»

V Kiberpipi ta teden: ACTA in SOPA, VIP z Ireno Fonda

7. srečanje Drupal Slovenija, 02. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.2. ob 19h, se bomo na Pipinih odprtih terminih na okrogli mizi pogovarjali o posledicah sprejemanja ACTA in SOPA zakonodaje, o elementih presenečenja v teh predlogih zakonov in o vsebinskih delih. V gosteh bodo: Andrej Piano, državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo, Jure Logar, državni nadzornik v Uradu informacijskega pooblaščenca, Lenart Kučić, novinar Sobotne priloge Dela, dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, Matija Šuklje, član društva FSFE, okroglo mizo pa bo moderiral Domen Savič, E-demokracija.si.



V sredo, 8.2. spletne urice odpadejo zaradi državnega praznika.

V četrtek 9.2. ob 19h, vabljeni na Večer za...

10 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: digitalni sprejemnik za 433 MHz, Kronokraktor, Bridging the Gap, VIP s Francijem Zavrlom

#190: Twenity – lansiranje - NOVOLETKA, 21. Dec 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 10.1. ob 19h, vas vabimo na prve Pipine odprte termine v novem letu, kjer bo Tomaž Šolc predstavil preprost in poceni digitalni sprejemnik za 433 MHz področje z USB priklopom in prilagitev za znano orodje “tcpdump“.

V sredo 11.1. ob 19h, si bomo na Spletnih uricah pogledali orodje Kronokrator, ki omogoča da ugotovite kam gre vaš čas, s čimer vam pomaga bolše obvladovati čas. Predava Boštjan Jenko.

V četrtek 12.1. od 18h, bo na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v predavalnici B4 na Večni poti 111 v Ljubljani potekal pogovor dr. Špele Petrič s prof. dr. Zlato Luthar in Majo Smrekar v okviru projekta Bridging the Gap. Interdisciplinarnost, katerih navidez skrajni primer...

2 komentarja

Windows Markeptlace je 'čist' odprte kode

Jan Wildeboer - S pomočjo Nokiinega foruma je Jan Wildeboer, po lastnih besedah evangelist odprte kode, sicer pa zaposlen pri Red Hatu, odkril izredno zanimivo točko v Microsoftovem sporazumu o uporabi Windows Marketplacea (ter razvoja za iger za Xbox), ki ga sprejmejo vsi razvijalci aplikacij za Windows Phone 7. Točka E govori, da niti del aplikacije, dokumentacije oz. drugih delov (npr. knjižnice) ne smejo biti del t.i. Excluded Licence oz. ločene licence. V točki višje v sporazumu je ta ločena licenca razjasnjena, gre pa za vso programsko opremo, ki se distributira le v obliki izvorne kode, je s temi licencami licencirana prav z...

24 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Suse Studio, Redis, dokumentarec Newborn, podjetniška pot Sandija Češka in DjangoCamp

Urnik enega izmed Camp dogodkov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 7.12. ob 19h bo Davor Guttierrez, predstavil Suse Studio, orodje za sestavljanje sistema po uporabnikovih željah. Povedal bo tudi nekaj na temo virtualizacije sistemov.

V sredo 8.12. ob 19h bo Marko Mrdjenovič predaval o Redis, ki je novodobna pogruntavščina namenjena shranjevanju podatkov, ki se noče ukloniti SQL/RDBMS miselnosti. Vseeno pa ni klasična "neumna" NoSQL key-value baza, temveč bolj "data structure server", ki poleg shranjevanja ponuja tudi nekatere zanimive operacije nad shranjenimi podatki.

V sredo četrtek in petek so na sporedu projekcije političnega dokumentarca Newborn, avtorjev Sebastjana Lebana in Staša Kleindiensta. Potrebna je rezervacija sedeža. Dokumentarec je nastal v koprodukciji...

0 komentarjev

Kiberpipa: Tribes, Gis Cloud, Siddharta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 9.11. ob 19h bo v Kiberpipi na Pipinih odprtih terminih Marcos Gaser govoril o temeljih Seth Godinove teorije Tribes - teorije organiziranja, trženja in vodenja, potrebne za uspeh v 21. stoletju.

V sredo, 10.10. ob 19h nas bosta Marko Santic in Dino Ravnic, razvijalca iz Zagreba, na Spletnih uricah seznanila s svojim startup sistemom Gis Cloud. Med drugimi bo govora tudi o Open Geospatial Consortiumu. Predavanje bo v angleščini.

V četrtek, 11.11. ob 19h te vabimo na Večer za inovativne in podjetne. Tokrat v naših prostorih gostimo člane skupine Siddharta, kateri nam bodo predstavili podjetništvo z drugega zornega kota.

1 komentar

Spletno nakupovanje in delo od doma lahko povečujeta emisije

Phil Blythe

Slo-Tech - Raziskovalci na Newcastle University so dognali, da spletno nakupovanje sploh ni tako zeleno, kot smo poslušali dolgo časa. Če ni izpolnjenih nekaj točno določenih pogojev, s tovrstnim nakupovanjem okolje onesnažujemo bolj kakor s klasičnim. Podobno je tudi z delom od doma, ki prav tako obremenjuje naravo.

Phil Blythe, vodja Odbora za politiko transporta pri IET in profesor inteligentnih...

105 komentarjev

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili,...

59 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

POT in SU v tem tednu

Kiberpipa - Na torkovem Pipinem odprtem terminu bo Jan Kraljič predstavil tiskanje iz informacijskega sistema z uporabo odprtokodne rešitve - ConTeXt. Pri vsakem informacijskem sistemu zelo kmalu naletimo na to, da je potrebno nekaj izpisati na papir. Uporabljene rešitve se zelo razlikujejo med seboj. Ena izmed osnov je lahko odprtokodni projekt ConTeXt, ki nam generira PDF dokumente. Več...

Kako iz nizko proračunske, domače strojne opreme ali omejenega vps okolja iztisniti kar se da največ? Najbolj poznani in razširjeni spletni strežnik Apache mogoče ne bo preživel naslednjega Slashdot ali Digg udarca na vaš blog, zato je treba poiskati alternative. Na sredinih Spletnih uricah nam bo Denis Arh, razvijalec v podjetju Domenca, pobližje pokazal pet alternativ, njihove prednosti in slabosti ter nas navduševal nad rezultati testov zmogljivosti in odzivnosti.

0 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Konec decembra je v Berlinu potekala že 24. hekerska konferenca, bolj znana pod imenom Chaos Communication Congress - 24C3, ki jo prireja nemški Chaos Computer Club. Naslov letošnjega srečanja hekerjev na evropski celini nosi naslov "Volldampf voraus!" ("Full Steam Ahead" oz. poslovenjeno "S polno paro naprej!"). Hekerji so še živi, odprtokodna skupnost "miga" kot še nikoli poprej in internet je še vedno "svobodni" prostor. Utrinke konference bo v strnjeni obliki predstavil Andraž Sraka na Pipinem odprtem terminu v torek, 22.1. ob 19h v Kiberpipi.



Na sredinih Spletnih uricah ob 19h bo Marko Samastur iz Parseka govoril o tem, da JavaScript ni samo orodje za olepšavo spletnih strani, temveč je pravi programski...

1 komentar

Kiberpipa v prihajajočem tednu

Kiberpipa - Naslednji teden bosta potekala kar dva Pipina odprta termina. V ponedeljek, 26.11., Kiberpipa gosti legendo Benjamina Mako Hilla, aktivista na področju prostega programja in svobodne kulture, ki med drugim dela kot raziskovalec v MIT Media Labu, aktivno deluje pri projektih Free Software Foundation, One Laptop per Child, The Debian GNU/Linux Project, Ubuntu, Wikimedia/Wikipedia, Software Freedom International, ... Po predavanju ob 19h sledi pogovor z druženjem.

Torkov POT, ki bo kot običajno ob 19h bo potekal v luči licence GPLv3, kjer bo dr. dr. Matija Damjan povedal nekaj o tem, kaj novega...

4 komentarji

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek Pipinem odprtem terminu ob 19h bo Dejan Sakelšak, večletni član Kiberpipe, programer pri podjetju Marand, razvijalec implementacije ICQ protokola projekta JimmyIM in Linux fanatik razložil idejo Gstreamer-ja in kako je zasnovan, podal pregled osnovnih "vstavkov" in z njimi sestavil prvi ukaz, ki bo opravljal neko nalogo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Miha Hribar iz podjetja Dhimahi predstavil jQuery, ki se v poplavi vseh JavaScript knjižnic, ki obljubljajo vse in še več, počasi prebija v ospredje. Govora bo na splošno o knjižnici, njenih prednostih in slabostih, z manjšim presenečenjem za konec. In slogan? "Write less, Do more".

In še vesela novica za navdušence nad V.I.P. večeri in tiste, ki ste jih spremljali že prejšnjo sezono - Večeri za inovativne in podjetne, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, so ponovno tu. Prvi V.I.P. bo ta četrtek, z nami pa bo Rok Uršič, direktor in ustanovitelj podjetja Instrumentation...

0 komentarjev

Ta teden (gremo) POT

Kiberpipa - Ta teden boste na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi (kot vedno v torek ob 19h) izvedeli, kaj je aKademy in kaj je Jureta Repinca pritegnilo k obisku. Sprehodili se bomo skozi priprave na odhod, dogajanje na konferenci dogajalo, dobili pa boste tudi nekaj praktičnih napotkov. Drugi del bo namenjen hitri predstavitvi novosti o KDE 4, ki jih je bilo mogoče slišati na konferenci in po njej.

In še novica z bolj kulturno-političnega področja: v oktobru je izšla prva številka novega časopisa Reartikulacija, umetniško-politične-teoretično-diskurzivne platforme (tudi v sodelovanju z Dašo Lakner iz Kiberpipe), katerega predstavitev predstavitev bo ta ponedeljek, 29.10. ob 11. uri. Enkrat na mesec bo v Kiberpipi v okviru projekta Reartikulacija potekalo tudi predavanje na določeno temo z omenjenih področij.

4 komentarji

GPL v3 končan

Ars Technica - Neprofitna organizacija Free Software Foundation je končno predstavila dokončno, tretjo različico licenčne pogodbe GPL, pod katero se distribuira večina odprtokodne programske opreme. Med procesom priprave je prišlo do mnogih nesoglasij, eno bolj odmevnih je bilo najbrž tisto, v katerem je Linus Torvalds napovedal, da izvorna koda jedra operacijskega sistema GNU/Linux ne bo izdana pod GPL 3. Kakorkoli že, sedaj je zadeva tu, avtorji pa obljubljajo, da so pri pripravi poskušali upoštevati različne pritožbe in komentarje ter ustvarili kompromisno besedilo. Slednje najbrž vsaj delno drži, saj se je Linus že pomiril in pravi, da so možnosti spet odprte.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Thermaltake in ohišja

Thermaltake - Začelo se je z hladilniki, nadaljevalo pri nosilcih za diske v kombinaciji s temperaturnim senzorjem, preživeli smo Thermaltakeove Bluetooth vmesnike za osebne računalnike (katerega test pričakujte na Slo-Techu v roku enega tedna), sedaj pa TTjevci napadajo še z ohišji. No, naredili jih niso oni, saj je zadeva predelan Chieftecov model (kar ni presenečenje [:D]) z manjšimi popravki. Kaj novega prinaša? Na sprednjo stranico boste po novem lahko priklapljali FireWire ter USB naprave, upravljali s hitrostjo ventilatorjev ter na LCD zaslončku gledali temperaturo vitalnih delov računalnika. Juhu, mi ljubimo tovarniško modificiranje [:D]!

4 komentarji