»

Intel bo gradil novo tovarno v Arizoni

X-Bit Labs - Intel je konec tedna napovedal, da bodo v mestu Chandler v Arizoni, kjer so že prisotni, zgradili nov proizvodni obrat. To je v skladu z oktobra predstavljenim načrtom, ki predvideva razširitev štirih proizvodnih obratov v ZDA in izgradnjo enega novega.

Obrat v Chandlerju bo poimenovan Fab 42 in bo sprva omogočal izdelavo čipov na 300 mm-rezinah, kasneje pa 450 mm, v 14 nm-tehnologiji. Gradnja bo stekla letos, končana pa bo do sredine leta 2013. Investicija bo vredna okrog pet milijard dolarjev, prinesla pa naj bi nekaj tisoč novih delovnih mest, so zatrdili v Intelu.

10 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

Globalfoundries gradi novo tovarno

Fab 2

vir: Heise
Heise - Vest o načrtovanju nove tovarne AMD-jevega nekdanjega proizvodnega dela, ki se sedaj imenuje Globalfoundries, je sedaj uradna. S 15. junijem se bodo začela dela v ameriški zvezni državi New York v Saratogi, kjer bodo postavili svojo drugo največjo tovarno, za tisto v Dresdnu. Imenovala se bo nič kaj izvirno Fab 2, celoten projekt pa je ocenjen na 4,2 milijarde dolarjev, od tega bodo ZDA primaknile 1,2 milijarde. Lokacija, kjer je imela svoj čas preizkuševališče tudi ameriška vojska, ima prednost, da je v neposredni bližini Albany NanoTech Complexa in IBM-ovega razvojnega centra East Fishkill. Predvsem na sodelovanje s slednjim resno računajo, predvsem na njihove licence za SOI, saj je Globalfoundries član IBM Alliancea. Fab 2 naj bi v prihodnosti zaposlovala 6400...

10 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

AMD predstavil nove procesorje

Hartware.net - AMD je danes predstavil osem novih procesorjev, med katerimi so tudi lani septembra najavljeni trojedrni Phenomi X3. Poleg Phenoma X3 8600 s frekvenco 2,3 GHz ter Phenoma X3 8400 z 2,1 GHz so luč sveta zagledali štirijedrniki Phenom X4 9550, 9650, 9750 in 9850 s frekvencami med 2,2 in 2,5 Ghz. Pri vseh novih procesorjih gre za B3-Stepping, pri katerem so odpravli t.i. TLB-Bug dosedanjih Phenomov. Cene novih štirijedrnikov se gibljejo med 209 in 235 ameriškimi dolarji, medtem ko bodo trojedrni proesorji na voljo le v že sestavljenih sistemih OEM proizvajalcev. Poleg tega je AMD predstavil tudi varčen štirijedrni procesor Phenom X4 9100e s porabo vsega 65 W.

Več o tem si preberite na Hartware.net.

90 komentarjev

IBM in AMD se zbližujeta

Financial Times - Financial Times poroča o govoricah o tesnejšem sodelovanju med IBM-om in AMD-jem, pri tem pa ne izključujejo niti združitve obeh v prihodnosti. Tehnološko partnerstvo obeh podjetij ima že nekajletno tradicijo in prav zdaj dokončujeta skupen proizvodni obrat v Malti v zvezni državi New York v vrednosti 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Formalno sodelovanje obeh bi v precejšnji meri koristilo AMD-ju, ki je že od sredine leta 2006 v rdečih številkah.

Več o tem si preberite na Financial Times.

22 komentarjev

PlayStation 3 kmalu dostopnejši

Financial Times - Sony je napovedal znižanje cene svoje najnovejše konzole PlayStation 3, da bi tako spodbudil njeno prodajo. Podatek je v intervjuju za Financial Times razkril vodja podjetja, Howard Stringer, in priznal, da Sony izgublja v boju s konkurenco, Nintendovo konzolo Wii in Microsoftovim Xboxom 360, ki oba beležita boljšo prodajo, saj sta kupcem dostopnejša.

Po mnenju Stringerja se Sony zaveda, da cena PlayStationa 3 ni optimalna in da tržišče zahteva njeno znižanje, zato bodo to težavo do konca leta poskusili rešiti. Prepričan je, da bo konzola tako v času nakupovalne mrzlice pred božično-novoletnimi prazniki nadoknadila izgubo.

Izvorni intervju.

24 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

Miselni procesi na namizju

OSNews - Washington times poroča da je družba Cyberkinetics Neurotechnology Systems razvila sistemi, imenuje se BrainGate, ki omogoča tetraplegikom stvari, kot so deskanje po internetu, pisanje elektronskih sporočil, igranje video igric, telefoniranje in operiranje s televizijskim daljincem.

Sistem so že poiskusili na eni osebi. Pacient pa je lahko premikal kazalec miške. FDA (Agencija za hrano in zdravila) je znanstvenikom že dovolila izvedbo na še štirih tetraplegikih.

Poiskus zahteva kirurško vrtanje v glavo. Nato pa pacientu nad centre, ki so odgovorni za premikanje rok in nog, vstavijo elektronsko vezje, ki živčne signale pošilja racunalniku v procesiranje.

Se povezava do originalne novice. Več o tem pa si lahko preberete na tej povezavi.

27 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev