»

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih...

1 komentar

Hynix naprodaj, zanima se Abu Dabi

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu, južnokorejski Hynix, naj bi bil naprodaj. Vlada Združenih arabskih emiratov se zanima za delež v njem, medtem ko bi si Korejci bolj želeli domačih lastnikov, ki pa so za zdaj še skeptični. Svoja deleža prodajata Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta ju pridobili leta 2001 in 2002, ko je bil zaradi padajočega povpraševanja po pomnilniku Hynix v hudih škripcih. Takrat sta banki Hynix pred propadom rešili s konverzijo terjatev v lastniške deleže in ti so zdaj naprodaj.

Korejci ne želijo prodati kontrolnega deleža, medtem ko bi si v Abu Dabiju želeli prav to. Spomnimo, da je ta emirat že prevzel proizvodni del AMD-ja, z nakupom Hynixa pa bi postali resen igralec na trgu polprevodnikov. Več o tem.

10 komentarjev

Pretrgan podmorski komunikacijski kabel odrezal Zahodno Afriko

Shema poti kabla

vir: BBC
BBC - Po poročanju BBC, je pretrganje podmorskega kabla, ki poteka od Portugalske v Južno Afriko preko Zahodne Afrike, povzročilo sedemdeset odstotno zmanjšanje pasovne širine, ki je sicer na razpolago Zahodni Afriki, nekatere države – Togo in Niger, pa so povsem odrezane od medmrežja.



Družba, ki upravlja ta komunikacijski del, je ob tem povedala, da lahko traja tudi do dva tedna, preden bodo našli in odpravili napako.

Si predstavljate, da ste dva tedna povsem odrezani od medmrežja? In ste od njega, zaradi intenzivnega koriščenja storitev oblaka, povsem odvisni?

19 komentarjev

Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

The Register - Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati...

21 komentarjev

Kdo skrbi za podvodne optične kable

Takole podvodni kabli pribodejo na površje na Floridi

vir: Popular Science
Popular Science - Večkrat smo že pisali, da je internet na tem ali onem delu svet mrknil, kar je mnogokrat posledica pretrganih ali poškodovanih podmorskih kablov. Včasih čez nekaj dni sledi novica, da so uspeli povezave popraviti, redko pa predstavijo ljudi in tehnologijo, ki skrbi, da je internet v dobri kondiciji.

Na Popular Science so objavili zelo zanimiv prispevek, v katerem so predstavili človeka, ki obvezuje rane na kablih. John Rennie je 57-letni Škot, ki za podjetje Global Marine Systems patruljira po morjih in rokuje z majhno podmornico na daljinsko upravljanje. Kot pravi, so poškodbe kablov nekaj povsem običajnega, kar se dogaja vsak dan in ne le takrat, ko o prekinitvi kakšnega večjega in pomembnejšega poročajo mediji....

13 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Vzhod spet odrezan od sveta

Slashdot - Po tem, ko je bilo na začetku februarja prekinjenih več telekomunikacijskih kablov, ki povezujejo Evropo in Azijo, se je danes dogodek ponovil na treh kablih v Sredozemskem morju med Francijo in Tunizijo. Zaradi prekinitve naj bi bili prizadeti predvsem uporabniki v Singapurju, Tajvanu, Maleziji in Egiptu, v primeru, da odpove še četrti od kablov, pa lahko to pomeni internetni mrk Bližnjega vzhoda. Trenutno je večina prometa preusmerjenega preko Združenih držav, stanje pa naj bi se normaliziralo kasneje do 31. decembra.

Kljub temu, da se spet pojavljajo domneve, da gre za preveliko frekvenco okvar, je razlog tudi tokrat verjetno precej banalen.

0 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

ORF - Tehnologija magnetnega vlaka Transrapid, ki povzroča minimalen hrup in dosega hitrosti čez 300 km/h, se sicer v Nemčiji, deželi kjer Transrapid nastaja, ne prijemlje. Razlogi za to so velika konkurenca s strani vlakov ICE. Do sedaj je edina komercialna proga med letališčem Shanghai in izstopno postajo, v 30 km oddaljenem postajališču. Omenjeno progo vlak prevozi v pičlih osmih minutah in doseže hitrost 430 km/h. Podjetje, ki s progo upravlja, se sicer pritožuje, da prodaja kart ni zadostna, zato načrtujejo podaljšanje proge do metropolne province Hangzhou, za 160 km.

To ni edina možnost za razvoj Transrapida. Povezovanje s sistemom magnetne železnice načrtuje Katar, obstajajo pa tudi načrti za povezovanje celotnega arabskega polotoka. To območje praktično ne premore železniške infrastrukture, je pa opaziti zanimanje zanjo. Potovanje je mogoče zgolj z avtomobilom ali letalom. Prvotni obseg projekta vsebuje vzpostavitev povezave Katarja in Bahraina prek mostu. Kažejo pa se že...

27 komentarjev

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja