»

Britanski ISP-ji uvajajo three strikes sistem

Guardian - Štirje največji britanski ponudniki dostopa do interneta (BT, Sky, TalkTalk in Virgin Media) naj bi bili tik pred podpisom dogovora z britanskim glasbenim cehom (BPI) v smeri sodelovanja pri pregonu spletnega piratiziranja glasbe.

Sistem se v tej prvi obliki imenuje "VCap" (voluntary copyright alert program), se pravi, "prostovoljni program pošiljanja obvestil o kršitvah avtorskih pravic". Deloval bo po ustaljeni viži. Imetniki avtorskih pravic bodo skozi nadzor p2p omrežij priskrbeli IP naslove ljudi, ki po njihovo sodelujejo v izmenjavi avtorsko zaščitenih del, ISP-ji pa bodo imetnikom teh IP naslovov poslali opozorilna pisma ("alerts"). V tej prvi fazi naj bi bilo to to - pisma naj bi bila spisana v izobraževalnem tonu, brez pravnih sankcij v...

13 komentarjev

Denar poganja internetni kriminal

Tisoč takih stane en dolar.

Slo-Tech - V sredo je imel Stefan Savage, vodja Centra za sodelovanje iz internetne epidemologije in obrambe (CCEID) v San Diegu, na redni konferenci Usenix izjemno zanimivo predavanje o načinih v boju zoper internetni kriminal, ki se vsi osredotočajo na isto ozko grlo - denar. Vsi moderni napadi (časi viteških hekerjev so pač že davno minili) so namreč izključno denarno motivirani in dokler je končna bilanca napada pozitivna, se bodo izvajali. Ekonomijo internetnega kriminala je CCEID začel raziskovati na zahtevo ZDA po pridobitvi zveznega financiranja, izkazalo pa se je, da je to eden izmed nujno potrebnih pristopov za zajezitev.

Vsaka storitev ima svojo...

17 komentarjev

Intel pocenil štirijedrnike

ComputerBase - Slab teden po predstavitvi novih AMD-jevih Phenomov II X4 je Intel že odgovoril - z znižanjem. O tem dejanju se je šepetalo že na CES-u, sedaj pa so se na francoski strani hardware.fr dokopali do konkretnih številk. Pocenili se bodo modeli Core 2 Quad Q9650 s 525 na 317, Q9550 s 317 na 268, Q9400 z 268 na 219, Q8300 z 219 na 187 in Q8200 s 199 na 167 dolarjev. Najmočnejši model je torej kar štirideset odstotkov cenejši, ostali pa med 15 in 18. Podatkov o pocenitvi Core 2 Quad Q9300 in Core 2 Quad Q6600 ni.

73 komentarjev

Japonci bodo brez Nokij; 5800 je tu

Nokia - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je včeraj objavil svojo odločitev, da v prihodnje ne bodo razvijali novih telefonov za japonski trg. Gre za specifičen trg, pravijo, za katerega razvoj novih telefonov ni več profitabilen. Edina izjema so luksuzni po meri izdelani telefoni hčerinskega podjetja Vertu, ki stanejo od 5.000 do 10.000 dolarjev in bodo ostali. Odločitev pravzaprav ni tako presenetljiva, saj Nokia na Japonskem obvladuje le odstotek trga, medtem ko je ta številka globalno pri štiridesetih odstotkih. Odpustiti bodo morali 50 zaposlenih, 350 raziskovalcev pa bo službe obdržalo.

Omenimo še, da je prav tako v četrtek Nokia začela razpošiljati nov smartphone 5800 XpressMusic, ki je odgovor na Applov iPhone. Večina sveta ga bo dočakala šele prihodnje leto, srečne izjeme pa so Rusija, Indija, Hong Kong in tudi Španija. Priporočena cena znaša 279 evrov.

45 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev

Porast kriptiranih torrentov

Slashdot - Britanski fonografski institut (BPI) je ugotovil, da je število kriptiranih torrentov v porastu, saj jih je kar za 900 % več kot lani. Njihov delež je bil lani zanemarljiv (štirje odstotki), letos pa je takih kar štirideset odstotkov. O razlogih pravzaprav ne gre veliko vpraševati - očitno so razni procesi, ki jih sproža RIAA, pri uporabnikih obrodili sadove, a žal ne ravno takšnih, kot bi si odgovorni želeli. BPI-jev predstavnik za stike z javnostjo komentira: "Naše preiskovalne ekipe, ponudniki interneta in policija dobro poznajo kriptografijo, saj se uporablja že dlje časa in je pri internetnem kriminalu stalnica. Ni presenetljivo, da bodo ljudje poskušali skriti nelegalne aktivnosti, če mislijo, da to lahko."

Zaenkrat kaže, da lahko, saj tudi ISP-ji in BPI priznavajo, da ne morejo potrditi (oz. sploh ugotoviti naslova), da uporabnik prenaša avtorsko zaščiteno lastnino, če zamudijo en sam kriptiran paketek na poti do tarčnega računalnika (in tako ne morejo več sestaviti celotne...

36 komentarjev

Rekordno četrtletje za nVidio

Hartware.net - Z oktobrom se je zaključilo nVidiino tretje fiskalno četrtletje, poslovni rezultati pa kažejo na izjemen uspeh. Po lastnih podatkih naj bi imela 820,6 milijona dolarjev prometa, kar je za slabo petino več kot četrtletje prej in kar za štirideset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sorazmerno se je povečal tudi dobiček, ki je znašal 106,5 milijona dolarjev, kar je za slabo četrtino več kot četrtletje poprej in za skoraj dve tretjini več kot v enakem obdobju lani. Podobno je tudi letna rast četrtinska. Jen-Hsun Huang, nVidiin CEO, je spričo teh dosežkov pretekle tri mesece ponosno obeležil kot najuspešnje v zgodovini podjetja. Klik!

9 komentarjev

Rekordni dobiček nVidie

Nvidia - Po rekordnem dobičku v zadnjem četrtletju lanskega leta, je nVidia v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višji dobiček. Po podatkih, objavljenih v poročilu za javnost sodeč, so njeni prihodki znašali 681,8 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 17 odstotkov višja vrednost kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 41 odstotkov ter je znašal 90,7 milijonov ameriških dolarjev.

Poleg tega se je po navedbah nVidie njihov delež na trgu grafičnih kartic povečal, tako naj bi imeli 83% delež prodanih t.i. High-End grafičnih kartic (prej 79%) ter 60% delež prodanih t.i. Desktop grafičnih kartic (prej 57%). Rast prihodkov naj bi se po besedah nVidiinega predsednika Jen-Hsun Huang-a nadaljevala tudi v letošnjem letu, predvsem po zaslugi konzole PlayStation 3, High-Definition Videa in predstavitve Windows Viste.

Več o tem v nVidiinem poročilu za javnost.

34 komentarjev