»

Nov najhitrejši superračunalnik zmore 20 petaflops

Slashdot - Še na junijski lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu je bila na prvem mestu ameriška Sequoia s 16,32 petaflops (tisoči bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo), sedaj pa jo je za skoraj četrtino prehitel Titan. Oak Ridge National Laboratory (ORNL) je danes predstavil nov superračunalnik, ki po testih sodeč presega zmogljivost 20 petaflops. Več kot 90 odstotkov te moči odpade na grafične čipe GK110, se je pohvalila Nvidia.

Sistem Cray XK7 sestavlja 18.688 vozlišč, ki imajo vsako po 16 jeder v obliki AMD-jevih procesorjev Opteron 6274 in grafičnih procesorjev Nvidia Tesla K20 (skupno 299.900 grafičnih jeder). Skupno ima na voljo 700 TB pomnilnika. Gre torej za v zadnjem času že ustaljeno kombinacijo centralnih (CPU) in...

55 komentarjev

JPMorgan Chase kupuje nov superračunalnik za boljše trgovanje

ComputerWorld - V investicijskih bankah in drugih igralcih na finančnih trgih vedno večji del nalog finančnim analitikom prevzemajo računalniki. Uporabljajo se tako za visokofrekvenčno trgovanje, kjer milisekunde pomenijo milijone in se trgovalni interval še drobi, odloča pa celo zakasnitev pri prenosu podatkov po kablih, kot tudi obsežne simulacije za izračun tveganja. Prav ta namen je JPMorgan Chase julija kupil nov superračunalnik s FPGA (Field-Programmable Gate Array).

Pohitritev tedaj je bila ogromna. Namesto osmih ur so za izračun tveganj po novem potrebovali 238 sekund. To je odlično, saj pomeni, da lahko dnevno poženejo več simulacij z različnimi scenariji in vhodnimi parametri, kar bi načeloma...

147 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

CNet - Na novi lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu so Japonci s prvega mesta po zgolj šestih mesecih izrinili kitajski ponos Tianhe-1. Na prvo mesto se je zavihtel superračunalnik z imenom K v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, ki ga gradi 68.544 osemjedrnih procesorjev SPARC64 VIIIfx. Z več kot pol milijona jedri jih ima skoraj dvakrat več od drugouvrščenega.

Trenutno doseže 8,16 petaflopsa (8.160 slovenskih bilijonov operacij s plavajočo vejico v sekundi), medtem ko je Tianhe-1 na drugem mestu zmožen 2,57 petaflopsa. Ob tem povejmo, da japonski K sploh še ni dokončan, saj bo imel do novembra 2012, ko bo zgrajen, več kot 80.000 osemjedrnih procesorjev. Zanimivo je tudi, da ne uporablja grafičnih procesorjev (GPU), ki so vedno pogostejši sestavni deli superračunalnikov.

Še malo statistike. Prvikrat se je zgodilo, da ima cela...

41 komentarjev

Iran naj bi zgradil dva nova superračunalnika

ComputerWorld - Mednarodna lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov bo v prihodnosti deležna kar nekaj sprememb. Povsem na vrhu bo nov vodilni, saj IBM gradi najmočnejši superračunalnik Mira, nekoliko niže pa se kani zavihteti Iran. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč napovedal, da je država postavila dva nova superračunalnika. Napoved je zanimiva predvsem zato, ker za Iran velja ameriški embargo, tako da so verjetno morali nekatere komponente kupiti na črnem trgu.

Ali je iranska napoved resnična ali gre zgolj za šopirjenje, je težko reči. Na spletnih strani so sicer objavili slike, ki naj bi prikazovale enega izmed superračunalnikov na teheranski Tehniški univerzi Amirkabir.

Iran trdi, da njihov sistem zmore 89 teraflopov na...

12 komentarjev

Novembrska lestvica superračunalnikov

ZDA imajo na najnovejši lestvici 275 superračunalnikov, Kitajska 42, Japonska in Nemčija po 26.

Slo-Tech - Včeraj je bila na internetu objavljena nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer je po pričakovanjih prvo mesto prevzela Kitajska. Na prvem mestu je že predstavljeni kitajski superračunalnik Tianhe-1A, ki je nastanjen v Nacionalnem centru za superračunalnike v Tiandžinu in zmore 2,6 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (petaflops). Sledi mu doslej vodilni Jaguar iz Oak Ridge National Laboratoryja v ZDA, ki zmore 1,8 petaflopsa. V prvi deseterici najdemo razen ameriških superračunalnikov dva kitajska (1. in 3.) in po enega iz Japonske (4.), Francije (6.) in Nemčije (9.). Najboljši slovenski rezultat ima...

6 komentarjev

Kitajski superračunalnik najzmogljivejši

Nvidia - Kitajci so na HPC 2010 China predstavili nov superračunalnik, ki je v preizkusu LINPACK dosegel rezultat 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,507 petaflops). Imenuje se Tianhe-1A in sestoji iz 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Grafični procesorji so uporabljeni, ker bi enako zmogljiv računalnik iz samo procesorjev zavzel dvakrat večjo površino in porabil 12 MW električne energije. Tianhe-1A pa porabi zgolj 4 MW. Kitajci so ga postavili v Nacionalnem superračunalniškem centru v Tiandžinu. Na svetovni lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov, ki je objavljena dvakrat letno, bi ta hip zasedel prvo mesto.

57 komentarjev

V Sloveniji nov superračunalnik

Slo-Tech - Slovenija je včeraj dobila nov superračunalnik, katerega računski cikli bodo na voljo za zakup tudi manjšim podjetjem v oblaku (High Performance Cloud Computing). Podjetji IBM in Arctur sta postavili nov superračunalnik po IBM-ovem standardu iDataPlex, tržil pa ga bo Arctur. Projekt je bil vreden dva milijona evrov, delno pa ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo v okviru javnega razpisa, ki se izvaja v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013.

Njegova zmogljivost je 10 teraflopov na sekundo, v prihodnosti pa naj bi jo povečali na 25 teraflopov na sekundo, s čimer se bo uvrstil na rep svetovne lestvice 500 najzmogljivejših superračunalnikov. IBM je leta 2008...

15 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Japonska vlada zaenkrat brez superračunalnika

TG Daily - Finančna kriza očitno ne pozna meja, saj je udarila tudi po že zastavljenih državnih projektih. Japonska vlada je načrtovala izgradnjo povsem novega superračunalnika, a je zaradi pomanjkanja denarja prišlo do težav ne pri naročniku, temveč pri proizvajalcih. Sodelovanju sta se odpovedala tako NEC kot Hitachi, a na srečo to ne pomeni, da katerikoli od njiju zapušča trg superačunalnikov.

Poteza je presenetljiva iz dveh razlogov. 115 milijard jenov (880 milijonov €) za projekt je bilo zagotovljenih, partnerja pa sta odstopila kljub že začeti izgradnji superračunalnika. Slednji naj bi začel obratovati že naslednje leto, a se je Riken, inštitut za naravoslovne raziskave in naročnik superračunalnika, odločil začeti s praznim listom papirja.

2 komentarja

IBM razvija superračunalnik z računsko močjo 20 petaflopsov

Slashdot - Starajoče jedrsko orožje je velik problem, če znanstveniki ne smejo izvajati jedrskih poskusov z dejanskim jedrskim orožjem, zato se zadnje čase nadvse radi zatekajo na pomoč k superračunalnikom, ki izvajajo različne simulacije obnašanja starajočega jedrskega orožja in tako odstranijo potrebo po uničevanju tropskih paradižev v Pacifiku.

Da bi si olajšali izvedbo simulacij, se bodo znanstveniki iz Lawrence Livermore National Laboratory leta 2012 lahko zatekli po pomoč k superračunalniku z računsko hitrostjo tudi do 20 petaflopsov, kar bo velikostni red več kot ima hitrost superračunalnik, ki ga trenutno uporabljajo (1,105 petaflopsov). Cena ni znana, bi pa naj imel več kot 1,6 milijona jeder in 1,6 petabajta pomnilnika - kljub temu pa bo 17-krat bolj energetsko učinkovit kot njegov predhodnik BlueGene/L in kar 160-krat bolj učinkovit kot ASC Purple.

Poleg starih jedrskih konic bo Sekvoja, kot je nov superračunalnik imenovan, deležen slave tudi za astronomske in energetske...

38 komentarjev

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Izdelava denarja z odprtokodno programsko opremo

Kovanec za 5 evrov

vir: Slashdot
Slashdot - Če se še vedno zagriženi uporabniki zaprtokodne in lastniške programske opreme še tako upirajo neizbežnosti, odprtokodna programska oprema vse bolj pronica v vsakdanje življenje in uporabo. Najnovejši dokaz zmožnosti odprtokodne programske opreme je tako izdelava spominskega bančnega kovanca za pet evrov, ki je bil na nadtečaju na Nizozemskem izbran kot zmagovalni predlog.


Za naslov tečaja je Nizozemsko finančno ministrstvo izbralo temo "Nizozemska in arhitektura", izbrano delo pa iz imen najbolj znanih nizozemskih arhitektov (glede na velikost razvrščeni po priljubljenosti v spletnem iskalniku Yahoo) sestavlja glavo kraljice Beatrix. Večinoma je bil kovanec izdelan s Python-om, vendar je bilo za končne popravke potrebno uporabiti še Gimp, Inkscape, Phatch,...

19 komentarjev

Superračunalnik za štiri tisoč evrov

Benchmark FASTRE in CalcUA

vir: Slashdot
Slashdot - Raziskovalci iz Univerze v Antwerpnu so bili pri svojem razvoju topografske opreme soočeni z večnim izivom pomankanja procesorske moči, vendar so namesto običajnega pristopa (izgradnje pravega in tudi primerno dragega superračunalnika) ubrali povsem svež pristop.

Svoj superračunalnik so se odločili zgraditi iz štirih NVidiinih grafičnih kartic GeForce 9800 GX2 in zahvaljujoč Nvidiini tehnologiji CUDA so pri svojem delu dosegli rezultate, ki so presegali zmogljivosti univerzitetnega superračunalnika CalcUA, ki ga je univerza kupila marca 2005 za 3,5 milijona evrov.


Da zahteva takšna procesorska moč tudi spodobno hlajenje je samoumevno - ob neobremenjenem sistemu se GPU-ji grejejo z zavidljivih 55 stopinj celzijami, ob popolnoma obremenjenem in nenavitem sistemu dosežejo temperature 86...

67 komentarjev

IBM z vodno hlajenimi superračunalniki

shema hlajenja

vir: Daily Tech
Daily Tech - Čeprav ne gre za blazno noviteto (vodno hlajeni so bili že superračunalniki Cray), je to vseeno pomembna sprememba v tem delu računalniškega sveta. Problem je namreč v hlajenju strežniških prostorov, saj klimatske naprave prispevajo levji delež k računu za elektriko.

Novi Power 575 superačunalnik, poimenovan tudi Hydro-Cluster, poleg precej manjšega računa za elektriko (na račun klima naprav, saj bo potrebnih kar 80% manj hladilnih zmogljivosti, s tem pa se bo potrebna energija za hlajenje sistema zmanjšala za 40%) prinaša tudi višje zmogljivosti. En rack s 14 2U pladnji namreč vsebuje kar 448 Power6 pri 4,7 GHz tiktakajočih procesorjev, 32 na pladenj, družbo pa jim dela 3,5 terabajtov pomnilnika (seveda na enem pladnju). S 600 Gflopsi na pladenj pa je nov superračunalnik,...

12 komentarjev

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev

IBM pripravlja nov najhitrejši superračunalnik

Daily Tech - Kot smo poročali že lansko jesen, bo Los Alamos National Laboratory v New Mexicu v začetku leta 2008 sprejel v svoje prostore superračunalnik z imenom RoadRunner, ki ga trenutno načrtujejo pri IBMu. Novi rekorder in naslednik trenutno vodilnega Blue Gene-a bo opremljen s 32 tisoč procesorji (polovica Opteronov, polovica Cell-ov), njegova računska moč bo približno en petaflop (trilijon operacij na sekundo), zavzemal pa bo dobrih 1100 kvadratnih metrov prostora.

Pojavile so se nove informacije o prihajajočem IBM-ovem monstrumu, tako da lahko zainteresirani kopico podrobnosti o Cestnem dirkaču najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

20 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

News.com - Medtem, ko je do sedaj na večini superračunalnikov kraljeval Linux, Microsoft ni imel pravega protiorožja. Linux je namreč nameščen na 4-ih sistemih iz peterice svetovnih superračunalnikov.

Sedaj pa je Bill Gates na SC05 (Supercomputing Conference 2005 - konferenca o superračunalništvu) oznanil Windows Computer Cluster Server 2003, ki je pravkar prešel v beta-2 fazo testiranja. Sistem je optimiziran za delo v gručah, z njim lahko postavljamo opravila v vrsto, deležen pa je bil še kupa drugih optimizacij.

Microsoft pa tako tudi razmišlja, da bi začel ponujati na trgu poleg svojih Live verzij Offica, tudi brezplačne namizne programe, v prihodnosti pa mogoče celo sam operacijski sistem, ki bi sicer bil brezplačen, bi pa vseboval reklame, s katerim bi se zadeva financirala. Ker je to v samem sistemu malo težko narediti, načrtujejo, da bi izdali nizkorazreden sistem, ki bi v stilu Linux distribucij že vseboval uporabne programe, kot je na primer Office, in reklame prikazoval...

41 komentarjev

Linux išče nafto

The Register - IBM gradi največji superračunalnik kar jih je kdaj bilo z LINUX operacijskim sistemom. Sestavljen bo iz kar 1024 IBM-ovih xSeries strežnkov povezanih paralelno. Naročnik je Shell, računalnik pa bo nameščen na Nizozemskem, kjer ga bodo uporabljali za raziskave tal kjer iščejo nafto. Računalnik naj bi bil postavljen že Januarja 2001. Klik!

5 komentarjev