»

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

Satelit Galaxy 15 neposlušen

WAAS

Slo-Tech - Satelit Galaxy 15 je v geostacionarno orbito oktobra 2005 izstrelilo podjetje PanAmSat, ki se je kasneje združilo z Intelsatom. V orbiti na geografski dolžini 133 zahodno je satelit skrbel za telekomunikacije v Severni Ameriki. Poleg tega je opravljal pomembno nalogo v sistemu WAAS (Wide Area Augmentation Service), saj je bil eden izmed dveh satelitov, ki sta posredovala korekcijske signale GPS-napravam, ki so z njegovo pomočjo in referenčnimi postajami na Zemlji zmanjšale napako pri določanju položaja iz osnovnih satelitov sistema GPS. Šele s pomočjo WAAS lahko letala skozi celoten polet uporabljajo GPS za navigacijo in pristajajo avtomatsko z ustrezno instrumentacijo.



Nedavna sončna nevihta je uničila del satelitovega integriranega vezja, zato se satelit ne...

26 komentarjev

Kitajska gradi svoj GPS

The Register - Kitajski mediji so objavili, da bo Ljudska republika Kitajska v vesolje poslala skupino geostacionarnih satelitov, ki bodo tvorili hrbtenico novega kitajskega sistema za globalno pozicioniranje (GPS). Deset satelitov bodo izstrelili v prihodnjih dveh letih, nato pa še dvajset do leta 2015, ko naj bi bil Beidou, kakor se bo sistem imenoval, polno funkcionalen. Trenutno imajo Kitajci v vesolju že pet satelitov, ki omogočajo navigacijo znotraj države, z novimi pa bodo pokrili celotno oblo. Tako bodo postali neodvisni od tuje tehnologije, saj bodo v vesolju po novem kar štirje sistemi: ameriški GPS, evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Beidou.

51 komentarjev

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

Slashdot - Rusija je uspešno lansirala novi set GLONASS satelitov, tako da imajo sedaj 18 delujočih navigaciskih enot v orbiti.

GPS alternativa se je začela razvijat že v času Sovjetske zveze, vendar pa je šele do pred kratkim ostalo vse bolj ali manj le na papirju. Sedaj imajo pokrito celotno ozemlje Rusije, prvi namestnik predsednika vlade Sergei Ivanov pa zatrjuje, da bodo prve kompatibilne naprave za določanje položaja na voljo že sredi naslednjega leta, medtem ko bodo leta 2010 sistem ponudili tudi preostalemu svetu.

Vir

110 komentarjev

Google predstavlja novost: GPS Simulator

Video prestavitev Google Maps myLocation

vir: Google
Slashdot - Najnovejša izdaja Google Maps, ki je na dan prikukala ta teden vsebuje zanimivo novost, ki pa je trenutno še v Beta fazi testiranja. Gre za My Location, ki je bil razvit za vse prenosne naprave, ki ne vsebujej hardware-skega dela satelitske navigacije, kot je to naprimer zelo priljubljen iPhone. My Location ne deluje preko satelitske navigacije, ampak namesto tega uporablja zemeljske oddajnike, s čimer doseže natančnost okoli 1000m. Napovedan je nadaljni razvoj ter izhod iz bete v najkrajšem možnem roku.

Za vse neučakance pa naj še povemo, da novost lahko preizkusijo na mobilnikih z internetno in Java podporo ter na BlackBerry, Windows Mobile ali Nokia/Symbian temelječih gadgetih....

46 komentarjev

Razbite GPS kode Galilea

Slashdot - Newswise poroča, da so člani Cornell's Global Positioning System laboratorija uspeli razbiti kode za psevdo naključna števila (pseudo random number - PRN) evropske različice satelitske navigacije Galileo. To pomeni, da bodo lahko uporabniki brezplačno uporabljali GPS sprejemnike.

Za razliko od sistema GPS, ki je brezplačen (uporabnik mora kupiti le sprejemnik), pa je Galileov signal šifriran, saj njegovi lastniki želijo služiti z licenčnino za kode za psevdo naključna števila. Ker pa si GPS in Galileo delita frekvenčno območje, je bil med ZDA in EU podpisan sporazum, da bo del PRN kod odprtokoden. Člani Cornell GPS labolatorija so na začetku januarja zaprosili za te kode, vendar jih niso dobili. Zato so se lotili razbijanja kod, kar jim je uspelo do začetka aprila. Naslednji dan po objavi kod na njihovi spletni strani, je kode uporabil komercialni proizvajalec GPS sprejemnikov NovAtel iz Kanade in pričel za navigacijo uporabljati Galileov satelit GIOVE-A.

18 komentarjev

Galileo: novo GPS omrežje

Tom's Hardware - Evropski ministri za transport so odobrili začetno investicijo v višini 100 Meurov&#8482 (t.j. 100 milijonov) za svojo lastno GPS omrežje, ki se bo imenovalo Galileo.
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency) pa bo verjetno prispevala podobno vsoto. Svoje lastno GPS omrežje hočejo ustvariti zato, da ne bi bili več odvisni od ameriškega Global Positioning Systema in ruskega GLONASS omrežja, čeprav GPS evropske uporabnike ne stane popolnoma nič!!! Seveda pa bo omrežje Galileo bolj stabilno in imelo bo več naprednih funkcij kot 30 let staro ameriško in rusko omrežje. Pričakujejo, da bo omrežje do leta 2008 štelo 30 satelitov!

Osebno upam, da jim bo načrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS (res da čez nekaj let, vendar bolje pozno kot nikoli).

10 komentarjev

GPS

Jaz - No, še zadnja moja novica danes...
Pred dnevi, ko sem se sprehajal po medmrežju, sem naletel na zelo informativno stran. Na tej strani izveste vse o GPSu. Kaj točno to je (pa saj to že veste), kakšne so metode merjenja, ... vglavnem zelo veliko.

8 komentarjev