»

Toshiba končala razvoj 19 nm-bliskovnega pomnilnika

X-Bit Labs - Medtem ko Intel in Micron pripravljata 20 nm-tehnologijo za izdelavo bliskovnega pomnilnika, je Toshiba naznanila, da je končala razvoj 19 nm-tehnologije. Razvoj je končan, z njeno uporabo pa so izdelali že prve primerke 64-gigabitnih bliskovnih NAND-čipov. Kasneje bodo predstavili še izdelke, ki bodo imeli v eni celici lahko zapisane tri bite in ne le dveh, kot je to običaj v trenutnih MLC-čipih.

Ti dosežki bodo Toshibi omogočili proizvodnjo manjših čipov, ki bodo spričo tehnologije Toggle DDR2.0 tudi hitrejši. Tako bomo verjetno kmalu dobili tudi pametne telefone s kapaciteto 128 GB, saj je Toshiba stlačila 16 čipov v eno ploščico. Prve delujoče primerke bo javnost dobila že konec meseca, medtem ko se bo...

26 komentarjev

TDK predstavil terabajtno Blu-rayu sorodno zgoščenko

1 TB

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Japonski proizvajalec optičnih diskov TDK je na sejmu Ceatec predstavil prototip medija sorodnega Blu-rayu, ki ima kapaciteto en terabajt, kar je stokrat več od julijske rešitve. Ogromno kapaciteto so to pot dosegli z zapisom podatkov v 32 plasteh (po 16 na vsaki strani zgoščenke), ki vsak drži 32 GB podatkov. TDK je torej premostil problem iskanja materiala z dovolj visoko transmitanco, a seveda niso razkrili, kateri material so uporabili, le da je prepustnost 95,1-odstotna. Sloji niso povsem združljivi z obstoječo definicijo za Blu-ray, saj ta predpisuje debelino 100 μm, medtem ko v novem ploščku znaša 260 μm, kar povzroča aberacijo. Numerična apertura...

14 komentarjev

Kvaliteta visoke ločjivosti s ploščka DVD

DVD v HD

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - ArcSoft je razvil aplikacijo, ki s pomočjo grafičnega čipa dvigne kvaliteto DVD filmov in standardnega televizijskega signala kvalitete, ki je zelo blizu signalu visoke ločljivosti. SimHD, sicer vtičnik, ki stane 20 dolarjev, deluje s prav tako ArcSoftovim TotalMedia Theatre, poleg teh dveh aplikacij pa je močno priporočljiva še (zaenkrat le) nVidiina grafična kartica s CUDA podporo. Geforce 8600 GT naj bi ločljivost dvignil do 720p standarda, medtem ko bo kartica iz 8800 ali 9600 (in višjih) serij zadostovala za 1080p ločljivost, obenem pa bo poraba centralnega procesorja lebdela v okolici petnajstih procentov.



Podpora za druge čipe, predvsem...

84 komentarjev

VHS dokončno umrl

Los Angeles Times - Format VHS, ki se je pojavil daljnega leta 1976 in je torej sedaj že v svojih tridesetih letih, je neverjetno trdovraten. Kljub temu da so ga konec prejšnjega desetletja začeli napadati DVD-ji in ga kmalu tudi presegli po prodaji in produkciji, ni in ni hotel umreti.

Hollywoodski studii so zadnji film na VHS-kaseti izdali leta 2006, a povpraševanje je še vedno živelo, kar je izkoristil tudi Ryan J. Kugler, čigar podjetje Distribution Video Audio je pokupilo ves material, ki so ga veliki prodajalci umaknili s polic, in uspešno prodajalo filme na VHS manjšim preprodajalcem. Še posebej za med so šli starejši in tuji filmi, ki niso bili dostopni na DVD-jih. Kot zadnji dobavitelji tega formata so v zadnjih dveh letih prodali več kot štiri milijone kaset. Nič več. Kruger se je odločil, da bo nehal prodajati VHS-kasete. Kar bo ostalo, bo razdal ali odpeljal na smetišče, kamor - ker je bil zadnji večji dobavitelj, čeprav ocenjuje, da je pri njegovih odjemalcih še dva milijona kosov kaset...

36 komentarjev

Toshiba namenoma ukinila HD-DVD?

Slashdot - Kot smo že poročali, je Toshiba pred nekaj dnevi uradno ukinila svoj standard za optične medije zadnje generacije, imenovan HD-DVD. Poteza se je sicer zdela smiselna, botrovali so ji predvsem prestopi nekaterih ključnih studiev na stran Blu-raya, vseeno pa je delovala preuranjeno.

Po novem so se začele pojavljati informacije, ki kažejo na to, da bi hiter zaključek vojne za novi HD medij morda znal biti skuhan v zakulisju. Toshiba bo namreč od Sonyja za 835 milijonov dolarjev kupila njihove japonske tovarne za proizvodnjo Cell procesorjev (slednji se, če slučajno ne veste, nahajajo v Playstationu 3).

Omenjena konzola se po slabem uvodnem letu zadnje čase po zaslugi pocenitev in izboljšane ponudbe iger bolje prodaja, nedvomno pa bo voda na mlin dejstvo, da je sedaj opremljena z zmagovalnim modrim žarkom. Poteza se tako s Toshibine strani zdi povsem smiselna.

Izvorna novica.

20 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

Commodore Gravel C200 MP3 predvajalnik

engadget - Commodore je verjetno vsem (vsaj malo starejšim) zelo znan po svojih računalnikih, ki si jih je nekoč lastilo veliko Slovencev. Commodore je že nekaj časa znamka, o kateri se ni slišalo popolnoma nič. Vendar se je stara znamka začela prebujati. Tokrat so najavili svoj nov MP3 predvajalnik z imenom Gravel C200. Predvajalnik ima poleg svoje znamke tudi prijeten izgled, 1.8" zaslon, in podporo najrazličnejšim formatom glasbe in videa. Predvajalnik bo na voljo v 1GB in 2GB različici. Trenutno ga je mogoče prednaročiti v izbranih državah, cena pa naj bi znašala 90 funtov za 2GB model. Več pa si oglejte v izvorni novici ali v novici na engadget.com

18 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

Prvi HD in Blu-ray filmski naslovi so tu

Reuters - Konsenza ni. Vojna se nadaljuje. S tem, da je Microsoft že bolj agresivno nastopil v podpori Toshibinega HD-DVD-ja, kot smo že poročali v novici o prestopu HP-ja iz Blu-ray v oba tabora.

Danes sta 20th Century Fox in Sony pictures poslala na tržišče po nekaj deset naslovov v Blu-ray formatu, Time Warner v obeh. Kakšna je zaščita obeh novih medijev višje resolucije, še ne poročajo.

Glede na preteklost, ne nameravam pristopiti nobenemu od taborov. Počakajmo, da pride do multi-naprav oz. do zmagovalca. Bolj verjetno prvo. Potem je tu še druga ovira: svoboda uporabe kupljenih naprav in medijev, o katerih smo že poročali.

21 komentarjev

HD-DVD pridobiva?

EETimes - V petek je HP uradno sporočil, da je pristopil k HD-DVD* taboru. Nasprotnega tabora ni čisto zapustil, saj namerava še naprej podpirati Blue-ray**.

Holivudski studiji so se podobno sprva zaobljubili modremu žarku (pravzaprav oba formata uporabljata modri laserski žarek), a na področju osebnih računalnikov je očitno zgodba drugačna. Za vsako modrožarčno enoto mora proizvajalec odšteti 30 ameriških $ in razvijati lastno podporo v Javi. Na drugi strani je pri HD-DVDju vse zastonj, podpora je integrirana v prihajajočo Microsoft Visto. Ker Microsoft dominira na področju OS, proizvajalcem očitno ne preostane velika izbira. Modrožarčnemu taboru tako ostaja zvesta še Apple in Dell.

C net poroča, da je v ozadju še kaj več, kot le Java in pristojbine. HP naj bi se s Sonyem sporekel glede iHD. Tehologijo sta razvila Microsoft in Disney, omogočala pa naj bi interaktivne vsebine. Vse skupaj je malce zamegljeno, saj je Disney v Blu-ray taboru. Toshiba pa je medtem naznanila, da je...

43 komentarjev

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Kdo bo zmagovalec?

Daily Yomiuri - Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.



Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi...

16 komentarjev

Cena sistema z P4

The Register - Za vse, ki se sprašujete, koliko bo zadeva stala, evo vam cene parih sistemov: Dell Dimension 8100, $3398 P4-1.50 128MB DRDRAM 40GB HD, 12X DVD, CD-RW 19" monitor Gateway Performance 1500XL, $3499 P4-1.50 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW 19" monitor, TV tuner IBM NetVista A60i, $3259 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW GeForce2 video Intel NIC Huh, zadevca ne bo pocen, kot vidite.

3 komentarji