»

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

ZDNet - V jugovzhodni Aziji je začel delovati nov podmorski optični kabel, ki bo povezoval Singapur, Brunej, Kitajsko, Hongkong in Filipine z Japonsko, od koder potekajo nadaljnje povezave do ZDA. S tem smo dobili najnovejšo in najhitrejšo povezavo med Signapurjem in Los Angelesom, od koder gre potem povezava po ZDA.

Novica je zanimiva iz več razlogov. Razkriva ceno, koliko stane izdelava in položitev takšnega optičnega kabla. SJC (Southeast-Asia Japan Cable) je dolg 8900 kilometrov (z možnostjo podaljšanja do 9700 km, če se vključi še Tajska) in ima prepustnost 28 terabitov na sekundo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmore prenašati tri milijone videov v ločljivosti HD. V resnici je...

8 komentarjev

Google razkril svoje drobovje

Google

CNet - Google je bil vedno nadvse skrivnostem o delovanju svojih strežnikov in ni nikdar razkril, kaj se nahaja v ozadju njihovih strežnikov, da vračajo rezultate, katerim zaupa nešteto uporabnikov.



Izkazalo se je, da za njihovo črno magijo le ne stoji Chuck Norris ali katero drugo od mnogih magičnih bitij, pač pa (vsaj kar se tiče procesorjev, spomina in trdih diskov) povsem vsakdanja strežniška oprema. Precej drugačna slika pa se je razkrila, ko je Jeff Dean začel govoriti o Google-ovi mentaliteti o strežnikih in ravnanju z njimi.



Če konvencionalni proizvajalci strežnikov vlagajo veliko denarja in energije v razvoj strežnikov, ki bi prestali neštete možne okvare, Google raje stavi na programsko opremo, ki lahko samodejno preživi napake in odpovedi strojne opreme, saj bi bilo zanašanje na strojno opremo preveč drago in...

16 komentarjev

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Google bo sponzoriral robotski polet na Luno

Space - Uradna objava in tuji mediji poročajo, da se je Google odločil v sodelovanju z organizacijo X Prize Foundation nagraditi z 20 dolarskimi milijoni prvo zasebno podjetje, ki bo do konca leta 2012 uspešno zgradilo in na Luno poslalo mobilnega robota z določenimi sposobnostmi (premakniti se po površju za 500 metrov in poslati na Zemljo slike, videe in druge podatke). Če do takrat ne bo nihče uspel, bodo nagrado znižali za 5 milijonov dolarjev in natečaj podaljšali za dve leti. Poleg glavne nagrade imajo pripravljeno še 5-milijonsko nagrado za drugo mesto in 5-milijonski sklad za dodatke k nagradam za izdelke, ki bodo omembe vredno presegli razpisne pogoje.

Izstrelitev tekmujoče podjetje lahko opravi samo, ali pa za to najame kakšno obstoječo rešitev.

Medtem, ko na Wired.com ugibajo, če bo Google postavljal svoje strežnike na Luni, soustanovitelj Sergey Brin razlaga, da tovrstna vlaganja niso nič posebnega - nekatera podjetja toliko in še več vlagajo v stadione in jadralske...

40 komentarjev

Konami nezadovoljen z znižanjem cen PS3

Reuters - Kot smo že poročali, je Sony pred kratkim pocenil PS3 za 100$, kar pa je dvignilo kar nekaj prahu pri založniku Metal Gear Solid-a. Konami meni da tudi to znižanje ne bo povečalo prodaje PS3. Kot rezultat vidijo slabo prodajanost njihove novo prihajajoče igre Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Kot navaja Reuters po besedah Kazumi Kitaue-a, glavnega pri Konamiju za Severno Ameriko in Evropo:
"I wonder if Sony can win back user support by the price cut of just $100."
"I don't expect a substantial impact... With $500, you can buy a personal computer."
Konamijeva igra Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots je vsekakor težko pričakovan naslov za PS3. Vendar ali lahko pričakujemo igro tudi v drugih formatih in ne le za PS3:
"Since Metal Gear was born on the PlayStation, we would like to keep it a PlayStation game. But we might have to take some steps."
But we might have to take some steps. - Seveda, kakor da nameravajo izdati špil za PC.

9 komentarjev

Apple načrtuje cenejši iPhone

Slashdot - Na internetu se pojavljajo govorice, da Apple načtruje cenejšo verzijo svojega mobilnika z imenom iPhone. Novi mobilnik naj bi bil zgrajen na podlagi iPod Nano predvajalnika, stal pa naj bi okoli 300$. Sam telefon naj bi zaradi znižanja stroškov imel tudi manj funkcij. Apple zaenkrat teh govoric noče komentirati. Več o tem preberite v novici na reuters.com ali v novici na slashdot.org.

17 komentarjev

Bo Intel prevzel nVidio?

Reuters - Reuters poroča, da naj bi Intel v kratkem prevzel nVidio. S tem bi se Intel odločil za podoben korak kot njegov konkurent AMD, ki je poleti prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI. Tiskovna predstavnica Intela govorice o nakupu nVidie ni želela komentirati, medtem ko tiskovni predstavnik slednje ni bil dosegljiv, dodaja Reuters. Po nekaterih špekulacijah naj bi Intel prevzem nVidie napovedal že nocoj.

Več na Reutersu.

47 komentarjev

Okolje in Google

New Scientist - Gotovo se sprašujete kaj imata skupnega Google in UNEP? V okviru Googlovega programa Google Earth sta omenjeni organizaciji združili moči. V omenjenem programu si boste lahko ogledali 100 območji, imenovanih "environmental hotspots". Območja kot so amazonski deževni gozd, ki se krči, topljenje ledenikov, rast urbanih območji, zmanjševanje jezera Čad... Okoli 100 milijonov uporabnikov, kolikor je uporabnikov Google Earth, si bo lahko ogledalo satelitske posnetke na teh krajih pred in po spremembah.

Vir: New Scientist.

Zdaj bomo videli, kaj je človek že uničil in tega nismo vedeli.[:|]

13 komentarjev

Evropa bo še čakala na PS3

Slo-Tech - Newsday poroča, da PlayStation 3 17. novembra ne bo na voljo v Evropi. Sonyu so načrte prekrižale težave z masovno proizvodnjo ključne komponente v Blu-Ray pogonih. Zaradi tega bo PS3 17. novembra možno kupiti samo v ZDA in Japonski. Vendar bodo tudi tam zaloge zelo majhne, saj bodo v ZDA poslali 400.000 enot, na Japonsko pa samo 100.000.

Točen datum izida v Evropi bodo najavili v bližnji prihodnosti, predvidevajo pa, da bo to v začetku marca prihodnje leto.

Kljub vsemu pa Sony še vedno planira, da bo prodal 6 milijonov enot do Marca 2007.

19 komentarjev

Oprema na OI 2002 v Salt Lake City-u

BBC - Za začetek naj povem, da je velikana IBM, ki je 40 let podpiral olimpijske igre s svojo opremo, nadomestila neka nova firma SchlumbergerSema iz New York-a. Skupaj s 14 drugimi podjetji so napisali 10.000.000 vrstic kode, kar je stalo $300.000.000.

Mreža obseg 32.000 milj fiber optic kablov in povezuje 225 strežnikov, 1.850 faksov, 1.210 tiskalnikov in 4.500 delovnih postaj in prenosnikov. Vso to glomazno zadevo pa administrira 3.000 serviserjev.

Kaj več si pa lahko preberete na news.bbc.co.uk - The power behind the Olympics.

7 komentarjev