»

Anonimizirani podatki niso zelo anonimizirani

Kian Attari in Dasha Metropolitansky

Slo-Tech - Ob vsakem odkritju, da različna podjetja prodajajo ali kako drugače naprej posredujejo podatke svojih strank (zadnji primer je Avast), ta jamejo poudarjati, da gre za anonimizirane agregirane podatke, iz katerih ni možno prepoznati posameznikov. A resnica je nekoliko drugačna. Študenta na Harvardu sta pokazala, da anonimizacija ni enosmerna. V veliko primerih je sorazmerno enostavno iz drobcev informacij identificirati njihovega lastnika.

Kian Attari in Dasha Metropolitansky sta to demonstrirala tudi v praksi. Izdelala sta orodje, ki se prekoplje skozi večje količine uporabniških podatkov. Za začetek je treba poznati drobec osebnih podatkov, denimo uporabniško ime ali elektronski naslov, nato pa orodje prečeše internet in vse pobegle kopice podatkov. Teh ne manjka, saj so napadalci v preteklosti uspešno napadli že številne strani. Čeprav je veliko teh podatkov anonimiziranih, v njih ni težko prepoznati resničnih ljudi. Ključ je v kombinaciji več pobeglih baz podatkov, saj se tako...

15 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google Maps gre pod vodo

vir: Google
Google - Več kot tri četrtine zemeljskega površja pokrivajo oceani, zato je naslednja Googlova poteza na nek način logična. Njihov Google Maps je bil doslej omejen na kopno četrtino, sedaj pa so ga obogatili s prvimi panoramskimi podvodnimi posnetki. Za začetek so obiskali šest krajev pod vodo v Avstraliji, na Havajih in Filipinih.

Poslikali so podvodno okolico Wilsonovega otoka, Heronovega otoka in otoka Lady Elliot (vsi trije ležijo na avstralskem Velikem koralnem grebenu), zaliva Hanauma in Molokinija (oba na Havajih) ter otoka Apo na Filipinih. Na vseh teh lokacijah se pod vodo skrivajo koralni grebeni, kjer življa kar mrgoli, tako da je tam kaj videti. Google ni poslikal le golega dna, ampak je ujel tudi precej živali (želv, rib in velikih mant). Na Google Maps...

30 komentarjev

EU kara Google

Posnetek Google Street Viewa iz Italije

CNet - Evropska unija je ta teden poslala pismo Googlu, v katerem ga je opozorila, da mora pred snemanjem mest za svojo aplikacijo Google Street View obvestiti o nameri. Prav tako so od Googla zahtevali skrajšanje časa hranjenja originalnih posnetkov z dvanajstih na šest mesecev. Google se je na zahteve odzval in pojasnil, da že sedaj na svojih spletnih straneh objavljajo vozni red svojega Street Viewa. Na očitke o kršenju pravice do zasebnosti odvračajo, da vsi posnetki prikazujejo javna mesta, pri čemer osebe, registrske tablice in podobno zameglijo, na zahtevo pa specifične posnetke izbrišejo.

Googlov izvedenec za zasebnost Peter Fleischer še pravi, da časa hranjenja originalnih posnetkov ne morejo skrajšati. Te držijo leto dni zato, da zagotovijo kakovost in točnost zemljevidov, da...

4 komentarji

Google Street View ujezil Švicarje

Ars Technica - Google Street View vztrajno vozi svoje avtomobile z nameščenimi kamerami po svetu in pridno slika okolico. Švicarje snemanje njihove dežele jezi, zato je zanje njihov informacijski pooblaščenec za zaščito podatkov Hanspeter Thür (Eidgenössischer Datenschutz- und Öffentlichkeitsbeauftragter) vložil tožbo (nemški PDF) zoper Google in njegovo švicarsko podružnico. Kot pravi, se s podjetjem pregovarja že od avgusta, ko je zahteval umik vozil Street Viewa iz Švice, snemanje pa bi jim dovolil šele, ko bi se sporazumeli o pogojih. Hkrati je prebivalce poučil, kako zamegliti svoje obraze, če se slučajno znajdejo na kakšnih posnetkih. Google jih je večidel ignoriral, zaradi česar so bili primorani vložiti tožbo. Problem so pomanjkljivo skrite registrske tablice in obrazi ter previsoke kamere, ki vidijo tudi na zagrajena področja, kjer se pričakuje zasebnost.

Google je odgovoril v spravljivih tonih. Predlagajo pet ukrepov, ki bi pomirili Švicarje, med drugim boljše zamegljevanje registrskih...

18 komentarjev

Google Street View razrešil zločin

Heise - Nizozemska policija poroča, da jim je Googlov Street View posredoval odločilen namig pri preiskavi napada, ki se je zgodil v Groningenu. Štirinajstletnik je lanskega septembra policiji prijavil rop, nato pa je letošnjega marca na Google Street Viewu odkril posnetek, na katerem sta bila na kraju zločina poleg njega še oba nepridiprava. Policija si je posnetke ogledala in z lahkoto identificirala roparja.

Google Street View je sicer zaradi kakovosti svojih posnetkov, ki omogočajo prepoznavanje ljudi, hiš in drugega
že marsikod zašel v težave. Nad njim so se znesli lokalci v Veliki Britaniji, čeprav je imel Google tam urejene vse papirju. Maja so Googlu uradno prepovedali snemanje tudi Grki, ki so bili nezadovoljni s takim vdorom v zasebnost. Tudi v Nemčiji niso najbolj navdušeni nad njim, tako da so šele pred kratkim sklenili dogovor s podjetjem, da morajo za nadaljevanje svojega početja poskrbeti, da bodo ljudje, zemljišča, registrske tablice in podobno nerazpoznavni že v surovih...

6 komentarjev

Google Sky tudi v brskalniku

Slashdot - Google Sky je bil do sedaj dosegljiv le kot razširitev za Google Earth, po novem pa je na voljo kar preko brskalnika. Vmesnik je podoben tistemu, ki ga uporablja Google Maps, skupaj z iskalnikom ter alternativnimi pogledi.

Vidna svetloba nam pokaže le delček celotega vesolja, medtem ko nam UV, IR ter rengentski žarki prikažejo čisto drugačno sliko. Tukaj se Google Sky izkaže, saj med drugim ponuja slike z rengetskega observatorija Chandra, GALEX Evolution Explorer (UV) ter Spitzer Space Telescope (IR). Zanimiv dodatek je tudi drsnik, ki nam prikazano sliko premika med vidnim in nevidnim spektrom.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Microsoftov Dan D bo 12. februar

Slashdot - Po poročanju InfoWorlda naj bi Microsoft 12. februarja nadgradil vse sisteme z brskalnikom Internet Explorer 7. Kar so do sedaj omogočali na izbiro, bo po novem vključeno v kritične popravke. Govora je tudi o preprečitvi za sistemske administratorje, ki ga na svojih sistemih ne želijo.

Pri Microsoftu zatrjujejo, da so se za ta korak odločili iz varnostih razlogov.

Izvorna novica.

Kaj bo naslednji korak? Nadgradnja XP-jev na Visto...

53 komentarjev

Anonimiziran Google Streetview v Evropi

Pogled iz Google StreetView

vir: InfoWorld
InfoWorld - InfoWorld poroča o Googlovi potezi, da bo anonimiziral Street View komponento Google Maps v Evropi. Street View oziroma pogled na ulico je dejanski pogled na ulico, kakor bi bil viden, če bi stali na njej. Do slik pridejo tako, da se s posebnimi avtomobili slikajo večja mesta in jih nato prilepijo na digitalne zemljevide. Seveda pa pri tem ujamejo marsikatero neprijetno situacijo. Od razkritja raznih delov telesa do slikanja ljudi na neprijetnih mestih. Vendar pa zakonodaja na stari celini na takšen poseg v zasebnost ne gleda najbolj veselo, zatorej bodo pogledi na ulice večjih mest dodatno anonimizirani. Odstranili bodo predvsem obraze in druge elemente, ki bi lahko posegali v posameznikovo zasebnost.

Nedvomno pa bodo pod budnim očesom Internetne javnosti našli dovolj pikantnih...

6 komentarjev

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Slo-Tech - Konec lanskega leta je izšla druga knjiga Mateja Kovačiča z naslovom Nadzor in zasebnost v informacijski družbi.

Naslov dovolj zgovorno opiše glavno tematiko, ki jo knjiga obravnava zelo široko. Bralec je deležen multidisciplinarnega pristopa k obravnavi tematike, ki obsega filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidik nadzorovanja in zasebnosti v sodobni družbi. Tako so v knjigi obdelani pravica do zasebnosti in informacijske...

64 komentarjev

Google Desktop - nova grožnja zasebnosti?

Slashdot - Google je z novo različico izdelka Google Desktop poskrbel za dobršno mero razburjanja predvsem pri tistih, ki jih skrbi varnost zasebnih podatkov. Problematična je funkcija, ki so jo poimenovali Search Across Computers. Nova funkcionalnost izdelka omogoča iskanje dokumentov po več različnih računalnikih v lasti nekega posameznika, podpira torej oddaljeno brskanje po zgodovini obiskanih strani, MS Office dokumentih, tekstovnih in PDF datotekah. Krasno? Niti ne.

Negativni odzivi se nanašajo predvsem na način, na katerega Google to omogoča. Za uporabo potrebujete namreč Google uporabniški račun, seveda pa je potrebno Google Desktop pravilno nastaviti na vseh računalnikih, kjer želite uporabljati oddaljeno iskanje. Nato pa programska oprema prenese kopije dokumentov na strežnik, s katerega so dosegljive za iskanje. Tako se na Googlovih strežnikih lahko znajdejo kopije vaših dokumetov kot so naprimer računi, davčna napoved, dnevniki spletnih klepetov, elektronska pošta,...

21 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev