»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

MacRumors.com - Z zaključkom Macworld-a pride tudi čas da si ogledamo vse novosti ki so nam jih za to leto pripravili pri Apple-u. O najpomembnejši najavi in njenih pozitivnih in negativnih novosti se je prepisalo že dovolj, zato si najprej oglejmo novosti, ki so se v navalu flamewarov izgubile.

Microsoft je tako z nekoliko napačnim tempiranjem izdal Office 2008 za OSX, saj se je novica o posodobitvi na žalost kar nekoliko izgubila med vsemi ostalimi novostmi. Kot se spodobi za najnovejši pisarniški paket je novosti preveč za ta odstavek, si pa lahko nekoliko daljši opis preberete tukaj. Poleg izboljšanega vmesnika so namreč dodali še nova orodja za izdelavo publikacij, a so naredili tudi kakšno napako (odstranitev podpore za Visual Basic), kar naredi nov Office za nekatere "deal breaker" za druge pa "deal maker".



Nekoliko...

15 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

ThinkSecret se poslavlja

MacRumors.com - Nekoč ena najuspešnejših spletnih strani o vseh jabolčno povezanih govoricah bo v okviru svoje sodne poravnave z Apple-om prenehala s svojim obstojem. Tako se zaklučuje skoraj tri letna saga, ki se je začela ko je januarja 2005 Apple proti ThinkSecret-u vložil tožbo zaradi objavljanja poslovnih skrivnosti in spodbujanju k razkritju le-teh. V tajnem dogovoru je med drugim je zapisano da ThinkSecret-u ne bo potrebno razkriti virov informacij, v zameno za le-to pa bo ThinkSecret prenehal z vsakršnim objavljanjem novic.

Nick Ciarelli, ki je leta 1999 začel s pisanjem ThinkSecreta in objavljanjem govoric o Apple-u, je v okviru izjave zapisal da je zadovoljen z razpletom tožbe in dejstvom, da se bo končno lahko ponovno posvetil svojemu študiju in novinarski karieri.

Očitno včasih niti prvi amandma ne pomaga.

5 komentarjev

Apple je v oktobru posegel po polovici Japonskega trga

Slashdot - Iz Apple-a prihajajo razne govorice, da je njegov delež operacijskih sistemov na Japonskem velik, vendar tokrat za govoricami stoji tudi nekaj resnice. Leopard je naštel na Japonskem kar 53% prodanih BOX operaciskih sistemov v oktobru, pa čeprav se je ta mačkon prodajal le 6 dni v mesecu.

Izid je bil 26. oktobra ob 6. zjutraj, tako, da so prvi kupci bili Novo Zelandčani in Avstralci, vendar so v Tokiju hkrati odprli tudi novo trgovino, kar je povzročilo, da je kar 200 ljudi stalo v vrsti pred trgovinu, kljub rahlemu dežju, samo da bi kupili Apple-ov OS. Vrste so se pojavile tudi drugod po državi kjer je bila najavljena prodaja. Tako je Apple v oktobru, s prodajo vseh operaciskih sistemov, vključno s Tigrom, zasedel 60,7% tržišča, kar je ogromen skok iz 15,5% v septembru, ki je bil do sedaj največji uspeh v letu 2007.

Po Internetu prav tako krožijo govorice, da je prvi set popravkov za Leoparda - 10.5.1 že pripravljen in da se bo na računalnikih zgodnjih uporabnikov znašel že v...

12 komentarjev

Nove reklame za Apple Macintosh

MacRumors.com - Za popestritev ponedeljkovega popoldneva pa še novička, da je Apple objavil serijo novih oglasov za njihovo kampanijo "Get-A-Mac", ki se trudi prepričat obstoječe PC uporabnike, da je njihova Alternativa še kako zanimiva. Tokrat se zabavamo ob PC-ju v boksarskem ringu, PC-jevem nagovoru občinstva ob nadgrajevanju Viste na XP in PC-ju s predstavnico medijev. Ogled na: Get A Mac spletni strani

46 komentarjev

Nenavadna prodajna strategija podjetja Apple

CNET News - Apple naj bi po novem v Združenih državah Amerike zahteval, da kupci v trgovinah iPhone telefon plačajo s kreditno ali debetno kartico. To pa še ni vse! Kupijo lahko zgolj dva telefona.
Agencija AP citira predstavnika podjetja Apple, da naj bi bila razloga za takšno odločitev zagotavljanje dobave med prihajajočimi prazniki in onemogočanje nepooblaščenega preprodajanja.
Še pred četrtkom, ko so novo prodajno politiko uvedli, so lahko kupci z gotovino iz trgovine odnesli pet iPhone-ov. Če argument o dobavi še lahko prebavimo, pa je najbrž glede na kreditne kartice posredi Apple-ova želja, da bi kupci za seboj pustili sled.
Čeprav odklepanje iPhone-a ni nezakonito, Apple gotovo spremlja, kaj se na trgu dogaja z odklenjenimi telefoni. Ocenjujejo, da naj bi z namenom, da ga odklenejo iz omrežja AT&T, iPhone kupilo kar 250.000 ljudi.

38 komentarjev

Apple izdal OS X Leoparda

več strani - Po štirimesečnem odlogu je Apple v petek končno predstavil naslednika svojega operacijskega sistema OS X tudi širši javnosti. Sistem, ki prinaša več kot tristo novosti, se je piratom upiral presenetljivo dolgo, saj je ušel šele 3 dni pred uradnim izidom. Za razliko od Microsoftove Viste prinaša predvsem manjše posodobitve.

Večini uporabnikov tako na primer preverjanje črkovanja v danskem in ruskem jeziku ne bo ravno jemalo diha, vseeno pa so omembe vredni pa to nalogo opravili Time machine (funkcija, podobna Vistinemu Shadow Copyju), Spaces (virtualna namizja), rahlo prenovljen Dock (tokrat z možnostjo t.i. Stackov), močno pohitren Mail in še marsikatera izmed novosti, za katere na žalost ni prostora v tej novici.

Kljub

113 komentarjev

Apple z rekordno prodajo

Apple - Podjetje Apple je v ponedeljek izdalo finančno poročilo 4. kvartala preteklega poslovnega leta. Presegli so vse napovedi Wall-Streeta in dosegli dobrih 6 milijard dolarjev dohodkov (160 milijonov več od napovedi) in neto dobiček v višini 904 milijonov dolarjev. V zadnjem kvartalu so tako prodali 1,2 milijona iPhonov (pričakovanja od 900 tisoč do 1,2 milijona), dobrih 2 milijona Macov in 10,2 milijona iPodov (pričakovanja 10,5 do 11 milijonov).

Apple bo začel s prodajo iPhona v Evropi 9.novembra, in sicer v UK (O2) im Nemčiji (T-mobile), konec istega meseca pa še v Franciji (Orange). Za leto 2008 načrtujejo tudi pohod na Japonsko.

18 komentarjev