ena izmed najpomembnejših lastnosti nove kartice, saj bo...

5 komentarjev